Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
ΚΤΕΛ Αργολίδας

Πως μπορεί μια εξαιρετική ιδέα μπορεί να αφυδατωθεί. Η συγκοινωνία με τα χωριά, όχι μόνο του δήμου Ναυπλιέων

Του Μπάμπη Αντωνιάδη*
από admin3
ΔημοσιεύτηκεΤρί. 10 Ιουλ. 2018
κανέναΣΧΟΛΙΟ

Στο δημοτικό συμβούλιο στις 2/7/2018 κατατέθηκε από την πλειοψηφία του δήμου Ναυπλιέων μια  πρόταση για την υπογραφή προγραμματικής σύμβασης με τα ΚΤΕΛ Αργολίδας για τη συγκοινωνιακή αποκατάσταση ή ενίσχυση γραμμών του ΚΤΕΛ με χωριά του νομού μας.

Η εξαιρετική πρόταση για τη συγκοινωνιακή σύνδεση των αποκλεισμένων από μαζικά μέσα μεταφοράς χωριών στηρίχθηκε στη λογική της χρήσης μέσων μαζικής μεταφοράς για  λιγότερους ρύπους και της άρσης της απομόνωσης ομάδων ανθρώπων που αδυνατούν να μετακινηθούν με δικά τους μέσα. Να διαμορφωθεί δηλαδή η συνείδηση της χρήσης των μέσων μαζικής μεταφοράς, όταν αυτά βέβαια ανταποκρίνονται στις ανάγκες.

Ως εδώ τα πράγματα είναι εξαιρετικά και αξίζουν συγχαρητήρια σ΄ αυτούς που υπέβαλαν την πρόταση. Ας δούμε όμως το πρακτικό μέρος της υλοποίησης, όπως αυτό περιγράφεται στην προγραμματική σύμβαση. Η προγραμματική σύμβαση θα διαρκέσει τρία χρόνια, με συνολικό ποσό  684.461 ευρώ, μαζί  με ΦΠΑ. Αυτό προκύπτει από τα δρομολόγια που περιγράφονται, τις αποστάσεις από το Ναύπλιο και το κόστος μεταφοράς. Από  τα χρήματα θα αφαιρεθούν τα εισιτήρια που θα εκδίδονται και το υπόλοιπο ποσό θα επιδοτείται. Ας ξεκινήσουμε από τα προτεινόμενα δρομολόγια. Πώς διαμορφώνονται; Γιατί δεν μπορούν να είναι ευέλικτα, σε σχέση με τις ανάγκες των κατοίκων, οι οποίοι με διάφορους τρόπους θα μπορούν να δηλώνουν το ενδιαφέρον για τη μεταφορά;  Γιατί να θεωρήσουμε προβληματικό το υπάρχον δρομολόγιο Ναύπλιο - Ν. Κίος - Άργος και αυτό να εντάσσεται στην πρόταση; Θα μπορούσα στον κατάλογο των προτεινόμενων δρομολογίων να καταθέσω πολλές ενστάσεις, το ζητούμενο ωστόσο είναι να βρεθεί μια πρόταση εφικτή.  Τα προτεινόμενα δρομολόγια δεν είναι μόνο για χωρία του δήμου Ναυπλιέων (Ίρια Καρνεζαιϊκα Αραχναίο κ.λ.π )  αλλά και διαδρομές όπως για Τραχεία Κρανίδι Επίδαυρο Μυκήνες κλπ)  

Από τη στιγμή που τα δρομολόγια είναι επιδοτούμενα, δεν θα έπρεπε να προβλεπόταν ειδικό εισιτήριο ώστε να μπορεί να γίνεται έλεγχος και να αναγράφεται στα εισιτήρια ότι τα δρομολόγια είναι επιδοτούμενα;  

Παρά τις πολλές  ενστάσεις μας (τις καταθέσαμε και στο δημοτικό συμβούλιο) για τα συνημμένα κύρια στοιχεία της προγραμματικής (δρομολόγια, κόστη, περιοχές κλ.π) ψηφίσαμε την προγραμματική σύμβαση, πιστεύοντας ότι μπορεί με  καλή διάθεση και συνεργασία των φορέων να διορθωθούν αρκετά πράγματα.

Το σημαντικό είναι να βρούμε για τα απομακρυσμένα χωριά τη δυνατότητα, εκτός από τα σταθερά δρομολόγια, να  διαμορφώνουν οι ίδιοι οι κάτοικοι διαδρομές, ανάλογα με τις ανάγκες τους.  Σήμερα υπάρχουν όλα τα τεχνικά μέσα ώστε αυτό να μπορεί να υλοποιηθεί.

* Ο Μπάμπης Αντωνιάδης είναι δημοτικός σύμβουλος με την «Άλλη Πρόταση»

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.

HTML με περιορισμούς

  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
Profile picture for user admin
admin - anagnostis.org