home design 1170x320 (banner)
home design 1170x320 (banner)
ΠολιτικήΑρχείο

Πουλάς σε Λιβανό: Στηρίξτε τους παραγωγούς εσπεριδοειδών της Αργολίδας

Ερώτηση σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί εσπεριδοειδών της Αργολίδας κατέθεσε στη Βουλή ο Ανδρέας Πουλάς προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπήλιο Λιβανό.

Στην ερώτησή του ο βουλευτής του Ν. Αργολίδας αναφέρει τα αιτήματα των παραγωγών για:

  1. Άμεση ενεργοποίηση της κοινωνικής απόσυρσης και αύξηση των ποσοτήτων αυτής με στόχο την στήριξη της εμπορίας και των τιμών.
  2. Οικονομική ενίσχυση των παραγωγών εσπεριδοειδών, μέσω των μέτρων στήριξης της οικονομίας λόγω COVID-19, ώστε να καταβληθεί και σε αυτούς στρεμματική ενίσχυση, κατ΄ αναλογία με τις υπόλοιπες καλλιέργειες που ενισχύθηκαν φέτος.
  3. Ένταξη στο μέτρο της επιστρεπτέας προκαταβολής των Οργανώσεων Παραγωγών, ώστε μέσω αυτών να ενισχυθούν οικονομικά οι πληττόμενοι παραγωγοί.

και ζητά από τον Υπουργό την άμεση ικανοποίησή τους.

Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο της ερώτησης:

«Οι παραγωγοί εσπεριδοειδών του Νομού Αργολίδας, αντιμετωπίζουν και φέτος μία πάρα πολύ δύσκολη κατάσταση αναφορικά με την διάθεση των προϊόντων τους. Λόγω της πανδημίας και των μέτρων περιορισμού, η ζήτηση τόσο από την εξωτερική όσο και από την εσωτερική αγορά, ήταν αισθητά μειωμένη. Αποτέλεσμα αυτού είναι τα εσπεριδοειδή να παραμένουν στα χωράφια και οι παραγωγοί να αντιμετωπίζουν σοβαρό οικονομικό πρόβλημα.

Κατ’ αρχάς  υπήρξε πρόβλημα απορρόφησης με τις ναβαλίνες, που παραμένουν ακόμα και σήμερα αδιάθετες. Μετά ακολούθησαν οι κλημεντίνες, που δεν συγκομίστηκαν την κατάλληλη εποχή, με επακόλουθο να προσβληθούν από «μονίλια» και να σαπίζουν πάνω στα δένδρα. Τέλος και η παραγωγή  των  πορτοκαλιών της ποικιλίας  μέρλιν, που είναι ποσοτικά και η μεγαλύτερη,  παρουσιάζει και αυτή προβλήματα απορρόφησης και χαμηλών τιμών.

Όλα τα παραπάνω οδηγούν στην οικονομική  απαξίωση του αγροτικού εισοδήματος  και τους παραγωγούς στην απελπισία. Το οικονομικό πλήγμα για την Αργολίδα θα είναι ιδιαίτερα βαρύ, γιατί η παραγωγή των εσπεριδοειδών είναι βασικός πυλώνας της οικονομίας της, αλλά και γιατί προηγήθηκαν λόγω της πανδημίας αντίστοιχα πλήγματα, τόσο στον τουρισμό όσο και στην εστίαση. Η Αργολίδα κινδυνεύει να καταρρεύσει οικονομικά.

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δυστυχώς μέχρι σήμερα και παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις μας,  δεν έχει πράξει τα δέοντα για ένα τόσο σοβαρό πρόβλημα, που αγγίζει  πλέον την επιβίωση των παραγωγών.  Κρίνεται λοιπόν άμεση η ανάγκη, για την λήψη μέτρων οικονομικής στήριξης των παραγωγών εσπεριδοειδών της Αργολίδας. Αίτημα δίκαιο κατ΄ αναλογία αντίστοιχων μέτρων, που έλαβε η κυβέρνηση για άλλα είδη αγροτικών προϊόντων, που αντιμετώπισαν μειωμένη ζήτηση λόγω της πανδημίας.

Τα αιτήματα των παραγωγών είναι συγκεκριμένα: 

• Άμεση ενεργοποίηση της κοινωνικής απόσυρσης και αύξηση των ποσοτήτων αυτής με στόχο την στήριξη της εμπορίας και των τιμών.

• Οικονομική ενίσχυση των παραγωγών εσπεριδοειδών, μέσω των μέτρων στήριξης της οικονομίας λόγω COVID-19, ώστε να καταβληθεί και σε αυτούς στρεμματική ενίσχυση, κατ΄ αναλογία με τις υπόλοιπες καλλιέργειες που ενισχύθηκαν φέτος.

• Ένταξη στο μέτρο της επιστρεπτέας προκαταβολής των Οργανώσεων Παραγωγών, ώστε μέσω αυτών να ενισχυθούν οικονομικά οι πληττόμενοι παραγωγοί.

Με βάση  τα παραπάνω ερωτάται ο κύριος Υπουργός:

  1. Είναι σε γνώση του Υπουργείου το μέγεθος του προβλήματος που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί εσπεριδοειδών του Ν. Αργολίδας και του δυσμενούς οικονομικού αντίκτυπου που επιφέρει στην περιοχή;
  2. Σκοπεύετε να ικανοποιήσετε τα δίκαια αιτήματα των παραγωγών και να σώσετε έναν νομό από την οικονομική δυσπραγία;»

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google News
Κάνε εγγραφή στο Newsletter

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter

Οι τελευταίες Ειδήσεις του anagnostis.org από την Πελοπόννησο.
Τι συμβαίνει στην Αργολίδα. Τα νέα σε Άργος, Ναύπλιο, Επίδαυρο, Ερμιονίδα

Διαβάστε ακόμα

Back to top button