home design 1170x320 (banner)
home design 1170x320 (banner)
ΠολιτισμόςΑρχείο

Παιδάκια Ρομά από την Καλαμάτα είπαν τα κάλαντα στον Οικουμενικό Πατριάρχη (video)

Τα Κάλαντα των Φώτων είπαν παιδάκια Ρομά από την Καλαμάτα στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, μεταξύ άλλων συνομηλίκων τους από όλη την Ελλάδα. 

Η πρωτοβουλία ανήκει στην Πανελλαδική Συνομοσπονδία Ελλήνων Ρομά «ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ», που διοργάνωσε την εν λόγω εορταστική δράση σε συνεργασία με τον «Φάρο του Κόσμου» από τον Δενδροπόταμο Θεσσαλονίκης, αλλά και τις κατά τόπους Περιφερειακές Ομοσπονδίες-μέλη της απ’ όλη την Ελλάδα (Φλώρινα, Ξάνθη, Αγία Σοφία, Δενδροπόταμος, Ορχομενός, Αγρίνιο, Αθήνα, Κάτω Αχαΐα, Καλαμάτα).

Ο πρόεδρος της ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ Βασίλης Πάντζος ευχαρίστησε εγκάρδια τον Οικουμενικό Πατριάρχη για την αποδοχή της πρόσκλησης και τον προσκάλεσε να ευλογήσει τις εργασίες του παγκόσμιου συνεδρίου Ρομά, που προγραμματίζει η Πανελλαδική Συνομοσπονδία Ελλήνων Ρομά τον προσεχή Απρίλιο. Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, το 2021 συμπληρώνονται 50 χρόνια από το 1ο Παγκόσμιο Συνέδριο Ρομά, που έγινε το 1971 στο Λονδίνο.

Ο κ. Πάντζος ενημέρωσε τον κ. Βαρθολομαίο και για την πρόθεσή τους να διοργανώσουν στην Κωνσταντινούπολη μια παρουσίαση του βιβλίου «Γκογκί Μνήμη, Οι Ρομά από την Πόλη στην Ελλάδα», μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν. Επίσης, δοθείσης της ευκαιρίας, ο πρόεδρος της «ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ» διακήρυξε το 2021 ως έτος Παιδείας για τους Έλληνες τσιγγάνους, τονίζοντας ότι αποτελεί το σημαντικότερο εφόδιο για την ένταξή τους και για μία καλύτερη ζωή.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος ευχαρίστησε όλους τους συντελεστές της εκδήλωσης, συνεχάρη την «ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ» για τη δέσμευσή της να διακηρύξει το 2021 έτος παιδείας, ενώ μιλώντας συγκινημένος στα παιδιά ανέφερε τον στίχο του Οδυσσέα Ελύτη: «Από παιδιά και μόνον φτιάχνεις Ιεροσόλυμα». Επίσης, ο κ. Βαρθολομαίος έστειλε μήνυμα ισότητας και ενότητας, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Να κατανοήσουμε ότι ο κόσμος είναι ένας τεράστιος κήπος, όπου ανθίζουν αμέτρητα, ποικιλόχρωμα και υπέροχα λουλούδια, που το καθένα στολίζει τον ανθότοπο αυτό με την ομορφιά του και τον κάνει παραδεισένιο με το άρωμά του».

Κλείνοντας έδωσε την ευχή και την ευλογία του και ευχήθηκε καλή αντάμωση, αποδεχόμενος με χαρά την πρόσκληση να παραβρεθεί στο Παγκόσμιο Συνέδριο Ρομά, ενώ παράλληλα προσκάλεσε τη διοίκηση της «ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ» και τα μέλη της να επισκεφτούν το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Τη διαδικτυακή εορταστική εκδήλωση παρακολούθησε και ο μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Βαρνάβας, απευθύνοντας τον δικό του χαιρετισμό.

Στον παρακάτω σύνδεσμο μπορείτε να παρακολουθήσετε τα κάλαντα των παιδιών: 

https://fb.watch/2SFiiGKRiJ/

 


Κάλαντα Ρομά στον Πατριάρχη Βαρθολομαίο

 

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google News
Κάνε εγγραφή στο Newsletter

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter

Οι τελευταίες Ειδήσεις του anagnostis.org από την Πελοπόννησο.
Τι συμβαίνει στην Αργολίδα. Τα νέα σε Άργος, Ναύπλιο, Επίδαυρο, Ερμιονίδα

Διαβάστε ακόμα

Back to top button