Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Φάρμακα

Πως οι παράλληλες εξαγωγές στερούν φάρμακα από την Ελληνική αγορά

Ερώτηση Πουλά για τις ελλέιψεις που παρατηρούνται εν όψει γρίπης.

Ερώτηση σχετικά με τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί από τις ελλείψεις φαρμάκων στην ελληνική αγορά, κατέθεσε ο βουλευτής του Ν. Αργολίδας και υπεύθυνος για τα θέματα Υγείας της ΚΟ του Κινήματος Αλλαγής, κ. Ανδρέας Πουλάς προς τον Υπουργό Υγείας.

Ειδικότερα, στο κείμενο της ερώτησης αναφέρονται τα εξής: «Προβληματισμό και πολλά ερωτηματικά προκαλεί η μακροχρόνια έλλειψη φαρμάκων που εντοπίζεται στην ελληνική αγορά, ενόψει μάλιστα και της δύσκολης, όπως προδιαγράφεται, εποχής της γρίπης που έχει ήδη ξεκινήσει στη χώρα μας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) συνολικά βρίσκονται σε έλλειψη πολλά προϊόντα μεταξύ των οποίων φάρμακα για διάφορες παθήσεις, νοσοκομειακά, εμβόλια και φάρμακα που εισάγονται μέσω του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ).

Το γεγονός αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη δύσκολη καθημερινότητα και τη μόνιμη αγωνίατων ασθενών για το αν θα βρουν τα φάρμακα για την θεραπεία τους αλλά και των φαρμακοποιών που προσπαθούν να εξασφαλίσουν τα φάρμακα που βρίσκονται σε έλλειψη προκειμένου να εξυπηρετήσουν τους ασθενείς.

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, οι ελλείψεις αυτών των φαρμάκων οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στις χαμηλές τιμές που έχουν ορισμένα ελληνικά φάρμακα σε σχέση με άλλες χώρες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να ευνοείται η επανεξαγωγή τους σε ξένες αγορές, χωρίς όμως πρώτα να έχουν καλυφθεί οι ανάγκες της εγχώριας αγοράς. Σύμφωνα μάλιστα με στοιχεία του ΕΟΦ οι «παράλληλες εξαγωγές» έχουν διπλασιαστεί από το 2014 έως το 2018.Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:

1. Πώς σκοπεύετε να αντιμετωπίσετε το μακροχρόνιο πρόβλημα της έλλειψης φαρμάκων στην ελληνική αγορά και ειδικότερα σε φάρμακα τα οποία θα πρέπει να χορηγούνται στην συγκεκριμένη χρονική περίοδο έξαρσης της γρίπης;

2. Έχει εκπονηθεί μηχανισμός ελέγχου μέσω ΕΟΦ των «παράλληλων εξαγωγών» που αποβαίνει εις βάρος της δημόσιας υγείας;»

Banner Home Design

Riviera Banner

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.

HTML με περιορισμούς

  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.