Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ψιλή άμμος γαλάζια σημαία

Ποιές παραλίες της Αργολίδας βραβεύτηκαν φέτος με Γαλάζια Σημαία

Δεύτερη η Ελλάδα παγκοσμίως - Χαμηλά η Πελοπόννησος με την Αργολίδα να βολοδέρνει στις τελευταίες θέσεις.

Ανακοινώθηκαν από την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ), Εθνικό Χειριστή του Διεθνούς Προγράμματος «Γαλάζια Σημαία» στη χώρα μας, οι βραβεύσεις ακτών, μαρίνων και τουριστικών σκαφών.

Η Αργολίδα παραμένει προτελευταία σε όλη την Πελοπόννησο με μόλις 5 Γαλάζιες Σημαίες, εκ των οποίων οι 4 στον ίδιο Δήμο (Δήμος Ναυπλιέων).

Οι παραλίες της Αργολίδας που βραβεύτηκαν και φέτος με Γαλάζια Σημαία είναι στον Δήμο Ναυπλιέων οι Καραθώνα, Κονδύλι, Πλάκα Δρεπάνου, Ψιλή Άμμος Τολού. Στον Δήμο Ερμιονίδας το AKS Hinitsa Bay στο Πορτοχέλι. 

Οι Γαλάζιες Σημαίες στην Περιφέρεια Πελοποννήσου:

  • Π.Ε. Κορινθίας - 8
  • Π.Ε. Λακωνίας - 8
  • Π.Ε. Μεσσηνίας - 6   
  • Π.Ε. Αργολίδας - 5
  • Π.Ε. Αρκαδίας - 4

 

Να σημειωθεί πως η Ελλάδα κατέχει τη 2η θέση παγκοσμίως ανάμεσα σε 47 χώρες με 497 βραβευμένες ακτές, 14 μαρίνες και 6 τουριστικά σκάφη.

Φέτος, στο σύνολο των χωρών που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα, η Ελλάδα κατείχε το 13% των συνολικών βραβευμένων ακτών.

Πρώτη στην Ελλάδα αναδείχθηκε και πάλι φέτος, η Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής, με 94 σημαίες.

Η Διεθνής Επιτροπή βράβευσε φέτος συνολικά 3.895 ακτές691 μαρίνες και 82 τουριστικά σκάφη σε όλο τον κόσμο.

Διανύοντας την τέταρτη δεκαετία υλοποίησης του Προγράμματος στη χώρα μας, γαλάζιες σημαίες θα κυματίσουν και φέτος στις ελληνικές ακτές, επιβραβεύοντας την εξαιρετική ποιότητα υδάτων και το υψηλό επίπεδο προσφερόμενων υπηρεσιών στους λουόμενους, και διασφαλίζοντας με τα κριτήρια καθαριότητας και υγιεινής, την προστασία της Δημόσιας Υγείας.

Riviera Banner

Σχόλια

Ευάγγελος Αλεξανδρής (χωρίς επαλήθευση) Παρασκευή 22/05/2020 - 10:43

Οι παραλίες της Αργολίδας που βραβεύτηκαν και φέτος με Γαλάζια Σημαία είναι 5 στον Δήμο Ναυπλιέων οι Καραθώνα, Κονδύλι, Πλάκα Δρεπάνου, Ψιλή Άμμος Τολού και μόλις 1 στον Δήμο Ερμιονίδας, η AKS Hinitsa Bay στο Πορτοχέλι.
Έτσι η ξακουστή και πολυφημισμένη Ριβιέρα της Πελοποννήσου γεύεται μια μικρή, μοναδική χαρά οργανωμένης παραλίας για κολύμπι κι αυτή σε ιδιωτική χρήση ενός ξενοδοχείου, υπό την ονομασία και ευθύνη του οποίου κατατέθηκε ο φάκελος υποψηφιότητας, εξασφαλίστηκαν οι απαραίτητες υπηρεσίες λουομένων, φύλαξης, σωστικής ασφάλειας, υγειονομικών παροχών...
Ο Δήμος Ερμιονίδας που μπορεί να παινεύεται πως διαθέτει μια αξιόλογη ακτογραμμή με εξαιρετικά καθαρά νερά, χωρίς αστικά και βιομηχανικά λύματα, πλούσιο ανάγλυφο, αρκετό πράσινο, πολλές όμορφες παραλίες εύκολα προσβάσιμες από παραλιακό οδικό δίκτυο, δεν διαθέτει καμία!
Διότι αντί να ετοιμάζει έγκαιρα φακέλους υποψηφιότητας για Γαλάζιες Σημαίες στον τόπο του, αυξάνοντας την προσφορά τουριστικών υπηρεσιών, αναβαθμίζοντας την ποιότητα υπηρεσιών και λειτουργικών υποδομών και δίνοντας έτσι άμεση λύση στο έντονο πρόβλημα ανεργίας κυρίως των νέων της περιοχής και τόνωσης της οικονομίας, ασχολείται με το κυνήγι κακών μαγισσών, εισβολέων μεταναστών, που δήθεν υποβαθμίζουν τουριστικά το τοπικό προϊόν. (Ας αφήσουμε το αξιακό, κοινωνικό και πολιτισμικό κομμάτι του ανθρώπινου προβλήματος για άλλο επόμενο άρθρο...)
Είναι εύκολο να διαμαρτύρεται ο καθένας ανεύθυνα ενάντια και κατά για κάτι, καβαλώντας τον λαϊκισμό και τη δημαγωγία, αλλά είναι σαφώς πιο δύσκολο να αναλαμβάνει υπεύθυνα δράση για προγραμματισμένη επίλυση των υπαρκτών προβλημάτων, με πολιτικό όραμα αλλαγών σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα αλλά και με μέτρα άμεσης ανακούφισης της τοπικής κοινωνίας και οικονομίας.
Θα άξιζε στην πλούσια ιστορικά και φυσικά πανέμορφη Ερμιονίδα, σήμερα να διαθέτει τουλάχιστον 5 Γαλάζιες σημαίες ή ακόμα και 10! Στον χάρτη υπάρχουν αντίστοιχες παραλίες με αυτές του Δήμου Ναυπλιέων που πήραν ήδη τη διάκριση, με πρωτοβουλία του Δημάρχου κ. Κωστούρου φυσικά! Στον οποίο Δήμο και Δήμαρχο αξίζουν θερμά συγχαρητήρια.
Έτσι θα υπήρχε σοβαρό κίνητρο έλξης επισκεπτών και διαμονή τους στον τόπο, με τόνωση της τοπικής οικονομίας το καλοκαίρι στις οργανωμένες παραλίες. Κάτι που μάλλον ενοχλεί κάποιους ιδιοκτήτες λομπίστες που πιέζουν για απομόνωση της δικής τους αποκλειστικής ζώνης offshore!
Ή μήπως περιμένει ο Δήμος Ερμιονίδας να αναλάβουν οι ιδιώτες την ανάληψη πρωτοβουλιών διαχείρισης και αξιοποίησης των διαθέσιμων πανέμορφων παραλιών και κατάθεσης των σχετικών φακέλων στις αρμόδιες ελεγκτικές ευρωπαϊκές αρχές στο εγγύς μέλλον για την ανάδειξη του τόπου;
Ευάγγελος Αλεξανδρής
Εκπαιδευτικός, Κοινωνιολόγος, Δημοσιογράφος

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.

HTML με περιορισμούς

  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.