Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Διαδρομή: Λυρκεία Καπαρέλι Νεοχώρι Κεφαλόβρυσο Φρουσιούνα Αλέα Άγιος Νικόλαος Εξοχή Δούκα Βρύση

Roadtrip για βουνίσιο αέρα: Ανακαλύπτοντας άγνωστες πτυχές της Αργολικής φύσης

Εξόρμηση σε Λυρκεία, Καπαρέλι, Νεοχώρι, Κεφαλόβρυσο, Φρουσιούνα, Αλέα, Άγιο Νικόλαο, Εξοχή, Δούκα Βρύση.

Στην είσοδο της Λυρκείας, που πήρε την ονοµασία της από την αρχαία Λυρκεία, το λιοτρίβι - ένα παλιό εγκαταλειµµένο εργοστάσιο, - δίνει το στίγµα της ενασχόλησης των κατοίκων από παλιά µε τα ελαιόδεντρα.

Παλιά χωριάτικα σπίτια υπάρχουν στα ανηφορικά δροµάκια του χωριού, που οδηγούν στην πλατεία. Η φράση του Ρήγα Φεραίου «όποιος συλλογάται καλά, συλλογάται καλύτερα» είναι χαραγµένη στο µνηµείο, αφιερωµένο στους πεσόντες για την πατρίδα.

Συνεχίζοντας, στην έξοδο του χωριού ένα παλιό κεραµόσκεπο πτηνοτροφείο δίνει ένα ακόµα στίγµα της ενασχόλησης των κατοίκων: πτηνοτροφία, κτηνοτροφία.

Λυρκεία Αργολίδας

 

Το Καπαρέλι, είναι ο επόµενος οικισµός, όπου ζουν πατροπαράδοτα λιγοστοί κάτοικοι, χτισµένος κάτω από τον ορεινό όγκο, ανάµεσα σε ελαιώνες.

Καπαρέλι Αργολίδας

 

Λίγοι, ηλικιωµένοι στην πλειοψηφία τους, ζουν και στο Νεοχώρι, ένα χωριό γαντζωµένο στην πλαγιά του Αρτεµισίου, στο δυτικό άκρο του νοµού (επίσης χωριό του καθηγητή λοιμωξιολογίας Σωτήρη Τσιόδρα). Ο κεντρικός στενός δρόµος, αποτελεί ευκαιρία για περπάτηµα. Όσοι έχουν κουράγιο µπορούν µε δυσκολία όµως και µε ιδιαίτερη προσοχή, να περπατήσουν προς τις «Πορτίτσες» πάνω στο Αρτεµίσιο, που στην αρχαιότητα λέγεται πως ήταν η πύλη προς την Αρκαδία.

Νεοχώρι Αργολίδας χωριό Τσιόδρα

 

Το Κεφαλόβρυσο, υποδέχεται τον επισκέπτη µε µια µικρή πλακόστρωτη πλατεία στην είσοδό του. Αριστερά βρίσκεται πηγή µε κρυστάλλινο καθαρό νερό. Οι φιλόξενοι κάτοικοι δεν αποκλείεται να καλέσουν τον περαστικό στην περιποιηµένη αυλή του σπιτιού τους για έναν καφέ.

Αξίζει να περιπλανηθεί κανείς, περπατώντας στα δροµάκια του χωριού και να αναπνεύσει τον καθαρό αέρα ανάµεσα στις λεύκες.

Η Φρουσιούνα, είναι ο επόµενος οικισµός. Στην είσοδο του χωριού βρίσκεται µια πέτρινη βρύση που θα ξεδιψάσει τον περαστικό, αφιερωµένη στη µνήµη του Χαράλαµπου Πετρόπουλου, ιατρού - Βαλκανιονίκη. Με µεράκι είναι χτισµένο και το πέτρινο σχολείο.

Φρουσιούνα Αργολίδας

 

Όσοι διαθέτουν τζιπ µπορούν να ακολουθήσουν τον χωµατόδροµο και να φτάσουν στο οροπέδιο Αρµενιά, 3,5 χιλιόµετρα µακριά, σε υψόµετρο 1160 µέτρα, όπου βρίσκεται το εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής.

Η διαδροµή συνεχίζεται προς το οροπέδιο της Αλέας, που εντυπωσιάζει τον ταξιδιώτη, µέχρι να φτάσει στο οµώνυµο χωριό που επιµένει να παραµένει ζωντανό. Η παλιά πέτρινη σε σχήµα Σταυρού Εκκλησία δεσπόζει στην Αλέα, ενώ το βλέµµα θα τραβήξει και το πετρόχτιστο σχολείο του χωριού.

Οροπέδιο Αλέα

 

Κατηφορίζοντας στο οροπέδιο, ο δρόµος οδηγεί στον Άγιο Νικόλαο, την «Αργολική Μάνη». Εντυπωσιακοί, πανέµορφοι, πέτρινοι, αλλά εγκαταλελειµµένοι πύργοι, µαρτυρούν ότι κάποτε αυτός ο οικισµός έσφυζε από ζωή.

Οι οικισµοί Εξοχή, Δούκα - Βρύση, βρίσκονται στη συνέχεια της διαδροµής.

Δούκα Βρύση

 

©ΚΕΙΜΕΝΑ: ΑΚΗΣ ΓΚΑΤΖΙΟΣ • ©ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΜΙΧΑΛΗΣ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ • ©ΠΑΡΑΓΩΓΗ: ΕΝΘESIS

Banner Home Design

Riviera Banner

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.

HTML με περιορισμούς

  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.