Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Τσέτα Πορτοχέλι

Το ψάρεμα με Τσέτα στο Πορτοχέλι (Vid)

Μια άγνωστη ιστορική πλευρά της περιοχής.
από admin3
ΔημοσιεύτηκεΣάβ. 7 Οκτ. 2017
κανέναΣΧΟΛΙΟ

Ο πολιτιστικός & καλλιτεχνικός σύλλογος Πόρτο-Χελίου «Φάρος» παρουσιάζει με νοσταλγική διάθεση το πολλιτιστικό δρώμενο της ΤΣΕΤΑΣ.

Μια ρομαντική εποχή που είναι μια άγνωστη ιστορική πλευρά του Πόρτο-Χελίου.

Οι ψαράδες της τσέτας έριχναν τις πέτρες με την ηλικία της θάλασσας στα μάτια και με την υγεία του ήλιου στο κορμί. (Οδυσσέας Ελύτης).

Το έθιμο αναβίωσε και φέτος στις 23 του Σεπτέμβρη με παρόντες και τους παίχτες της Σουηδικής εκδοχής του Survivor που γυρίζεται αυτές τις μέρες στην Ερμιονίδα.

Το νοσταλγικό βίντεο έχει ανεβάσει ο Σπύρος Πασσαλάρης:

Η λεντισιά (Τσέτα), αποτελούσε τον πιο δημοφιλή και περίτεχνο τρόπο ομαδικού ψαρέματος, μέχρι και πριν από μισό αιώνα περίπου, στην ευρύτερη γεωγραφική ενότητα της Ερμιονίδος. 

Το ψάρεμα γινόταν ως εξής: Όλες οι βάρκες που συμμετείχαν παρατάσσονταν η μία δίπλα στην άλλη και σε μικρή απόσταση μεταξύ τους, ξεκινώντας από την ακτή μέχρι περίπου το τέλος της αποχής. Στη συνέχεια άρχισαν να κινούνται όλες μαζί παράλληλα προς την ακτή ανεβοκατεβάζοντας άσπρες πέτρες δεμένες με σκοινί.

Με τον τρόπο αυτό τρόμαζαν τα ψάρια και τα οδηγούσαν όπου ήθελαν, συνήθως σ' έναν κλειστό όρμο όπου τα έπιαναν με δίχτυα ή συνηθέστερα με δυναμίτες. Αυτού του είδους το ψάρεμα εξαντλούσε τα αλιευτικά αποθέματα πολύ γρήγορα και γι' αυτό η τσέτα έπρεπε να αλλάζει συχνά τόπο.

Profile picture for user admin
admin - anagnostis.org

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.

HTML με περιορισμούς

  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.

YUBI2