Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
Ενεργειακή διασύνδεση Κρήτης Πελοποννήσου

Σε πολύ καλό δρόμο η ενεργειακή διασύνδεση Πελοποννήσου - Κρήτης

Φέτος η ολοκλήρωση των έργων, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΑΔΜΗΕ Μάνο Μανουσάκη.
Profile picture for user admin
από anagnostis team
ΔημοσιεύτηκεΤρί. 25 Φεβ. 2020
κανέναΣΧΟΛΙΟ

Σε εξέλιξη βρίσκεται η κατασκευή της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης μέσω αγωγού που θα ξεκινά από την Πελοπόννησο, ενός από τα σημαντικότερα ενεργειακά έργα που τρέχουν αυτή τη στιγμή στη χώρα και υλοποιείται από τον ΑΔΜΗΕ.

Όπως εξήγησε ο Πρόεδρος και Δ/νων Σύμβουλος του Διαχειριστή, Μάνος Μανουσάκης σε πρόσφατη συνέντευξη που παραχώρησε στον Φίλιππο Παναγόπουλο για το ypodomes.com, τα έργα κυλούν ομαλά με θετικές εξελίξεις σε όλα τα μέτωπα, τόσο από πλευράς Πελοποννήσου όπου πραγματοποιείται η κατασκευή του υποσταθμού, όσο και από πλευράς Κρήτης όπου κατασκευάζεται το χερσαίο τμήμα της διασύνδεσης, κατά μήκος του οδικού άξονα ΒΟΑΚ.

Η συγκεκριμένη διασύνδεση που θα σημάνει την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της Κρήτης κατά τους χειμερινούς μήνες, έχει συνολικό μήκος 180 χλμ., που την χρίζει κάτοχο του ρεκόρ για τη μεγαλύτερη σε μήκος καλωδιακή διασύνδεση εναλλασσόμενου ρεύματος παγκοσμίως. Επίσης θα είναι και η βαθύτερη υποβρύχια καλωδιακή διασύνδεση Υψηλής Τάσης (σε βάθος άνω των 1.000 μέτρων), με τριπολικό καλώδιο τεχνολογίας μόνωσης XLPE.

Ο ΑΔΜΗΕ, παρόλες τις τεχνικές προκλήσεις που συνεπάγεται ένα τέτοιο έργο, παραμένει σταθερός για την ηλέκτριση της «μικρής» διασύνδεσης Κρήτης, μέσα στο 2020 με δεδομένο σε κάθε περίπτωση ότι δεν θα προκύψουν απρόβλεπτες δυσκολίες κατά την πόντιση του υποβρύχιου καλωδίου, η οποία σύμφωνα με τον προγραμματισμό του έργου αναμένεται τον ερχόμενο Ιούλιο.

Σε αυτή τη βάση άλλωστε, ο κος Μανουσάκης εξέφρασε την εμπιστοσύνη του προς τους αναδόχους του έργου, σχολιάζοντας ότι έχουν αποδείξει ότι μπορούν να ανταποκριθούν σε πολύ δύσκολες συνθήκες και σε ιδιαίτερα απαιτητικά έργα.

Σε ό,τι αφορά τους αναδόχους, υπενθυμίζεται ότι τις καλωδιακές συνδέσεις έχουν αναλάβει οι: Fulgor (δυτικό κύκλωμα και υπόγειες συνδέσεις Πελοποννήσου), Prysmian Powerlink (ανατολικό κύκλωμα) και Ελληνικά Καλώδια (υπόγειες συνδέσεις Κρήτης ).

Τους υποσταθμούς έχει αναλάβει η ΤΕΡΝΑ ενώ η ΙΝΤΡΑΚΑΤ την εναέρια γραμμή Μολάοι-Τερματικός Σταθμός (Μεγαλόπολη) και τη γραμμή ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΙΙΙ–STATCOM, η κοινοπραξία NARI-ΕΛΕΚΤΡΟΜΕΚ, που αποτέλεσαν και τις 2 τελευταίες συμβασιοποιήσεις για το σύνθετο και κομβικό για την ενεργειακή ασφάλεια έργο της Κρήτης.

 

Εικόνα
Be a blogger

 

Εικόνα
Μικρές Αγγελίες

Εικόνα

 

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.

HTML με περιορισμούς

  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.