Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Κιβέρι Βελανιδιά Ανδρίτσα Αργολίδα

Roadtrip στην Αργολική φύση: Από το παραθαλάσσιο Κιβέρι στις κρυστάλλινες πηγές της Ανδρίτσας

Μία ήσυχη διαδρομή με εναλλαγές τοπίου και κτίσματα βγαλμένα από το παρελθόν. Το πέρασμα από την Βελανιδιά και οι απρόσμενες ευκαιρίες για εξερεύνηση, πεζοπορία και φωτογράφιση.

Το παραθαλάσσιο Κιβέρι, χτισµένο µπροστά σε µια πεντακάθαρη παραλία µε λευκό βότσαλο, έχει θέα µεγάλο µέρος του Αργολικού Κόλπου. Αν είναι καθαρή η ατμόσφαιρα φαίνεται απέναντι η Ακροναυπλία.

Στο λιµάνι θα περπατήσει ο επισκέπτης, θαυµάζοντας την απέραντη θάλασσα, θα δει τους ψαράδες να φτιάχνουν τα δίχτυα τους, θα απολαύσει τον καφέ του ή το φαγητό του. Κατά τη μυθολογία εδώ είχε αγκυροβολήσει ο Δαναός.

Κιβέρι

Κιβέρι

Φηµίζεται για το εξαιρετικό του κλίµα, ένας λόγος για τον οποίο ανέκαθεν ήταν παραθεριστικό θέρετρο.

Στρίβοντας δεξιά στην Εκκλησία του χωριού και περνώντας µέσα από ελαιώνες και εσπεριδοειδή, παρατηρώντας τους αγρότες να µοχθούν για να παράγουν καλύτερα προϊόντα, θα φτάσει κανείς, στην παλιά Εθνική οδό Άργους - Τριπόλεως και λίγο αργότερα θα στρίψει αριστερά προς την Ανδρίτσα.

Κιβέρι

Πανοραμική άποψη του Κιβερίου

Η Βελανιδιά, είναι ο πρώτος οικισµός την διαδροµή. Στην είσοδο του χωριού, αριστερά, µε µεράκι ένας κάτοικος της περιοχής έχει δηµιουργήσει ανοιχτό «µουσείο» µε µηχανήµατα των προηγούµενων αιώνων: Μια µυλόπετρα κινούµενη µε ζώα, φαντάζει έτοιµη να λειτουργήσει, το ίδιο και το χειροκίνητο πιεστήριο για την έκθλιψη του ελαιοκάρπου. Παραδίπλα βρίσκεται ένα µαγκανοπήγαδο και ένα πέτρινο αλώνι, όλα διατηρηµένα σε άριστη κατάσταση.

Ο δρόµος περνά κάτω από ένα παλαιό υδραγωγείο που φτάνει σε ένα εγκαταλελειµµένο λιοτρίβι και νερόµυλο µαζί. Στο κέντρο του οικισµού, βρίσκεται µια παλιά πέτρινη βρύση.

Βελανιδιά

Η πέτρινη βρύση στη Βελανιδιά

Ο δρόµος συνεχίζει, σε πολλά σηµεία, παράλληλα µε τις γραµµές του σιδηροδρόµου. Παλιές µοναδικές πετρόχτιστες γέφυρες µε καµάρες, έλκουν το βλέµµα. Επιβλητικές είναι και πετρόχτιστες γέφυρες του σιδηροδρόµου, καθώς και τα φυλάκια, όπου θα οι σταθµάρχες παλιά, περίµεναν υποµονετικά το τρένο να περάσει.

Γέφυρα τρένου έξω από τη Βελανιδιά

Γέφυρα τραίνου έξω από την Βελανιδιά.

Κάτω από µια επιβλητική γέφυρα του σιδηροδρόµου, µέσα από τις καµάρες, που µοιάζουν µε πύλες, συνεχίζει ο δρόµος προς την Ανδρίτσα.

Ο οικισµός αυτός, στο νοτιοδυτικό άκρο του νοµού, είναι ένα ξεχωριστό αποµονωµένο µικρό χωριό στο τέλος της διαδροµής.

Ανδρίτσα

 

Ο σιδηροδροµικός σταθµός, είναι χαρακτηριστικός της αρχιτεκτονικής που χρησιµοποίησε ο ΟΣΕ σε όλη την Πελοπόννησο γι αυτά τα χτίσµατα. Δίπλα, βρίσκεται το µνηµείο των πεσόντων.

Σιδηροδρομικός Σταθμός Ανδρίτσας

Σιδηροδρομικός Σταθμός Ανδρίτσας

Ευκαιρία για να ξαποστάσει ο επισκέπτης, είναι οι κρυστάλλινες πηγές που αναβλύζουν, στο κάτω µέρος του χωριού. Η σκιά από τα τεράστια πλατάνια που θεριεύουν µε το τρεχούµενο νερό, δροσίζει ακόµα και στο κατακαλόκαιρο.

Ένα µονοπάτι προκαλεί τον περιπατητή να περιπλανηθεί στην γύρω περιοχή.

Ανδρίτσα

 

Πως θα πάτε:

 

©ΚΕΙΜΕΝΑ: ΑΚΗΣ ΓΚΑΤΖΙΟΣ • ©ΠΑΡΑΓΩΓΗ: ΕΝΘESIS

Home design

 

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.

HTML με περιορισμούς

  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.