home design 1170x320 (banner)
home design 1170x320 (banner)
ΤαξίδιαΑρχείο

Πολύπλευρο Roadtrip σε Νότια Κυνουρία και Πάρνωνα που σε οδηγεί σε νέα μονοπάτια

Ένα εξαιρετικό roadtrip που συνδυάζει βουνό και θάλασσα δεν είναι άλλο από αυτό του παραλιακού μετώπου της Νότιας Κυνουρίας. Μία από τις ομορφότερες οδικά διαδρομές της Πελοποννήσου με εικόνες που θα σας ενθουσιάσουν.

Ακόμα και αν το έχετε ήδη πραγματοποιήσει, υπάρχουν αρκετοί λόγοι να το επιχειρήσετε ξανά και να δοκιμάσετε νέα πράγματα, επεκτέινοντας την γκάμα δραστηριοτήτων και προορισμών.

Ο Τυρός και οι παραλίες του

Ξεκινάτε από το Ναύπλιο και μέσα από μία εξωτική παραλιακή στο μεγαλύτερο μέρος της διαδρομή καταλήγετε στον Τυρό, σε περίπου μία ώρα.

Η διαδρομή είναι από τις ομορφότερες της Πελοποννήσου: στροφές πάνω από φιόρδ με αμμουδιές και ελαιώνες, ήσυχα νερά και κάποιες εξοχικές κατοικίες. Η θέα πίσω από κάθε στροφή είναι έξοχη: θα βαρεθείτε να σταματάτε για φωτογραφίες!

 

 

Καθώς προσεγγίζουμε την ευρύτερη περιοχή του Τυρού, ερχόμενοι από το Αστρος, συναντάμε αρχικά την παραλία του Κρυονερίου, ενώ αμέσως μετά σειρά έχει η παραλία Ζαρίτσι, με χαρακτηριστικό της το εκκλησάκι του Αγίου Χριστόφορου. Ακολουθεί η παραλία Τσέρφος, ενώ ελάχιστα πριν από τον Τυρό μάς υποδέχεται η πράσινη πλαγιά που καταλήγει στην παραλία Τηγάνι.

Η παραλία του Τυρού είναι αρκετά κοσμοπολίτικη και εδώ μπορείτε να κάνετε μια ενδιαφέρουσα παράκαμψη ανεβαίνοντας στα Σαπουνακαίικα. Είναι όμορφα και με ωραία αρχιτεκτονική, όπως και η γραφική Πάνω Μέλανα, πάνω από τους ελαιώνες της οποίας θα βρείτε το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία με τα λείψανα του αρχαίου ναού του Απόλλωνα Τυρίτα, μαζί με μια εντελώς εκπληκτική θέα στις ακτές της εν λόγω διαδρομής. Αν θελήσετε να κολυμπήσετε, θα βρείτε αμέτρητους όρμους με ελαιώνες και κυπαρίσσια και σμαραγδένια νερά, αλλά και το παραλιακό μέτωπο μέσα στον ίδιο τον οικισμό.

 

Τυρός

Μετά τον Τυρό χρειάζεται να αφήσουμε τον κεντρικό δρόμο και να στρίψουμε αριστερά για τον Κίσσακα, μια παραλία «στολισμένη» με κυπαρίσσια. Πιο νότια θα βρούμε την παραλία Λιβάδι, μπροστά από τον μικρό ομώνυμο ψαράδικο οικισμό, ενώ ακόμα νοτιότερα θα συναντήσουμε τη Σαμπατική με το γραφικό λιμανάκι της, ένα ακόμα από τα «ησυχαστήρια» που προσφέρει η αρκαδική ακτή.

Λεωνίδιο και Πούλιθρα

Μετά το πολυφωτογραφημένο αμμουδερό φρύδι της Σαμπατικής ο δρόμος καταλήγει στο Λεωνίδιο, την πρωτεύουσα της Τσακωνιάς. Πινακίδες στην τσακώνικη γλώσσα εξάλλου σας υποδέχονται παντού.

Σήμα κατατεθέν της γραφικής κωμόπολης ο τεράστιος και επιβλητικός κόκκινος βράχος που ορθώνεται σαν τείχος από πάνω της, ιδανικός για αναρρίχηση, δραστηριότητα η οποία αναπτύσεται ραγδαία στην περιοχή τα τελευταία χρόνια. Όμορφη η εικόνα των παλιών, σκαρφαλωμένων στην κορυφή ενός βράχου, μύλων, στην είσοδο της πόλης, ενώ η επιβεβλημένη βόλτα με τα πόδια μέσα στο Λεωνίδιο αποκαλύπτει έναν τόπο που έχει κρατήσει το παραδοσιακό στοιχείο.

Λεωνίδιο

Τα τριακόσια παλιά αρχοντικά κάθε μεγέθους και κατάστασης παίζουν τον δικό τους ρόλο στη διαμόρφωση αυτής της εικόνας, αποτελώντας ταυτόχρονα ένδειξη της παλαιότερης οικονομικής ευημερίας της περιοχής.

Στο Λεωνίδιο μπορείτε επίσης να δείτε τον Πύργο Τσικαλιώτη, την Φάμπρικα Πολιτισμού, τη μητρόπολη της Παναγίας, την Αγία Αικατερίνη, την Αγία Κυριακή, την Παναγία Χατζαλιού, την εκκλησία των Ταξιαρχών και στην ευρύτερη περιοχή το μοναστήρι του Αγίου Νικολάου Σίντζας (του 16ου αι.) και το σπήλαιο του Διονύσου.

Φάμπρικα Πολιτισμού

Πύργος Τσικαλιώτη

Αν και ιστορικά έχει δώσει το στίγμα του ως ναυτική πολιτεία, απέχει από τη θάλασσα 4 χιλιόμετρα, αφήνοντας τη μικρή και γραφική Πλάκα με την παραλία και το λιμανάκι της να συμπληρώνουν το τοπίο.

Πλάκα Λεωνιδίου

Τα θερμοκήπια που απλώνονται κατά μήκος του χειμάρρου Δαφνώνα, παράλληλα με τον οποίο «κινείται» ο δρόμος από την παραλία μέχρι το Λεωνίδιο, μαρτυρούν ότι ο τόπος είναι εύφορος.

Χαρακτηριστικό προϊόν του Λεωνιδίου, η περίφημη τσακώνικη μελιτζάνα συγκαταλέγεται μεταξύ των ευρωπαϊκών προϊόντων με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης. Με σχετική απόφαση της Ε.Ε. κατοχυρώθηκε στους παραγωγούς του Λεωνιδίου η αποκλειστικότητα της καλλιέργειας της συγκεκριμένης ποικιλίας μελιτζάνας, που χαρακτηρίζεται από τη γλυκιά της γεύση. Γνωστό για τη γεύση του είναι επίσης και το σχετικό παραδοσιακό γλυκό κουταλιού, το μελιτζανάκι.

 

Σε απόσταση 3 χιλιομέτρων από την Πλάκα Λεωνιδίου, στο ίδιο παραλιακό μέτωπο, βρίσκονται τα Πούλιθρα, πατρίδα του ποιητή Κώστα Ουράνη. Αρχικά δίνουν την εντύπωση ενός μικρού χωριού, καθηλωμένου γύρω από το μικρό λιμανάκι του. Ωστόσο τα πράγματα αλλάζουν αν μπεις στη διαδικασία να ανηφορίσεις προς το εσωτερικό τους, οπότε διαπιστώνεις ότι έχεις να κάνεις με ένα γραφικό, σε μεγάλο βαθμό πετρόκτιστο οικισμό που είναι χτισμένος σε πλαγιά και προσφέρει κατά περίπτωση και θέα στη θάλασσα. Eχουν μάλιστα και τη δεύτερη μεγαλύτερη (μετά τον Τυρό) τουριστική υποδομή της περιοχής.

Η συνέχεια της ανάβασης δεν είναι ό,τι πιο εύκολο από οδηγικής πλευράς, καθώς οι φουρκέτες διαδέχονται η μία την άλλη, αλλά η θέα σε αποζημιώνει σε μεγάλο βαθμό για τον κόπο σου. Ενώ αν έχεις διάθεση για κάτι παραπάνω, πιο απόμερο και πέρα από τα καθιερωμένα, μπορείς, μετά από περίπου 25 χιλιόμετρα, να καταλήξεις στον όρμο του Φωκιανού με την φανταστική παραλία του.

Πούλιθρα

Το Μπαλκόνι του Πάρνωνα

Από το Λεωνίδιο ανηφορίζετε προς τον Κοσμά με ενδιάμεση στάση την Έλωνα. Πρόκειται για μια εξαιρετική διαδρομή που διασχίζει την παραδεισένιας ομορφιάς κοιλάδα του Δαφνώνα, περνώντας μέσα από εκπληκτικά τοπία, γεφυράκια, θεόρατους βράχους και πυκνή βλάστηση.

Ανεβαίνοντας προς τον Κοσμά αφεθείτε στη μαγεία του τοπίου, φωτογραφίστε τους γκρεμούς με τα σπήλαια και στη διασταύρωση για Μονή Έλωνας στρίψτε και παρκάρετε.

Η τοποθεσία του μοναστηριού θα σας κόψει την ανάσα: τα κτήρια είναι γαντζωμένα σε έναν απότομο γκρεμό, με τα σκαλοπάτια να γλύφουν την ορθοπλαγιά και ολόγυρα απλώνονται τα μυθικά τοπία των κοιλάδων που φτιάχνουν οι παραπόταμοι του Δαφνώνα και οι πλαγιές του Πάρνωνα.

Μονή Έλωνας

Ο δρόμος μετά την Έλωνα αφήνει τις εικόνες της κοιλάδας, σας οδηγεί μέσα στα έλατα, στις νότιες κορφές του Πάρνωνα και τα βουνά του Ζάρακα και χωρίς να το καταλάβετε μπαίνετε στο «Μπαλκόνι του Πάρνωνα», τον Κοσμά, ένα πολύ όμορφο και γραφικό χωριό, σε υψόμετρο 1.150 μέτρα, που διατηρεί τη γοητεία του παρότι πυρπολήθηκε σχεδόν ολόκληρο στην Κατοχή.

Κοσμάς

Πριν καθίσετε στην εξαίσια πλατεία με τα θεόρατα και επιβλητικά πλατάνια, τα οποία αποτελούν σήμα κατατεθέν και το έχουν ανακηρύξει ως ένα από τα 10 ομορφότερα χωριά της Ελλάδας, ρίξτε μια ματιά στο μικρό μουσείο του χωριού (που στεγάζεται στο σχολείο) για να μάθετε για την παλιά τέχνη των κτενάδων ή γιωργατζάδων (κατασκευαστών κτενιών, για αργαλειούς) στην οποία οι Κοσμίτες κάποτε διέπρεψαν.

Σχολείο – Μουσείο Κοσμά

Η Πλατεία με τα πλατάνια

Ο Κοσμάς φημίζεται για τα παραδοσιακά γλυκά του (Γαλακτομπούρεκο, Μπακλαβάς, Καρυδόπιτα), καθώς και για τα εξαιρετικά πιάτα του όπως η βραστή γίδα και τα ντόπια κρεατικά του.

Πεζοπορία στα μονοπάτια του Κοσμά

Τέσσερα καλά σηματοδοτημένα μονοπάτια με αφετηρία το χωριό σας περιμένουν να τα εξερευνήσετε. Περιπατητικές διαδρομές στο ελατοδάσος του Πάρνωνα με σημεία αναφοράς πανέμορφες πηγές, γραφικά ξωκλήσια, ιστορικά μνημεία.

Μία αναζωογονητική εμπειρία στο βουνό, με ευχάριστες εκπλήξεις και απίστευτη θέα.

Διαδρομές
Σύντομη περιγραφή
Μήκος (km)
Μονοπάτια
Κοσμάς – Μαζαρακιώτικο πηγάδι – Πυροφυλάκιο
Η διαδρομή είναι καλά σηματοδοτημένη (κόκκινο τρίγωνο). Ξεκινά από την πλατεία του Κοσμά συνεχίζει δυτικά διασταυρώνεται με ένα χωματόδρομο και φτάνει στο Μαζαρακιώτικο Πηγάδι. 
 
Μετά συνεχίζει ανηφορικά  και φτάνει στο Πυροφυλάκιο στη κορυφή της Κορομπηλιάς όπου η θέα είναι υπέροχη. Επιστροφή από το ίδιο μονοπάτι ή από τον χωματόδρομο.
 
7,11
Κοσμάς – Κάτω Άϊ Γιώργης – Ποτίστρες – Κοσμάς
 

Μία κυκλική διαδρομή σηματοδοτημένη (κόκκινος κύκλος) περίπου 2 ώρες και 15 λεπτά. 
 
Ξεκινάς από την πλατεία του Κοσμά και ανηφορίζεις. Στο τέρμα του χωριού παίρνεις το δρόμο δεξιά προς τα πάνω και στην επόμενη διασταύρωση κάνεις αριστερά. Μετά από λίγο τελειώνει ο χωματόδρομος και ξεκίνα το μονοπάτι. Η συνέχεια είναι κατηφορική. Συναντάς την πηγή του κάτω Αϊ Γιώργη και μετά από λίγο το εκκλησάκι του Αϊ Γιώργη. 
 
Ακολουθείς για λίγο χωματόδρομο και μπαίνεις στο μονοπάτι που πηγαίνει για αρκετή ώρα δίπλα και μέσα στο ποτάμι. Στη συνέχεια ένα κομμάτι είναι πάνω στην άσφαλτο. Σε λίγο μπαίνεις στο μονοπάτι και φτάνεις στη πηγή Ποτiστρες. Ανηφορίζεις για το χωριό.    
 

7,62
Κοσμάς – Κάστρο Γερακίου
Η διαδρομή ξεκινά από τον Κοσμά και καταλήγει στο κάστρο Γερακiου. 
 
Είναι καλά σηματοδοτημένη. Ένα κομμάτι της διαδρομής είναι σε χωματόδρομο. Στο κάστρο υπάρχει ξεναγός όπου μπορεί να σας ξεναγήσει στο χώρο.
 
 
      14,62
Κοσμάς – Προφήτης Ηλίας – Κοσμάς
Μία μικρή κυκλική διαδρομή περίπου 45 λεπτά σηματοδοτημένη (πορτοκαλί τρίγωνο). Ξεκινάς από τη πλατεία του Κοσμά και ανηφορίζεις. Στο τέρμα του χωριού κάνεις δεξιά στην ανηφόρα μετά προχωράς στο χωματόδρομο και στην επόμενη διασταύρωση πηγαίνεις δεξιά για προφήτη Ηλία.
 
Συναντάς το εκκλησάκι, επιστρέφεις λίγο πίσω και εκεί μπορείς να αγναντέψει το χωριό από ψηλά και να ξεκουραστείς. Μετά παίρνεις το μονοπάτι δεξιά που κατηφορίζει για το χωριό.

 

 

Προς Προφήτη Ηλία

Πηγή Ποτίστρες 

 Προς Μαζαρακιώτικο Πηγήδι / Πυροφυλάκιο

Κάτω Άϊ Γιώργης

Περισσότερες πληροφορίες για τα μονοπάτια εδώ.

Ιδανικό ορμητήριο

Οι πετρόχτιστοι οικογενειακοί ξενώνες του ορεινού Κοσμά, όπως το Ouranogeiton Guest Houses, προσφέρονται για ένα ήσυχο και «δροσερό» ύπνο πριν πάρετε τον δρόμο προς τα νότια.

Το χωριό αποτελεί ιδανικό ορμητήριο καθώς βρίσκεται στα όρια των νομών Αρκαδίας και Λακωνίας ενώνοντας τους δύο νομούς δια μέσου Πάρνωνα, με μαγευτικά τοπία να παρεμβάλλονται κατά την διαδρομή.

Μπορείτε να συνεχίσετε το roadtrip την επόμενη μέρα, ακολουθώντας τον δρόμο από Κοσμά προς Λακωνία και να επισκεφθείτε διαδοχικά την ξακουστή Μονεμβασιά ή τον ιστορικό Μυστρά, το γραφικό Γύθειο, τα διάσημα Σπήλαια Διρού, τον πανέμορφο Γερολιμένα, την βγαλμένη από παραμύθι Βάθεια και φυσικά το Ακρωτήριο Ταίναρο, το νοτιότερο άκρο της Ηπειρωτικής Ελλάδας. Μία περιήγηση στην άγρια ομορφιά της Λακωνικής Μάνης.

Επιστρέφοντας στην ιστορική Αρεόπολη με τα πολυσύχναστα το βράδυ σοκάκια της, μπορείτε το επόμενο πρωινό να συνεχίσετε την διαδρομή σας προς τη Μεσσηνιακή Μάνη, στον δρόμο που οδηγεί προς Καλαμάτα, με «υποχρεωτικές» στάσεις Λιμένι, Άγιο Νικόλαο, Στούπα και Καρδαμύλη.

Μονεμβασιά

Γύθειο

Λιμένι

Λιμένι

 

Πως θα πάτε

Στην Κυνουρία από Αθήνα θα έρθετε με αυτοκίνητο από την εθνική οδό Κορίνθου -Τρίπολης μέσω Αργους (έξοδος στον κόμβο Στέρνας). Το ταξίδι από Αθήνα για Αστρος διαρκεί περίπου 2 ώρες (169 χλμ.), για τον Τυρό 2½ (198 χλμ.) και για το Λεωνίδιο 3 ώρες (217 χλμ.).

Από Αργολίδα παίρνετε τον δρόμο για Αστρος που θα σας οδηγήσει παραλιακά μέχρι το Λεωνίδιο και ύστερα μπορείτε να αρχίσετε την ανάβαση για Έλωνα και Κοσμά. Η απόσταση από το Ναύπλιο προς Λεωνίδιο είναι λιγότερο από 80 χλμ. (περίπου μιάμιση ώρα δρόμος). Άλλα 28 χλμ. είναι η απόσταση από Λεωνίδιο προς Κοσμά (περίπου 40 λεπτά δρόμος). Κοντινή η απόδραση από το Λεωνίδιο και για τα Πούλιθρα, λιγότερο από 9 χλμ. (γύρω στα 14 λεπτά).

Επιμέλεια: Κοσμάς Κορολόγος

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google News
Κάνε εγγραφή στο Newsletter

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter

Οι τελευταίες Ειδήσεις του anagnostis.org από την Πελοπόννησο.
Τι συμβαίνει στην Αργολίδα. Τα νέα σε Άργος, Ναύπλιο, Επίδαυρο, Ερμιονίδα

Διαβάστε ακόμα

Back to top button