Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Αριστοφάνης και Καραγκιόζης

Όψεις της παραδοσιακής ελληνικής κωμωδίας στην Ερμιόνη

Αριστοφάνης και Καραγκιόζης στο επίκεντρο εκδήλωσης του ΙΛΜΕ
από admin3
ΔημοσιεύτηκεΤρί. 10 Ιουλ. 2018
κανέναΣΧΟΛΙΟ

Το Σάββατο 7 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε στην κατάμεστη αυλή του Ιστορικού Μουσείου Ερμιόνης, η εκδήλωση του ΙΛΜΕ με θέμα «Αριστοφάνης και Καραγκιόζης». Η εκδήλωση ήταν ενταγμένη στο φεστιβάλ «Δρόμοι Πολιτισμού Αργολίδας 2018» της Περιφερειακής Ενότητας Αργολίδας.

Στο πρώτο μέρος της εκδήλωσης ο Κώστας Τσατσάνης, τ. Σχολικός Σύμβουλος Φιλολόγων, πραγματοποίησε ομιλία με θέμα «Αριστοφάνης και Καραγκιόζης. Όψεις της παραδοσιακής ελληνικής κωμωδίας».

Αριστοφάνης και Καραγκιόζης

Στην αρχή ο ομιλητής αναφέρθηκε στη ζωή και το έργο του Αριστοφάνη. Στη συνέχεια,  παρέθεσε στοιχεία για τον Καραγκιόζη: από πού ήρθε στην Ελλάδα, πώς εξελληνίστηκε και πώς εμπλουτίστηκε το περιεχόμενό του. Κατόπιν περιέγραψε  συγκεκριμένα  στοιχεία στη δομή και στη μορφή των Ορνίθων του Αριστοφάνη και τα συνέκρινε με αντίστοιχα των κωμωδιών Καραγκιόζη. Αναφέρθηκε στο ρόλο των διαμεσολαβητών και των απρόσκλητων επισκεπτών που αποτελούν τυπικά στοιχεία των κωμωδιών και υποστήριξε την άποψη ότι αυτά αποτελούν γνήσια λαϊκή παράδοση. Ολοκλήρωσε την ομιλία του με παραδείγματα τεχνικών πρόκλησης γέλιου,  οι οποίες εντοπίζονται στον Αριστοφάνη και τον Καραγκιόζη,  ειδικά με τη χρήση ειδικού τύπου ερωτήσεων.

Ακολούθως η Πρόεδρος του ΙΛΜΕ ανέσυρε μνήμες του παρελθόντος με βάση περιγραφές παλαιότερων ερμιονιτών και μίλησε για τις παραστάσεις του Καραγκιόζη, που γίνονταν στο κέντρο «Τροκαντερό» στα Μαντράκια από τους επαγγελματίες του είδους, Σωτήρη Σπαθάρη (πατέρα του Ευγένιου) και Αβραάμ. Αναφέρθηκε στα τοπικά κωμικά στοιχεία και πειράγματα που οι προαναφερόμενοι καραγκιοζοπαίχτες συνέλεγαν από ερμιονίτες και τα ενσωμάτωναν στις παραστάσεις τους καθώς και για τον αγώνα των πιτσιρικάδων να γίνουν βοηθοί τους ώστε να διασφαλίσουν δωρεάν εισιτήριο για την παράσταση. Τέλος έκανε λόγο για τις παραστάσεις που οργάνωναν τα παιδιά της Ερμιόνης στις αυλές των σπιτιών τους και για τη χαρά της οργάνωσης και της δημιουργίας που αποκόμιζαν. 

Αριστοφάνης και Καραγκιόζης

Στη συνέχεια ακολούθησε παράσταση Καραγκιόζη με θέμα «Ο Καραγκιόζης γραμματικός». Τις φωνές των ηρώων του Θεάτρου Σκιών υποδύθηκαν οι ερασιτέχνες Δημήτρης Γρηγορόπουλος, φιλόλογος και ο Μάκης Βογανάτσης, ο οποίος σχεδίασε και κατασκεύασε και τον μπερντέ του Καραγκιόζη. Ζωντανή μουσική έπαιξαν οι ερασιτέχνες Σταμάτης Βλαχοδημήτρης (ακορντεόν) και ο Γιώργος Λεβέντης (κιθάρα).

Στους παρισταμένους προσφέρθηκε βανίλια (υποβρύχιο), επειδή παραδοσιακά αυτό το γλυκό απολάμβαναν οι ερμιονίτες κατά τις παραστάσεις Καραγκιόζη στο «Τροκαντερό». Το κέρασμα ήταν ευγενική χορηγία του καταστήματος Κρανιδίου «ΑΒ Βασιλόπουλος» του Ιωσήφ και της Χρυσαυγής Μερτύρη.

Αριστοφάνης και Καραγκιόζης

Ανάμεσα στο πολυπληθές κοινό που απόλαυσε την εκδήλωση συμπεριλαμβάνονται και πολλά παιδιά. Από τους αιρετούς παρευρέθηκαν ο Περιφερειακός Σύμβουλος  Τζανής Αναστ., ο Πρόεδρος της Κοινότητας Ερμιόνης Δάγκλης Χρ., οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Γεωργόπουλος Γιάννης, Λάμπρου Αναστ., Τόκας Αναστ., Δημαράκης Γιάννης και οι Κοινοτικοί Σύμβουλοι Ερμιόνης Μέξης Παναγιώτης και Κουτούβαλης Δαμιανός.

Αριστοφάνης και Καραγκιόζης

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.

HTML με περιορισμούς

  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
Profile picture for user admin
admin - anagnostis.org