Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Βερίκοκα

Οι ζημιές στα βερίκοκα φέρνουν αποζημιώσεις στην Αργολίδα

Η καταστροφή που είχαν υποστεί οι βερικοκοπαραγωγοί την περίοδο της ανθοφορίας ήταν σχεδόν ολοκληρωτική. Τι απαντά ο Βορίδης στον Ανδριανό.

Θα αποζημιωθούν οι παραγωγοί βερίκοκων της Αργολίδας στους οποίους διαπιστώθηκε ότι υπήρχαν ζημιές στην καρπόδεση λόγω ακραίων καιρικών συνθηκών. 

Συγκεκριμένα όπως αναφέρει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκης Βορίδης, διαπιστώθηκαν ζημιές που καλύπτονται ασφαλιστικά από τον Κανονισμό Ασφάλισης Φυτικής Παραγωγής του ΕΛ.Γ.Α.. Οι εν λόγω ζημιές εντοπίζονται σε θύλακες των περιοχών που σημειώθηκε ο παγετός, ως εκ τούτου ο ΕΛ.Γ.Α προχώρησε στις διαδικασίες που ορίζονται στον ανωτέρω Κανονισμό. Για τις εν λόγω ζημιές, το έργο των εκτιμήσεων ολοκληρώθηκε, στη συνέχεια θα κοινοποιηθούν τα πορίσματα και θα ακολουθήσει η καταβολή των αποζημιώσεων στους ασφαλιστικά ενήμερους παραγωγούς.

Η απάντηση του υπουργού προήλθε κατόπιν σχετικής ερώτησης που είχε υποβάλει ο βουλευτής Αργολίδας της ΝΔ Γιάννης Ανδριανός από τα τέλη Μαΐου, με θέμα την ανάγκη άμεσης ενεργοποίησης των διαδικασιών για την εκτίμηση των ζημιών στην καρπόδεση βερικοκιών στην Αργολίδα.

Στην απάντηση Βορίδη μεταξύ άλλων αναφέρονται τα εξής:

«Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Υποκαταστήματος ΕΛ.Γ.Α. Τρίπολης, στην δικαιοδοσία του οποίου ανήκει η ευρύτερη περιοχή της Περιφερειακής Ενότητας (Π.Ε.) Αργολίδας, από τις επισημάνσεις που διενεργήθηκαν από τις γεωτεχνικές υπηρεσίες του ΕΛ.Γ.Α σε καλλιέργειες βερικοκιάς σημειώνεται ότι, διαπιστώθηκαν ζημιές που καλύπτονται ασφαλιστικά από τον Κανονισμό Ασφάλισης Φυτικής Παραγωγής του ΕΛ.Γ.Α.. Οι εν λόγω ζημιές εντοπίζονται σε θύλακες των περιοχών που σημειώθηκε ο παγετός, ως εκ τούτου ο ΕΛ.Γ.Α προχώρησε στις διαδικασίες που ορίζονται στον ανωτέρω Κανονισμό. Για τις εν λόγω ζημιές, το έργο των εκτιμήσεων ολοκληρώθηκε, στη συνέχεια θα κοινοποιηθούν τα πορίσματα και θα ακολουθήσει η καταβολή των αποζημιώσεων στους ασφαλιστικά ενήμερους παραγωγούς.

Σχετικά με τη διαδικασία της καταβολής των αποζημιώσεων από τον ΕΛ.Γ.Α., πρέπει να σημειωθεί ότι είναι συγκεκριμένη και ορίζεται από την κείμενη νομοθεσία ως εξής:

  • Με την εμφάνιση της ζημιάς στην καλλιέργεια διενεργούνται οι απαραίτητες επισημάνσεις, γίνονται αναγγελίες και υποβάλλονται δηλώσεις.
  • Ο Οργανισμός, εν συνεχεία, προβαίνει σε εξατομικευμένες εκτιμήσεις.
  • Πραγματοποιείται η επεξεργασία των στοιχείων από το αρχείο ΟΣΔΕ, το οποίο αποστέλλεται στον ΕΛ.Γ.Α. από τον ΟΠΕΚΕΠΕ εντός του φθινοπώρου έκαστου χρόνου.
  • Κοινοποιούνται τα πορίσματα.
  • Ακολουθεί η καταβολή των αποζημιώσεων στους παραγωγούς που έχουν υποβάλει τη Δήλωση Καλλιέργειας/Εκτροφής (ΔΚ/Ε) και έχουν καταβάλει τις ασφαλιστικές υποχρεώσεις που απορρέουν από τη ΔΚ/Ε.

Είναι κατανοητό ότι η κάθε διαδικασία που αναφέρθηκε ανωτέρω χρειάζεται και τον ανάλογο χρόνο για να ολοκληρωθεί. Ωστόσο, πολλές φορές, εφόσον είναι εφικτό, ο Οργανισμός καταβάλει τις σχετικές αποζημιώσεις μέσα σε ένα λογικό διάστημα, από την συγκομιδή του προϊόντος και εφόσον έχει ολοκληρωθεί η επεξεργασία του αρχείου ΟΣΔΕ. Πληροφοριακά αναφέρεται ότι, η καταβολή των αποζημιώσεων, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΛ.Γ.Α., ξεκινά από το έτος ζημιάς και ολοκληρώνεται εντός των επόμενων μηνών του νέου έτους μετά τη ζημιά».

Home design

Riviera Banner

 

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.

HTML με περιορισμούς

  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.