Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Γρίπη

Ναι στον αντιγριπικό εμβολιασμό

Με μέτρο και συνταγή οι αντιβιώσεις

Συστάσεις για αντιγριπικό εμβολιασμό και για ρητή αποφυγή αλόγιστης χρήσης αντιβιοτικών κάνει η Ιατρική Εταιρεία Δυτικής Ελλάδας και εννέα Ιατρικοί Σύλλογοι της Πελοποννήσου, μεταξύ των οποίων και ο σύλλογος της Αργολίδας κατά το 14ο Παμπελοποννησιακό Συνέδριο που πραγματοποιήθηκε τον Νοέμβριο στον Πύργο και την Ολυμπία.
Παράλληλα εκφράστηκαν φόβοι για την αντοχή των μικροβίων στις αντιβιώσεις, αφού οι Έλληνες για υψηλού πήδημα καταφεύγουν στην αντιβίωση και χωρίς να κρατούν τα χρονοδιαγράμματα δράσης της με αποτέλεσμα έχει αναπτυχθεί υψηλή αντοχή των μικροβίων στα αντιβιοτικά.
 
Αντιγριπικός εμβολιασμός
Εμβολιαστείτε έγκαιρα: “Η γρίπη είναι οξεία νόσος του αναπνευστικού συστήματος που προκαλείται από τους ιούς της γρίπης και μεταδίδεται πολύ εύκολα από το ένα άτομο στο άλλο. Μπορεί να προκαλέσει από ήπια έως και πολύ σοβαρή νόσο. Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να προστατευθεί κανείς από τη γρίπη είναι ο έγκαιρος εμβολιασμός, ο οποίος συστήνεται να γίνεται κατά τους μήνες Οκτώβριο – Νοέμβριο, κάθε χρόνο. Η διαχρονική παρακολούθηση του νοσήματος στην Ελλάδα δείχνει ότι η δραστηριότητα της εποχικής γρίπης συνήθως αρχίζει να αυξάνεται κατά τον Ιανουάριο, ενώ κορυφώνεται κατά τους μήνες Φεβρουάριο – Μάρτιο. Το αντιγριπικό εμβόλιο πρέπει να χορηγείται έγκαιρα και πριν την έναρξη της συνήθους περιόδου εμφάνισης της έξαρσης των κρουσμάτων γρίπης, δεδομένου ότι απαιτούνται περίπου δύο εβδομάδες για την επίτευξη ανοσολογικής απάντησης. Ο αντιγριπικός εμβολιασμός συνιστάται σε όλα τα άτομα ηλικίας μεγαλύτερης των 6 μηνών που έχουν ένδειξη εμβολιασμού και περιλαμβάνει μία δόση του εμβολίου”.
 

Ομάδες υψηλού κινδύνου
 - Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας (ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και λοιποί εργαζόμενοι).
- Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω.
- Παιδιά (6 μηνών και άνω) και ενήλικες με επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα.
- Κλειστοί πληθυσμοί.
 

Κανόνες υγιεινής:
- Αποφυγή στενής επαφής με άτομα που εμφανίζουν συμπτώματα γρίπης.
- Κάλυψη του βήχα και φτερνίσματος με χαρτομάντιλο.
- Καλό πλύσιμο χεριών.
- Αποφυγή συνωστισμού σε κλειστούς χώρους.
- Πλήρης ανάρρωση των ασθενών μέχρι την επιστροφή στις δραστηριότητές τους.
Σε περίπτωση σοβαρής νόσησης υπάρχουν ειδικά αντι-ιικά φάρμακα που είναι δραστικά έναντι του ιού της γρίπης. Τα αντι-ιικά φάρμακα δεν είναι αντιβιοτικά. Συνταγογραφούνται από τον θεράποντα γιατρό και χορηγούνται κατά προτίμηση εντός 48 ωρών από την έναρξη των συμπτωμάτων.
 
Μέτρο και συνταγή για αντιβιώσεις
Για την υπερκατανάλωση αντιβιοτικών εννέα Ιατρικοί Σύλλογοι της Πελοποννήσου υπογραμμίζουν: “Σε απειλητικά επίπεδα για τη δημόσια υγεία φτάνει η υπερκατανάλωση αντιβιοτικών στην Ελλάδα, η οποία συνεχίζει να κατέχει την πρώτη θέση στην Ευρώπη. Το 70% των ανθρώπων που καταναλώνουν αντιβιοτικά, δεν τα χρειάζονται. Τα λαμβάνουν καταχρηστικά για απλές καθημερινές χειμωνιάτικες ιώσεις που εκδηλώνονται με βήχα, πονόλαιμο και συνάχι. Καταστάσεις που δεν χρειάζονται καν πολλές φορές ιατρική βοήθεια. Οι πολίτες δεν πρέπει να προμηθεύονται αντιβιοτικά από το φαρμακείο χωρίς ιατρική συνταγή, καθώς έχει αναπτυχθεί υψηλή αντοχή των μικροβίων στα αντιβιοτικά, όχι μόνο στα νοσοκομεία αλλά και στην κοινότητα, με δυσάρεστα αποτελέσματα στην ατομική και τη δημόσια υγεία. Το  μικρόβιο του πνευμονιόκοκκου έχει αποκτήσει 40% αντοχή και το κολοβακτηρίδιο (ουρολοιμώξεις) αντοχή στην κοινότητα 15%. Συνέπεια της υπερκατανάλωσης είναι «η καταστροφή της δράσης των αντιβιοτικών» και η μετάδοση του υψηλού βαθμού αντοχής των μικροβίων από άτομο σε άτομο. Η ισχύς των αντιβιοτικών μπορεί να αποκατασταθεί εάν μειωθεί δραματικά η κατανάλωση στην κοινότητα κατά 90%. Η συλλογική ευθύνη των πολιτών είναι μεγάλη, καθώς η αναπτυσσόμενη ανθεκτικότητα των μικροβίων στα αντιβιοτικά αφοπλίζει τη θεραπευτική δυνατότητα των ιατρών με τραγικές συνέπειες για την υγεία του ασθενούς.
Οι συνυπογράφοντες απαιτούμε αυστηρή τήρηση της νομοθεσίας περί απαγόρευσης διάθεσης φαρμάκων χωρίς ιατρική συνταγή όπως γίνεται σε όλα τα ευνομούμενα κράτη".

Την ανακοίνωση υπογράφουν η Ιατρική Εταιρεία Ελλάδας και Πελοποννήσου και οι Ιατρικοί Σύλλογοι Αιγίου, Αμαλιάδας, Αργολίδας, Αρκαδίας, Κορινθίας, Λακωνίας, Μεσσηνίας, Πατρών και Πύργου-Ολυμπίας.

 

Home design

Riviera Banner

 

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.

HTML με περιορισμούς

  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.