Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Δακοκτονία

Ο δάκος «θέρισε» τις ελιές - Δεν θα βγάλουν ούτε το λάδι για το σπίτι τους

Αναβρασμός στους ελαιοπαραγωγούς - Τι σχεδιάζουν κυβέρνηση μαζί με Περιφέρεια και τι προτείνουν οι γεωπόνοι της Αργολίδας

Κατεστραμμένη σε σημαντικό βαθμό είναι η φετινή ελαιοπαραγωγή της Πελοποννήσου από τον δάκο, με τους αγρότες να βρίσκονται σε αναβρασμό και να προαναγγέλλουν κινητοποιήσεις.

Ήδη για αύριο το μεσημέρι η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Περιφέρειας Πελοποννήσου έχει προγραμματίσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Πλατεία Αγίου Βασιλείου στην Τρίπολη.

Όπως σημειώνουν, μεταξύ άλλων, σε ανακοίνωσή τους οι αγρότες: «Σε πολλές περιοχές η ζημιά είναι ολοκληρωτική που πολλοί συνάδελφοι, μικροί παραγωγοί, δεν θα βγάλουν ούτε το λάδι για το σπίτι τους. Οι ευθύνες γίνονται “μπαλάκι” μεταξύ κυβέρνησης – Περιφέρειας ενώ εμείς καταστρεφόμαστε. Με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων και της σημερινής, έχουν περικοπεί στο 1/3 οι δαπάνες για τη δακοκτονία και την ίδια στιγμή υπάρχει η παράλογη παρακράτηση του 2% επί του τζίρου των παραγωγών για τη δακοκτονία. Το πρόγραμμα δακοκτονίας ξεκίνησε με 2 μήνες καθυστέρηση, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ελεγχθούν οι πληθυσμοί του δάκου και να χαθεί μεγάλο μέρος της παραγωγής πολύ πριν ξεκινήσει η περίοδος της συγκομιδής».

Την ίδια στιγμή το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης προωθεί τροπολογία με την οποία θα προδεσμεύονται τα χρήματα για τη δακοκτονία, με στόχο να ξεκινάει η διαδικασία τέλος Απριλίου με αρχές Μαΐου. Στην ίδια τροπολογία η οποία θα κατατεθεί τις επόμενες μέρες στη βουλή, θα περιλαμβάνεται και η δημιουργία ενός συντονιστικού κέντρου που θα συνεργάζεται με τις περιφέρειες.

Παράλληλα τις θέσεις και τις προτάσεις του για τη Δακοκτονία του 2018 παρουσιάζει ο Σύλλογος Γεωπόνων Ελεύθερων Επαγγελματιών Αργολίδας και όμορων νομών:

«Η ελαιοσυλλογή του έτους 2018 – 2019 στον νομό Αργολίδας, μας βρίσκει σε κατάσταση καταστροφής σε επίπεδο ποιότητας ελαιοκάρπου λόγω πτώσης και σε επίπεδο ποιότητας με πολλά οξέα λόγω ασυνήθιστα μεγάλες και ανεξέλεγκτες προσβολές εντόμων και μυκήτων.

Οι κόποι της χρονιάς δεν θα αμειφθούν για τους ελαιοπαραγωγούς και η υποβάθμιση της ποιότητας δυσχεραίνει την εμπορικότητα του ελαιολάδου μας.

Για τους παράγοντες που επηρέασαν την ποιότητα του ελαιοκάρπου και του ελαιολάδου (Δάκος, Γλοιοσπόριο, Κερκόσπορα κλπ), πρέπει να φροντίσουμε μελλοντικά για την έγκαιρη αντιμετώπισή τους.

Για την αντιμετώπιση του Δάκου, έχουμε της εξής παρατηρήσεις:

1. Έγκαιρη πρόσληψη των τομεαρχών δακοκτονίας.

2. Αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου διαγωνισμών ανάδειξης εργολάβων ψεκασμού δακοκτονίας.

3. Νομοθετική ρύθμιση έναρξης ψεκασμών, καθότι το έντομο δεν μπορεί να περιμένει τους αρμοδίους να αποφασίσουν τις προπαρασκευαστικές ενέργειες που απαιτούνται.

4. Έγκαιρη κατανομή των απαιτούμενων πιστώσεων για την δακοκτονία. Πρέπει να γίνεται από το προηγούμενο έτος η το αργότερο μέχρι το Ιανουάριο του έτους εφαρμογής.

5. Αύξηση των πιστώσεων για τον νομό Αργολίδας, καθώς υπάρχει ανάγκη αύξησης των απαιτούμενων εφαρμογών σε περισσότερους από τρεις (3) δολωματικούς ψεκασμούς.

6. Εύρεση των αριθμών δέντρων ανά Δημοτικό Διαμέρισμα που συμμετέχει στην δακοκτονία με βάση τις δηλώσεις ΟΣΔΕ και στην συνέχεια τεχνοοικονομικός προϋπολογισμός του έργου για την ποσότητα ΦΠΠ και του όγκου ψεκαστικού διαλύματος, για τις απαιτήσεις εφαρμογής του προγράμματος δακοκτονίας. Μπορούν να γίνει καταμέτρηση των δέντρων και με Drones. Έτσι ο αριθμός των εφαρμογών ανά δημοτικό διαμέρισμα δεν θα εξαρτάται από το ύψος των πιστώσεων που εγκρίνει το υπουργείο αλλά από τις εκάστοτε συλλήψεις δάκου.

7. Για τους μύκητες Γλοιοσπόριο και Κερκόσπορα, προτείνουμε σε συνεργασία με το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο να μελετηθούν λεπτομερέστερα, ώστε να καταλήξουμε στους σωστούς χρόνους εφαρμογής και δόσεων ΦΠΠ.

Για να έχει έννοια η λειτουργία της δακοκτονίας και να έχει ανταπόκριση η προσπάθεια της ΔΑΟΚ Αργολίδας και των γεωπόνων ιδιωτών, στη στήριξη της ελαιοπαραγωγής στο νομό μας, κρίνεται αναγκαία η παρέμβαση και η δραστηριοποίηση του ΥΠΑΑΤ, στους τομείς που τον αφορούν.

Εάν δεν είναι ολοκληρωμένη η προσπάθεια, δεν έχει έννοια να γίνεται και μέχρι τώρα γίνεται μισή δουλειά και για το λόγω αυτό διαμαρτύρονται όλοι.

Να γνωρίζετε ότι έχουμε ζωντανούς οργανισμούς (πχ. Δάκος), που η εξέλιξή τους έχει να κάνει, με τις περιβαλλοντικές συνθήκες και όχι με τις γραφειοκρατικές διαδικασίες».

Home design

Riviera Banner

 

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.

HTML με περιορισμούς

  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.