Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Μονεμβασιά

Νοσταλγικό ταξίδι στη Μονεμβασιά του 1974

Σπάνιο έγχρωμο φιλμ αποκαλύπτει πως ήταν η μεσαιωνική καστροπολιτεία πριν από 46 χρόνια.

Ο φακός πλησιάζει την οπή του κανονιού σαν να θέλει να ταξιδέψει μέσα από την οπή του στο ένδοξο παρελθόν της μεσαιωνικής καστροπολιτείας, τότε που μπαρουτιασμένο απειλούσε τον εισβολέα.

Η Aylon Film Archives μας ταξιδεύει στη Μονεμβάσια του 1974, στην κεντρική πλατεία του Ελκόμενου Χριστού όπου δεσπόζει και η ομώνυμη τρίκλιτη βασιλική εκκλησία με το μεγαλόπρεπο καμπαναριό της. Από πάνω η Παναγιά η Μυρτιδιώτισσα μονόκλιτη με τρούλο (1690- 1715) και γύρω παλιά αρχοντικά απαράμιλλης αρχιτεκτονικής. Πίσω από μια μπουκαμβίλια μέρος της οχύρωσης της πόλης που ακολουθεί το φρύδι του βράχου και στην κορυφή του λόφου τα τείχη προβάλλουν κατά μήκος του.

Ανεβαίνοντας τα λιθόστρωτα σκαλοπάτια συναντάμε την πύλη του κάστρου και αμέσως μετά τα στενά, δαιδαλώδη καλντερίμια με τα λαγούμια του που περίμεναν τον εχθρό εγκλωβίζοντας τον. Κατά μήκος του τείχους ο απότομος γκρεμός χάσκει μπροστά και στο βάθος το Μυρτώο Πέλαγος ως εκεί που ασπάζεται τον ορίζοντα.

Ανάμεσα στο κάστρο και το Μυρτώο Πέλαγος η πόλη με τα λιθόκτιστα σπίτια σε πλήρη αρμονία με τον βράχο που τα φιλοξενεί και τις εκκλησιές όπου για άλλη μια φορά διακρίνουμε τους Ιερούς Ναούς της Παναγίας της Μυρτιδιώτισσας και του Ελκόμενου Χριστού.

Το σπάνιο φιλμ κλείνει με πλάνο σε κάποιον από τους προμαχώνες της καστροπολιτείας.

Home design

Riviera Banner

 

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.

HTML με περιορισμούς

  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.