Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
Ενοικιαζόμενα διαμερίσματα στην Επίδαυρο

Να η ευκαιρία για ένα ολόκληρο εξοχικό στην Επίδαυρο!

Ποιό Airbnb; Η νέα τάση για διακοπές που θα κάνει θραύση αυτό το καλοκαίρι.

Σε χειμερία νάρκη ίσως οδηγηθεί φέτος το καλοκαίρι η βραχυχρόνια μίσθωση τύπου Airbnb, ειδικά στην ηπειρωτική Ελλάδα, λόγω των νέων συνθηκών που διαμορφώνονται λόγω κορωνοϊού, καθώς η πιθανότατα κατακόρυφη πτώση των τουριστικών εισροών θα επηρεάσει αναμφίβολα την οπτική πολλών ενοικιαστών γύρω από την χρήση του σπιτιού ή του ξενοδοχείου τους. 

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Ελεύθερου Τύπου, αλλά και κατόπιν συζητήσεων με εκπροσώπους του μεσιτικού-τουριστικού κλάδου, ήδη έχουν αρχίσει να φαίνονται διαφορετικές τάσεις, ιδίως ως προς τους κατοίκους της Αττικής που αποτελούν και το 50% του πληθυσμού της χώρας.

Σε πρώτο στάδιο, με μια αναζήτηση στις πλατφόρμες όπου μπορεί κανείς να βρει μέρη προς ενοικίαση/μίσθωση, δηλαδή στο Booking και στην Airbnb, θα δει ότι υπάρχει μια πρωτόγνωρη για τα δεδομένα της εποχής πληρότητα σε σχετικά πολυτελείς οικίες που βρίσκονται εντός Αττικής, με πολλούς Αθηναίους να σχεδιάζουν εξορμήσεις ως τη Σαρωνίδα, τη Λούτσα, τη Νέα Μάκρη με το σκεπτικό ότι δύσκολα θα μεταφερθούν μακρύτερα το φετινό καλοκαίρι.

Από τις περιοχές που μπορεί κανείς να βρει πραγματικές ευκαιρίες και να νοικιάσει ένα οίκημα ακόμα και για ολόκληρο το καλοκαίρι γνωρίζοντας ότι θα έχει από το πουθενά ένα εξοχικό ή και μια εποχική κατοικία, είναι η Επίδυρος το Ξυλόκαστρο, το Χαλκούτσι, η Ερέτρια, το Λουτράκι και η Κύμη.

Εδώ βέβαια δεν έχουμε παύση της μίσθωσης βραχέου διαστήματος, αλλά έχουμε μια διαφορετική στάση στο τιμολογιακό κομμάτι, με αρκετά πολυτελή σπίτια και δωμάτια σε ξενοδοχειακές μονάδες να έχουν τιμές χαμηλότερες απ΄αυτές που είχαν στο ίδιο διάστημα της περσινής χρονιάς.

Το δεύτερο στοιχείο και σαφώς πιο μετρήσιμο και ουσιαστικό, είναι πως σε πολλές περιοχές πλέον τα σπίτια νοικιάζονται με το μήνα, το τρίμηνο, το τετράμηνο ή ακόμα και όλο το έτος. Μπορεί κανείς για παράδειγμα να βρει ως και την Αίγινα σπίτι 60 τ.μ. που πέρσι προοριζόταν για βραχύχρονη μίσθωση, να νοικιάζεται με το 12μηνο για 800 ευρώ το μήνα.

Αυτή η τάση φανερώνει την στροφή πολλών προς τη σιγουριά του σταθερού εσόδου, αφού πάει να καλυφθεί η χασούρα του καλοκαιρινού τριμήνου με την διασφάλιση ολόκληρης της χρονιάς. Κι αυτοί οι αριθμοί είναι μόλις μια πρώτη προσαρμογή.

Δεδομένου ότι κανείς δεν ξέρει πως θα κινηθούν τα πράγματα και σε επίπεδο κυκλοφορίας και ανοιχτών καταστημάτων πέρα από τα τέλη Ιουνίου, δύσκολα δεν θα υπάρξει μια αναπροσαρμογή προς τα κάτω σε αρκετά οικήματα, έστω και μικρής κλίμακας, σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών.

Φυσικά, ακόμα και με αυτή την αλλαγή πλεύσης πολλών ενοικιαστών, δεν εκλείπουν τα παράλογα και οι υπερβολικές απαιτήσεις, αφού μπορεί κανείς να συναντήσει σπίτια 30 και 40 τετραγωνικών με 600 και 700 ευρώ το μήνα, μόνο και μόνο επειδή μπορεί να είναι σε παραθαλάσσιες περιοχές, όπως ο Πόρος ή το Αγκίστρι όπου υπάρχει οικία 36 τ.μ. με 2.000 ευρώ ενοίκιο το μήνα.

Σε κάθε περίπτωση το τρίμηνο που ξεκινάει από τη Δευτέρα 1η Ιουνίου θα είναι ένα πολύ ενδιαφέρον case study για τον τουρισμό εσωτερικής «καύσης» και μια ευκαιρία να δούμε ποιοι από τους ενοικιαστές αντιλαμβάνονται την εποχή ή πάνε να βγάλουν με το ενοίκιο ενός μήνα όλη τη σεζόν τους...

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

 

Μαρία Καρανικόλα

 

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.

HTML με περιορισμούς

  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.