Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΟ

Το «πείραμα» του κορωνοϊού στην Ερμιονίδα και τα στοιχεία που αγνόησε η επιστημονική κοινότητα

Η καραντίνα στο Πορτοχέλι, οι μετανάστες, οι ασυμπτωματικοί, ο συγχρωτισμός και ο κορωνοϊός. Μια μελέτη που δεν έγινε

Η δομή των μεταναστών στο Πορτοχέλι είδε το φως της δημοσιότητας από τη στιγμή που κρούσματα κορωνοϊού έκαναν την εμφάνισή τους στην περιοχή. Μιας δημοσιότητας που επικεντρώθηκε κυρίως στην ανησυχία των ντόπιων και στις εκατέρωθεν αντιδράσεις και φοβίες.

Άρθρο του Άκη Γκάτζιου

Τα στοιχεία όμως που βγήκαν στη δημοσιότητα απ΄ όλη αυτή την ιστορία δεν έχουν μόνο κοινωνική διάσταση. Υπάρχουν σημαντικά δεδομένα, τα οποία, δυστυχώς, φαίνεται ότι αγνόησε η επιστημονική κοινότητα, που δεν στάθηκε με προσοχή πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα, ώστε να το μελετήσει και να μπορέσει να αναζητήσει απαντήσεις. Τα όποια συμπεράσματα πιθανότατα να ωφελούσαν τόσο την ίδια την επιστήμη βάζοντας ένα ακόμα λιθαράκι στις τόσες μελέτες για τον κορωνοϊό, όσο και τον κόσμο που αγωνιά για τους τρόπους μετάδοσης του.

Προφανώς και δεν είμαστε ειδικοί για να βγάλουμε συμπεράσματα, ούτε είναι δουλειά μας αυτή. Όμως, μπορούμε να επαναλάβουμε συνοπτικά μέσα από το ρεπορτάζ όλης της προηγούμενης περιόδου κάποια στοιχεία, τα οποία δεν μάθαμε ποτέ να αξιοποιούν οι επιστήμονες που ασχολούνται με την πανδημία, τη στιγμή μάλιστα που οι ασυμπτωματικοί φορείς του Covid-19 αναδεικνύονται το μεγαλύτερο πρόβλημα των κυβερνήσεων για τον έλεγχο της πανδημίας.

Πόσο μεταδοτικός λοιπόν μπορεί να είναι ένας ασυμπτωματικός και ένας συμπτωματικός φορέας;

Στη δομή μεταναστών «Γαλαξίας» στο Πορτοχέλι το προηγούμενο διάστημα διέμεναν 475 άνθρωποι, οι οποίοι τον Απρίλη εξετάστηκαν για κορωνοϊό και από αυτούς βρέθηκαν 162 θετικοί. Παράλληλα εξετάστηκαν και 200 περίπου ντόπιοι για τον ιό.

Οι περισσότεροι από τους θετικούς στον κορωνοϊό μετανάστες (πλην ελαχίστων που μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο αναφοράς) συνέχισαν να διαμένουν στο ίδιο ξενοδοχείο, στοιβαγμένοι, μαζί με τους υπόλοιπους υγιείς μετανάστες. Μια καραντίνα για θετικούς και μη στον ίδιο χώρο!

Και το αποτέλεσμα δεν ήταν να δημιουργηθεί η υγειονομική βόμβα που πολλοί φοβούνταν ούτε στη δομή, ούτε στην Ερμιονίδα! Ο ιός δεν άρχισε να κολλάει ανεξέλεγκτα τους ανθρώπους στον Γαλαξία και την γύρω περιοχή. Περιορίστηκε μετά το αρχικό κύμα, σε ελάχιστους ακόμα, χωρίς να μεταδοθεί ανεξέλεγκτα.

Ποιος θα μπορούσε λοιπόν να φανταστεί - με όσα ξέρουμε μέχρι τώρα - ότι οι στοιβαγμένοι μέσα σε ένα ξενοδοχείο θετικοί στον κορωνοϊό δεν θα μετέδιδαν τον ιό, στους υπόλοιπους;

Εντωμεταξύ, η δομή του Πορτοχελίου συμπλήρωσε 60 περίπου μέρες καραντίνας, χωρίς ποτέ κανένας επιστήμονας να εξηγήσει για ποιόν λόγο δεν ίσχυσαν σε αυτή την περίπτωση οι 14 μέρες καραντίνας, όπως αλλού, έστω και με κάποιες παρατάσεις. Δύο ολόκληροι μήνες με στοιβαγμένους 475 ανθρώπους στον ίδιο χώρο από τους οποίους οι 162 να είναι θετικοί χωρίς να αρρωστήσουν οι υπόλοιποι! Δεν είναι πρωτοφανές; Γιατί δεν αναζήτησε την απάντηση η επιστημονική κοινότητα σε αυτή την ευχάριστη (αλλά «περίεργη») εξέλιξη, που έρχεται αντιμέτωπη με όσα φοβόμαστε για τον κορωνοϊό; Μια καραντίνα μάλιστα που δεν ήταν και τόσο αυστηρή, με μετανάστες να βγαίνουν κατά διαστήματα στην πόλη, να ψωνίζουν, να διαδηλώνουν, να έρχονται σε επαφή και με άλλο κόσμο. Και όμως ο κορωνοϊός (ευτυχώς) δεν εξαπλώθηκε. 

Μάλιστα, ακόμα και τώρα, έχοντας ήδη αναχωρήσει δύο πούλμαν με μετανάστες που μένουν πλέον σε σπίτια, δεν έγινε γνωστό αν πραγματοποιήθηκαν επιπλέον τεστ, για να διαπιστωθεί αν οι 162 φορείς του Απρίλη έχουν πλέον αντισώματα. Παράλληλα, παραμένει άγνωστο, αν ανάμεσα στους πρώτους μετανάστες που ήδη αναχώρησαν και τους υπόλοιπους 150 ακόμα που πρόκειται να αναχωρήσουν το αμέσως προσεχές διάστημα, περιλαμβάνονται πρώην φορείς του Απρίλη.

Δεν θα ήταν μια μοναδική ευκαιρία για την επιστημονική κοινότητα να γίνουν έστω και τώρα τέστ, σε όλους όσους μένουν ακόμα στη δομή;

Τα αποτελέσματα αυτών των τεστ δεν θα ήταν χρήσιμα, μαζί με όλα τα υπόλοιπα στοιχεία και δεδομένα που υπάρχουν, σε μια μελέτη για τη συμπεριφορά του ιού, από την οποία θα μπορούσαν να εξαχθούν σημαντικά και χρήσιμα συμπεράσματα, όταν μάλιστα μιλάμε για έναν χώρο συγχρωτισμού και με τα χαρακτηριστικά που είναι γνωστά και περιεγράφηκαν εν ολίγοις παραπάνω;

Είναι μόλις κάποια ερωτήματα, τα οποία μια ειδική επιστημονική ομάδα θα μπορούσε να εμπλουτίσει και να απαντήσει αν «αξιοποιούσε» το «πείραμα» της Πολιτικής Προστασίας στη δομή της Ερμιονίδας.

Άκης Γκάτζιος

Home design

Riviera Banner

 

Σχόλια

Ευάγγελος Αλεξανδρής (χωρίς επαλήθευση) Σάββατο 13/06/2020 - 22:12

Evangelos Alexandris
21 aprile
Μια σημαντική επισήμανση.
To ένα τρίτο των προσφύγων από την Αφρική της μονάδας φιλοξενίας Κρανιδίου, στο ξενοδοχείο ΓΑΛΑΞΙΑΣ, είναι θετικό στον io SARS-Cov19 αλλά δεν έχουν εκδηλώσει συμπτώματα της ασθένειας COVID-19.
Όλοι ανεξαιρέτως ασυμπτωματικοί!
Είμαι της γνώμης πως δεν είναι ένα τυχαίο στατιστικό γεγονός που πρέπει να περάσει απαρατήρητο. Νομίζω πως είναι ένα σαφές δείγμα της βιολογικής ικανότητας των μεταναστών να αντιδράσουν στη μόλυνση και να μην υποκύψουν σε οργανική αδυναμία με συμπτώματα.
Φυσικά πρόκειται για μια γενετική προδιάθεση που πρέπει να μελετηθεί σε εργαστηριακή ανάλυση DNA - RNA και είναι πολύ πιθανό από τέτοιες κοινότητες με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά να απολαύσουμε νέα ερευνητικά δεδομένα βιοτεχνολογίας που θα μας επιτρέψουν μια γρήγορη ειδική φαρμακολογική αγωγή αλλά και προετοιμασία εμβολίου από το αίμα των ασυμπτωματικών αυτών συνανθρώπων μας, με ήπια ή κι εντελώς ανύπαρκτα χαρακτηριστικά εκδήλωσης της πανδημίας που δημιουργούν όμως ανοσία αγέλης.
Μην ξεχνάμε πως η επιστημονική διερεύνηση βασίζεται συχνά σε σπάνια, απρόσμενα ευρήματα σαν κι αυτό του Γαλαξία που ίσως αποδειχτεί μια πηγή έμπνευσης και νέας γνώσης για την ορθή αντιμετώπιση του κοροναϊού.

Ευάγγελος Αλεξανδρής, Κοινωνιολόγος Δημοσιογράφος

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.

HTML με περιορισμούς

  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.