Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
Παλιό νοσοκομείο Ναυπλίου

Όταν αποφάσισαν να φέρουν την ...ανάπτυξη στο Ναύπλιο

Πως γκρεμίστηκε το πρώτο νοσοκομείο της Ελλάδας - Του Τόλη Κοΐνη

Διανύουμε προεκλογική περίοδο και πολλά μεγάλα λόγια ακούγονται για την «ανάπτυξη». Το πιο σωστό είναι η όποια ανάπτυξη να στηριχθεί στα συγκριτικά πλεονεκτήματα ενός τόπου, με απόλυτο σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον και την κληρονομιά των προγόνων μας και με πρόβλεψη να είναι «αειφορική», δηλαδή να μην κλέβει από τις επόμενες γενιές.

Στο Ανάπλι έχουμε κάνει λάθη ολέθρια ως εγκληματικά. Μερικά από αυτά σήμερα μας ακούγονται ως απίστευτα. Στη φωτογραφία που δανείζομαι από τις «παλιές φωτογραφίες του Ναυπλίου» διακρίνουμε πάνω από την τάπια των Πέντε Αδερφιών μια σειρά κτίρια και ακριβώς από πίσω ένα μεγάλο τετραόροφο κτίριο… αυτό ήταν το Πρώτο Πολιτικό Νοσοκομείο της Ελλάδος. (Πολιτικό σε αντιδιαστολή με το Στρατιωτικό που ήταν πάνω στην Ακροναυπλία, στους Αγίους Αναργύρους).

Παλιό νοσοκομείο Ναυπλίου

Η ιστορία του κτιρίου χάνεται στους αιώνες. Γύρω στο 1400 (!!!) ένας Φλωρεντίνος, ο Νέριος Ατσαγιόλι διεκδικούσε το Ανάπλι, γιατί είχε πάρει το δουκάτο των Αθηνών και εμείς ανήκαμε σε αυτό. Η τελευταία «κυρά του Αναπλιού», αποφάσισε να το παραχωρήσει με πλήρη δικαιώματα στη Δημοκρατία της Ενετίας (τους είχε ήδη δώσει πολλά δικαιώματα με ένα προικοσύμφωνο πρωτύτερα, αλλά έμεινε χήρα και προτίμησε να ανταλλάξει το Ανάπλι με χτήματα στην Πάδουα).

Ο Νέριος Ατσαγιόλι πεθαίνοντας άφησε χρήματα για να φτιαχτεί νοσοκομείο στο Ναύπλιο. Περίεργη κληρονομιά… Δεν είμαστε σίγουροι ότι εκτελέστηκε… αν και κάποιο νοσοκομείο λειτουργούσε στην πόλη μας τα χρόνια της πρώτης Ενετοκρατίας.

Παλιό νοσοκομείο Ναυπλίου

Όταν έγινε η Επανάσταση του 21, το κτίριο αυτό δεσμεύτηκε ως «Εθνικός οίκος» για Νοσοκομείο. Στα χρόνια του Καποδίστρια και για όλο τον 19ο αιώνα λειτούργησε εκεί το πρώτο Δημόσιο Νοσοκομείο της Ελλάδας.

Στην δεκαετία του 50 μας έπιασε ο πυρετός της ανάπτυξης … Για να έρθουν οι τουρίστες έπρεπε να έχουμε δρόμους !!!!!! (ουδέν σχόλιον) έτσι θεωρήθηκε απαραίτητο να γκρεμίσουν και το πρώτο Νοσοκομείο και τα κτίρια που είναι πάνω από τα Πέντε Αδέρφια (έχουν και αυτά την ιστορία τους), να καταστρέψουν την πλατεία της Χουρμαδιάς (του Καποδίστρια) με τον φοβερό στόχο να ανεβαίνουν αυτοκίνητα μέχρι τον Ψαρομαχαλά!!!!!

Τόλης Κοΐνης

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

 

Μαρία Καρανικόλα

 

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.

HTML με περιορισμούς

  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.