Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εργάτες γης Λακωνία κορωνοϊός

Οι «φαβέλες» στη Λακωνία και ο κορωνοϊός: Το σχέδιο αντιμετώπισης της εύθραυστης κατάστασης

Πόσα έχουν φθάσει τα κρούσματα και πού βρίσκεται η ιχνηλάτηση. Μαζικά τεστ σε 1500 Αφρικανούς και Ασιάτες εργάτες γης.

Σωρεία νέων κρούσματων κορωνοϊού, καταγράφονται στην Περιφέρεια Πελοποννήσου τις τελευταίες ημέρες με τον συνολικό αριθμό των προσβληθέντων ουσιαστικά να ξεπερνά τους 407.

Από αυτά τουλάχιστον 33 αναφέρονται μέχρι χθες σε αλλοδαπούς εργάτες γης στον Δήμο Ευρώτα και τρία ακόμα σε Κορινθία, Μεσσηνία και Αργολίδα (ανακοινώθηκε σήμερα από τον ΕΟΔΥ) αντίστοιχα. Σε αυτά έρχονται να προστεθούν άλλα 4 στη Λακωνία, για να ανεβάσουν τον αριθμό στα 37 από την γνωστή συρροή σε μετανάστες στα χωριά Γλυκόβρυση και Άγιος Ιωάννης στην περιοχή της Σκάλας όπου όλα κρέμονται σε τεντωμένο σχοινί, καθώς πέραν της ιχνηλάτησης που ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη, έχει αποφασιστεί να ελεγχθούν και οι 1500 μετανάστες που εργάζονται στα κτήματα της περιοχής, σε έναν μαζικό αριθμό τεστ με στόχο να διαφανεί ποιά είναι η διασπορά του ιού στην παρούσα φάση.

Την ίδια στιγμή στην πληττόμενη περιοχή έχει μεταβεί εκτάκτως και ο Σωτήρης Τσιόδρας προκειμένου να επιληφθεί της εξαιρετικά εύθραυστης κατάστασης που έχει διαμορφωθεί, καθώς το πρόβλημα έγκειται μεταξύ άλλων και στις συνθήκες διαβίωσης αυτών των ανθρώπων που διαμένουν συνωστισμένοι 20-25 άτομα σε παλιόσπιτα των 70 τετραγωνικών, θυμίζοντας τις περίφημες φαβέλες της Βραζιλίας. Σε αυτό έρχεται να προστεθεί πως οι περισσότεροι από αυτούς που είναι Ασιατικής και Αφρικανικής καταγωγής, δεν διαθέτουν ΑΜΚΑ και λοιπά στοιχεία που θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους γιατρούς στον εντοπισμό και την ιχνηλασία τους. Όσοι διαπιστώθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό, έχουν απομονωθεί σε ειδικό χώρο που έχει διαμορφωθεί ειδικά γι' αυτές τις περιπτώσεις και σιτίζονται με μέριμνα της Περιφέρειας.

Το σχέδιο αντιμετώπισης της κατάστασης

Το σχέδιο αντιμετώπισης της κατάστασης αποσαφηνίστηκε σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες παρουσία μεταξύ άλλων και του Περιφέρειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα.

Συγκεκριμένα αποφασίστηκαν να γίνουν τα εξής:

 • Στο εξής, όλοι οι μετανάστες θα φορούν μάσκες και σε εσωτερικούς χώρους, αλλά και στην ύπαιθρο. Ο καθένας τους θα λάβει από δύο υφασμάτινες μάσκες και όση ποσότητα αντισηπτικού χρειαστεί
 • Εγινε διαχωρισμός των προσβληθέντων από τους μη νοσούντες, σε δύο διαφορετικά καταλύματα, ενώ για την τήρηση των κανόνων επιφορτίστηκε η Αστυνομία, που από απόψε θα ενισχύσει τις δυνάμεις της στην περιοχή.
 • Ηδη αναζητείται νέος χώρος στην περιοχή του Δήμου Ευρώτα για ενδεχόμενους νέους προσβληθέντες, την διαμόρφωση του οποίου θα αναλάβει η Περιφέρεια
 • Την παροχή τροφίμων και την υγειονομικού χαρακτήρα φροντίδα των μεταναστών αναλαμβάνει η Περιφέρεια
 • Εξελίσσεται ήδη έλεγχος όλων των μεταναστών που απασχολούνται στον Δήμο Ευρώτα -οι οποίοι εκτιμώνται περί τους 1.500-, καθώς και ιχνηλάτηση σε όσους κατοίκους της περιοχής ήλθαν σε επαφή με τους προσβληθέντες
 • Αύριο Δευτέρα και μεθαύριο Τρίτη κανένας από τους μετανάστες που διαβιούν στις περιοχές όπου εκδηλώθηκαν κρούσματα δεν θα μεταβεί στην εργασία του. Θα επανακάμψουν από την Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου, αλλά μόνο μετά την επίδειξη εγγράφου που θα πιστοποιεί ότι είναι αρνητικοί στα σχετικά ιατρικά τεστ.

35 κρούσματα σε ένα τριήμερο

Ειδικότερα, στη σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε η Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας (η οποία αναφέρεται στα κρούσματα μέχρι και χθες το μεσημέρι), σημειώνονται τα εξής:

«Ανακοινώνονται τριάντα πέντε νέα κρούσματα του κορωνοϊού SARS-CoV-2 στην Περιφέρεια Πελοποννήσου για το διάστημα από Παρασκευή 25/9 έως και Κυριακή 27/9.

Τριάντα τρία περιστατικά καταγράφονται στην Π.Ε. Λακωνίας, τα οποία αναφέρονται σε εργάτες γης της περιοχής του Δήμου Ευρώτα και τα οποία ανιχνεύθηκαν μετά από ιχνηλάτηση, ένα περιστατικό καταγράφεται στην Π.Ε. Κορινθίας, το οποίο είναι στενή επαφή ήδη επιβεβαιωμένου κρούσματος και ένα περιστατικό καταγράφεται στην Π.Ε. Μεσσηνίας.

Στην περιοχή του Δήμου Ευρώτα δραστηριοποιούνται κλιμάκια του ΕΟΔΥ, τοπικές μονάδες Υγείας του ΕΣΥ και η δομή επιτήρησης της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Κατόπιν τούτου το σύνολο των προσβληθέντων από τον νέο κορονοϊό, ανέρχεται  στην Περιφέρειά μας σε τετρακόσιους επτά (407) και αναλυτικότερα:

 • ΠΕ Αργολίδας: πενήντα πέντε (55) + δύο (2) εισαγόμενα: (57) και εκατόν εξήντα δύο (162) δομής φιλοξενίας στο Δήμο Ερμιονίδας: σύνολο διακόσια δέκα εννέα (219) - δεν προσμετρούνται δύο (2) εισαγόμενα διαπιστωμένα σε πύλη εισόδου.
 • ΠΕ Αρκαδίας: δεκατρία (13)  + ένα (1) εισαγόμενο: σύνολο δέκα τέσσερα (14) - αφαιρέθηκε το εκ παραδρομής του ΕΟΔΥ δηλωθέν περιστατικό της 02.08.2020* - δύο ενέχονται ως αρνητικά και περιλαμβάνεται στο σύνολο το ένα - δύο ελέγχονται σε άλλη Περιφέρεια και περιλαμβάνεται στο σύνολο το ένα.
 • ΠΕ Κορινθίας: εβδομήντα πέντε (75) + τρία (3) εισαγόμενα: σύνολο εβδομήντα οκτώ (78)
 • ΠΕ Λακωνίας: έξι (6)  + ένα (1) εισαγόμενο + τριάντα πέντε (35) σε εργάτες γης: σύνολο σαράντα δύο (42) - τρία ενέχονται ως αρνητικά και περιλαμβάνονται στη λίστα του ΕΟΔΥ έως σήμερα - δεν προσμετρούνται τέσσερα (4) εισαγόμενα διαπιστωμένα σε πύλη εισόδου.
 • ΠΕ Μεσσηνίας: σαράντα έξι (46) + οκτώ (8) εισαγόμενα: σύνολο πενήντα τέσσερα (54).

Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα είναι διακόσιοι σαράντα εννέα άνδρες (249) και εκατόν πενήντα οκτώ γυναίκες (158).

Εκ των αναφερόμενων κρουσμάτων τριάντα (30) έχουν λάβει εξιτήριο μετά από νοσηλεία, τα δε στοιχεία του συνόλου των νοσηλευόμενων – νοσηλευθέντων ανέρχονται σε σαράντα (40). Τα υπόλοιπα κρούσματα είναι προς το παρόν υπό παρακολούθηση (ανάλογα με την ημερομηνία έκθεσης) λαμβάνοντας συγκεκριμένες οδηγίες. Δύο συμπολίτες μας έχασαν τη ζωή τους.

Σημειώνεται εκ νέου ότι τα ανωτέρω στοιχεία είναι τα επίσημα στοιχεία που περιέρχονται στην Υπηρεσία μας από τη ΓΓΠΠ και τον ΕΟΔΥ (αναφορά έως 27/09/2020 ώρα 15:00) καθώς και των επίσημων στοιχείων των Νοσοκομειακών Μονάδων της Περιφέρειάς μας και επικαιροποιούνται σε καθημερινή βάση. Περαιτέρω βρίσκονται σε εξέλιξη εργαστηριακού ελέγχου περιστατικά πιθανά ή ύποπτα λοίμωξης από τον νέο κορονοϊό».

Την ανακοίνωση υπογράφει ο Βασίλειος Αθ. Διαμαντόπουλος, Ιατρός Δημόσιας Υγείας ΕΣΥ, Γενικός Διευθυντής Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας Περιφέρειας Πελοποννήσου, Συντονιστής διερεύνησης επαφών κρούσματος στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Home design

Riviera Banner

 

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.

HTML με περιορισμούς

 • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
 • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
 • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.