Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Home design μακέτα

Ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος αναβιώνει σε μία σπηλιά-καταφύγιο της Ασίνης

Ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος στην Αργολίδα: Μία σπηλιά γεμάτη αναμνήσεις στην Αρχαία Ασίνη

Υπήρξε καταφύγιο των Ιταλών από το 1942 και πλέον αποτίει φόρο τιμής σε όσους πολέμησαν κατά του Φασισμού και του Ναζισμού.

Ένας ξεχωριστός εκθεσιακός χώρος με θέμα τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο στην Αργολίδα λειτουργεί εδώ και λίγα χρόνια στην Αρχαία Ασίνη του Δήμου Ναυπλιέων.

Περιλαμβάνει τις ενότητες Πόλεμος - Απρίλης 41 με Άγγλους Αυστραλούς Νεοζηλανδούς Κυπρίους και Παλαιστίνιους - Κατοχή - Πείνα - Αντίσταση και Καταστροφές αρχαίων στον Β παγκόσμιο στην Αργολίδα.

Η έκθεση που έχει επιμεληθεί ο Μπάμπης Αντωνιάδης είναι μέσα σε σπηλιά που κατασκευάστηκε από τους Ιταλούς το 1942 και χρησιμοποιήθηκε ως καταφύγιο.

Μιας και δεν θα γίνουν παρελάσεις φέτος, είναι μία καλή ευκαιρία για τους Αργολιδείς να γνωρίσουν άγνωστες πτυχές εκείνης της περιόδου, επισκεπτόμενοι αυτή την μικρή μεν αλλά πλούσια σε πληροφορίες γωνιά.

Ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος αναβιώνει σε μία σπηλιά-καταφύγιο της Ασίνης

 

Ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος αναβιώνει σε μία σπηλιά-καταφύγιο της Ασίνης

 

 

Σχόλια

Ευάγγελος Αλεξανδρής (χωρίς επαλήθευση) Τετάρτη 28/10/2020 - 12:16

(Μετάφραση από ιταλική μου δημοσίευση προ πολλών ετών στον ιταλικό τύπο της περιοχής μου, κεντρική Ιταλία).

Στο Τολό, στην ανατολική Πελοπόννησο, μόλις 10 χλμ. από το Ναύπλιο, υπήρχε τάγμα με έδρα τον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Ασίνης, μια Μυκηναϊκή πόλη που συμμετείχε με τα πλοία της στην επιχείρηση του Αγαμέμνονα εναντίον της Τροίας. Βρήκα τα γκράφιτι, τις υπογραφές τους στα καταφύγια τους, μέσα στα αρχαία κτίσματα της ακρόπολης και τα τσιμεντένια οδοφράγματα και σπήλαιο φυλάκιο στην ακτή, αλλά ποτέ δεν βρήκα συγκεκριμένα έγγραφα τοπικής προέλευσης του ιταλικού στρατεύματος.
Τώρα τα βρήκα!
Εδώ είναι, είναι στρατιώτες από την πόλη μου L'Aquila και την γειτονική Sulmona!
Ήξερα ότι υπήρχαν Αμπρουτσέζοι στο Tolò, διάβασα τα γκράφιτι τους στο σκυρόδεμα των οδοφράξεων της αρχαίας Ασίνης στο Καστράκι, αλλά δεν είχα βρει ποτέ ιστορική επιβεβαίωση! Τώρα την έχω!
Δημοσιεύω αμέσως ξανά στους ιστότοπους της L'Aquila

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.

HTML με περιορισμούς

  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.