Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Καύσωνας

Πού "έσπασαν" τα θερμόμετρα το Σάββατο στην Πελοπόννησο

Πρωτοφανείς θερμοκρασίες για την εποχή.

Νέα ρεκόρ θερμοκρασίας για τον Μάιο σημειώθηκαν το Σάββατο 16 Μαϊου σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (meteo.gr), τα σημαντικότερα των οποίων συνοψίζονται παρακάτω.

 • Μοίρες 40.2 C (ρεκόρ 11 ετών λειτουργίας)
 • Μεγαλόπολη 39.3 C (ρεκόρ 11 ετών λειτουργίας)
 • Ψυχικό Αθηνών 39.3 C (ρεκόρ 12 ετών λειτουργίας)
 • Μολάοι Λακωνίας 38.9 C (ρεκόρ 11 ετών λειτουργίας)
 • Νεμέα 38.6 C (ρεκόρ 11 ετών λειτουργίας)
 • Μαρούσι 37.6 C (ρεκόρ 10 ετών λειτουργίας)
 • Πύργος Ηλείας 36.8 C (ρεκόρ 14 ετών λειτουργίας)
 • Αθήνα - Γκάζι 35.4 C (ρεκόρ 13 ετών λειτουργίας)
 • Τζερμιάδων Λασιθιου 34.9 C (ρεκόρ 14 ετών λειτουργίας)

Η υψηλότερη μέγιστη θερμοκρασία της ημέρας καταγράφηκε στην Πλώρα Ηρακλείου και ήταν ίση με 41.8 C, όπως φαίνεται και στον πίνακα που ακολουθεί και παρουσιάζει τους 8 σταθμούς που κατέγραψαν τις υψηλότερες θερμοκρασίες.

 

Ιδιαίτερα για την Αττική, η υψηλότερη μέγιστη θερμοκρασία που καταγράφηκε ήταν στο σταθμό Ψυχικού Αθηνών (39.3 C) ενώ η χαμηλότερη μέγιστη θερμοκρασία σημειώθηκε στο σταθμό Φαλήρου - ΣΕΦ (28 C). Στο χάρτη που ακολουθεί φαίνεται η κατανομή της μέγιστης θερμοκρασίας στον νόμο και επίσης σημειώνονται οι σταθμοί που κατέγραψαν την υψηλότερη και χαμηλότερη τιμή της.

 

Σε ιδιαίτερα υψηλά για την εποχή επίπεδα θα κυμανθεί η θερμοκρασία το Σάββατο 16 Μαΐου 2020. Όπως φαίνεται και στο χάρτη που ακολουθεί και παρουσιάζει την πρόγνωση της μέγιστης θερμοκρασίας, οι υψηλότερες τιμές της αναμένονται στα νότια τμήματα της χώρας (36-39 βαθμοί), ενώ τοπικά στη Νότια Κρήτη θα φτάσει τους 40 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι στα πελάγη δεν θα ξεπερνούν τα 5 μποφόρ, ενώ οι συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα, συμβάλλοντας στη μείωση της ορατότητας.

 

Οι υψηλές θερμοκρασίες θα οδηγήσουν πολλούς στις παραλίες. Πρέπει όμως να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί καθόσον ο δείκτης της υπεριώδους ακτινοβολίας (UV) θα είναι ασυνήθιστα υψηλός για την εποχή, κάτι που οφείλεται στο γεγονός ότι τις τελευταίες μέρες η συγκέντρωση του όζοντος (που λειτουργεί ως προστατευτική ασπίδα απέναντι στην υπεριώδη ακτινοβολία) πάνω από τη χώρα μας έχει πέσει σε πολύ χαμηλά για την εποχή επίπεδα.

Όπως χαρακτηριστικά φαίνεται στο χάρτη που ακολουθεί, οι τιμές του δείκτη UV που αναμένονται το μεσημέρι του Σαββάτου 16/05 στη Νότια Ελλάδα θα είναι ίσες με αυτές που παρατηρούνται συνήθως τον Ιούλιο, οπότε καταγράφονται οι μέγιστες τιμές του έτους. Προσοχή λοιπόν σε όσους εξορμήσουν για τις παραλίες. Πρέπει να χρησιμοποιήσουν τα αντηλιακά τους με τον ίδιο τρόπο που το κάνουν και το καλοκαίρι και να μην εκτεθούν για μεγάλα χρονικά διαστήματα στον ήλιο. Προτείνεται η χρήση αντηλιακού με δείκτη προστασίας μεγαλύτερο του 15 καθώς και καπέλου, γυαλιών ηλίου και ρούχων. Προσπαθήστε να αποφύγετε την έκθεση των μικρών παιδιών στον ήλιο και γενικότερα την έκθεση στον ήλιο μεταξύ των ωρών 11π.μ. με 3 μ.μ..

 

Home design

 

 

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.

HTML με περιορισμούς

 • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
 • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
 • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.