Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Πεταλίδι: Μεσογειακή γοητεία με κάδρο τον Μεσσηνιακό κόλπο

Από την Ομηρική Αίπεια στον Μαυρομιχάλη.

Στις δυτικές ακτές του Μεσσηνιακού κόλπου και μόλις 26 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα του νομού, Καλαμάτα, συναντάμε ένα από τα ομορφότερα τουριστικά θέρετρα της Πελοποννήσου, το Πεταλίδι.

Χτισμένο σε έναν μικρό όρμο που θυμίζει πέταλο, από εκεί άλλωστε και το όνομα του, το Πεταλίδι από ένα γραφικό ψαροχώρι στα μέσα του περασμένου αιώνα εξελίσσεται σταδιακά σε σημαντικό τουριστικό πόλο της νότιας Πελοποννήσου.

 

 

Στη θέση που βρίσκεται σήμερα το Πεταλίδι ήταν χτισμένη η ομηρική Αίπεια την οποία ο Όμηρος συγκαταλέγει στις πόλεις που δίνει ο Αγαμέμνονας στον Αχιλλέα ως αντάλλαγμα για να παντρευτεί μία από τις κόρες του.

Η αρχαία Κορώνη χτίζεται στην περιοχή του Πεταλιδίου, ενώ η ακμή συνεχίζεται και στα ρωμαϊκά χρόνια αφού Στην περιοχή του Πεταλιδίου η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φως ναό της ρωμαϊκής εποχής και λουτρά της ίδιας περιόδου, σκαλισμένους λίθους, κίονες από μάρμαρο, επιγραφέ καθώς και τμήματα αγαλμάτων.

 

 

Το 1828 ο όρμος του Πεταλιδίου γίνεται ο τόπος απόβασης των στρατευμάτων του Γάλλου Μαιζών ο οποίος συμβάλει στην εκκαθάριση της Πελοποννήσου βοηθώντας τους επαναστατημένους Έλληνες.

Το σημερινό Πεταλίδι ιδρύθηκε από τον Μανιάτη Νικόλαο Μαυρομιχάλη στον οποίο δόθηκε η περιοχή από τους Βαυαρούς ως ελάχιστη αμοιβή για τη μοναδική βοήθεια που προσέφερε η οικογένεια του στον αγώνα της ελληνικής ανεξαρτησίας.

 

 

Το Πεταλίδι από τότε έχει εξελιχθεί και από ένα όμορφο ψαροχώρι έγινε ένα πολύ όμορφο τουριστικό θέρετρο για όλες τις εποχές, αφού συνδυαζεί με μεγάλη επιτυχία τις ατελείωτες ακτές με το βουνό της μεσσηνιακής χερσονήσου.

Άποψη του χωριού από ψηλά:

Η διαμονή στην περιοχή καλύπτεται από πολλά και ποιοτικά καταλύματα. Μην ξεχάσετε να επισκεφθείτε τις αρκέτες και πολύ ωραίες ψαροταβέρνες.

Το Πεταλίδι αποτελεί ένα χαρακτηριστικό δείγμα μεσογειακού παραθαλάσσιου χωριού με τους ελαιώνες και τις συκιές να δίνουν μία ξεχωριστή γοητεία.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Home design

 

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.

HTML με περιορισμούς

  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.