Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
ANZAC

Να γίνει επιτέλους το μνημείο στο Τολό

Η αποκατάσταση των ANZACS στην ελληνική ιστορία

Σιγά σιγά στην Ελλάδα βρίσκεται σε εξέλιξη η αποκατάσταση των ANZACS στην ελληνική ιστορία. Λόγω ιστορικών που είχαν σταλινικά κατάλοιπα και βέβαια ιδεολογική προσέγγιση των πάντων, οι Αυστραλοί και ΝεοZηλανδοί στρατιωτικοί, ενσωματώθηκαν απλοϊκά σε μία ιμπεριαλιστική ιστορία εξεπίτηδες για να μην αναγνωριστούν οι θυσίες τους.

Τώρα όμως που υπάρχουν όλο και περισσότεροι ερευνητές και επιστήμονες που ξεπέρασαν αυτό το ιδεολογικό εμπόδιο κι έχουν αρχίσει να αξιοποιούν άμεσα τις μαρτυρικές πηγές σε κάθε περιοχή που εντοπίστηκε η παρουσία των ANZACS, τα πράγματα αλλάζουν.

Οι ANZACS δεν είναι πια μόνο οι νεκροί στρατιώτες που βρίσκονται στα πανέμορφα κοιμητήρια στην Ελλάδα, είναι όλο και περισσότεροι οι άνθρωποι που έδωσαν τη ζωή τους για να υλοποιηθεί μία στρατηγική θυσία που είχε ως στόχο να ενισχύσει την ελληνική άμυνα αφενός και να καθυστερήσει τη ναζιστική εισβολή αφετέρου.

Το αποτέλεσμα ήταν το όραμα του Άγγλου πρωθυπουργού Winston Churchill αφού η ναζιστική Γερμανία δεν πρόλαβε να πραγματοποιήσει τα σχέδιά της και να καταλάβει τη Ρωσία. Έτσι οι ιστορικοί του κόκκινου παρελθόντος απέκρυψαν στοιχεία που επέτρεψαν να σωθεί μία χώρα που θα είχε καταστραφεί ολοσχερώς.

Νίκος Λυγερός.

Home design

Riviera Banner

 

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.

HTML με περιορισμούς

  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.