Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Βερίκοκα

Πετσόκομα στην παραγωγή βερίκοκων στην Αργολίδα

Το ποσοστό της μείωσης, η αιτία και η διαφορά στην τιμή όσων πήγαν για εξαγωγή σε σχέση με όσα διατέθηκαν στην εγχώρια αγορά.

Κατά 60% είναι μειωμένη παραγωγή στα βερίκοκα στην Αργολίδα, σύμφωνα με όσα ανέφερε στον ΑγροΤύπο η Άννα Λαμπαδά, ταμίας τον συνεταιρισμό Σταθέικα Αργολίδας.

Συγκεκριμένα υπογράμμισε: «Η μείωση στην περιοχή φτάνει σε ποσοστό 60% σε σχέση με πέρσι και οφείλεται στις καιρικές συνθήκες. Το πρόβλημα είναι ότι οι παραγωγοί δεν θα αποζημιωθούν από τον ΕΛΓΑ»

Αναφορικά με τις τιμές ανέφερε: «Οι τιμές παραγωγού για τα βερίκοκα Μπεμπέκου που πάνε προς μεταποίηση ήταν φέτος στα 38 λεπτά το κιλό (πέρσι ήταν στα 28 λεπτά). Καλές τιμές έδωσαν και τα που πωλούνται για πούλπα, τα οποία φέτος ήταν στα 18 λεπτά το κιλό (από 13 λεπτά που ήταν πέρσι).  Οι τιμές στα επιτραπέζια που πήγαν για εξαγωγή κυμάνθηκαν και αυτές σε καλά επίπεδα φέτος, στο 1 ευρώ το κιλό (πέρσι ήταν στα 50 λεπτά). Αντίθετα τα βερίκοκα που πήγαν στην εγχώρια αγορά (λαϊκές, κ.α.) δεν έδωσαν ικανοποιητικές τιμές στους παραγωγούς».

Η μειωμένη παραγωγή στην Πελοπόννησο οφείλεται στις κακές καιρικές συνθήκες, σε αντίθεση την βόρεια Ελλάδα όπου είχαμε μια καλή παραγωγή εκτός τις περιοχές που επλήγηκαν από τους παγετούς.

Συνολικά η ελληνική παραγωγή πάντως φέτος παρουσιάζει μείωση σε σχέση με πέρσι. Επίσης οι εξαγωγές φέτος εμφανίζουν μείωση σε ποσοστό 38,4% σε σχέση με πέρσι.

Από την άλλη οι τιμές παραγωγού, τόσο για αυτά που πήγαν στη μεταποίηση όσο και αυτά που πουλήθηκαν προς επιτραπέζια χρήση προς εξαγωγή, κυμάνθηκαν σε υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με πέρσι.

Black friday home design

 

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.

HTML με περιορισμούς

  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.