Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Home design μακέτα

Κανανταίρ φωτιά Μυκήνες

Μυκήνες: Περισσότερες πυροσβεστικές δυνάμεις στη μάχη για να ελεγχθεί η φωτιά πριν νυχτώσει

Σε εξέλιξη η πυρκαγιά που ξέσπασε το μεσημέρι της Κυριακής δίπλα στον αρχαιολογικό χώρο - Ενισχυμένη γραμμή ανάσχεσης με τέσσερα αεροπλάνα, δύο ελικόπτερα, διπλάσιους πυροσβέστες και τρία ακόμα πεζοπόρα τμήματα.

Σε εξέλιξη παραμένει η φωτιά που ξέσπασε το μεσημέρι της Κυριακής στις Μυκήνες, με την εικόνα να είναι λίγο καλύτερη αυτή την στιγμή.

Η φωτιά ξέσπασε σε αγροτοδασική έκταση κοντά στον αρχαιολογικό χώρο των Μυκηνών, και συγκεκριμένα απέναντι από τον τάφο του Αγαμέμνονα.

Κανανταίρ φωτιά Μυκήνες
Φωτό Βάγγος Λαγουρός

 

Ο αρχαιολογικός χώρος εκκενώθηκε εγκαίρως πριν οι φλόγες περάσουν μέσα σε αυτόν, όταν και άλλαξε η φορά του ανέμου που αρχικά έστελνε τη φωτιά προς Προσύμνη.

Αυτή την ώρα το πύρινο μέτωπο μαίνεται και σύμφωνα με την Πυροσβεστική δεν απειλεί κατοικημένη περιοχή, ούτε μεμονωμένα κτίσματα.

Κανανταίρ φωτιά Μυκήνες
Φωτό Βάγγος Λαγουρός

 

Σημαντικό το ότι για την ώρα στην περιοχή δεν πνέουν ισχυροί άνεμοι.

Την ίδια στιγμή ενισχύθηκαν οι δυνάμεις στον τόπο της πυρκαγιάς και πλέον επιχειρούν 56 πυροσβέστες με 17 οχήματα, 4 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, καθώς και οχήματα του Δήμου Άργους - Μυκηνών και της Περιφερειακής Ενότητας Αργολίδας. Από αέρος πραγματοποιούν ρίψεις νερού τέσσερα αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα.

Δείτε εδώ περισσότερες εικόνες από τις αγωνιώδεις προσπάθειες κατάσβεσης.

Όπως αναφέρει το Υπουργείο Πολιτισμού:

"Σήμερα το μεσημέρι, στην περιοχή των Μυκηνών, στις 13:30 περίπου, εκδηλώθηκε πυρκαγιά στην περιοχή ανατολικά του Θησαυρού του Ατρέα, εκτός του περιφραγμένου αρχαιολογικού χώρου σε χορτολιβαδική έκταση. Λόγω των ισχυρών ανέμων που έπνεαν στην περιοχή, η πυρκαγιά επεκτάθηκε ταχύτατα, κατευθυνόμενη προς την χαράδρα του Χάβου και εισήλθε εντός του περιφραγμένου αρχαιολογικού χώρου. Άμεσα και με την προτροπή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, η οποία ανέλαβε την ευθύνη της όλης επιχείρησης, εκκενώθηκε ο αρχαιολογικός χώρος από επισκέπτες και στην συνέχεια για λόγους ασφαλείας και από το φυλακτικό προσωπικό.

Χάρη στην ριζική αποψίλωση του χώρου από την αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων Αργολίδος εντός και εκτός των τειχών της μυκηναϊκής ακρόπολης, η πυρκαγιά δεν προξένησε ζημιές στις αρχαιότητες, όσον αυτό είναι δυνατό να διαγνωσθεί από την μέχρι στιγμής δυνατότητα πρόσβασης στα πληγέντα τμήματα του αρχαιολογικού χώρου. Οι περιοχές που επλήγησαν εντός του αρχαιολογικού χώρου είναι: Η Ανατολική Πτέρυγα του Ανακτόρου, οι Βόρειες Αποθήκες, η περιοχή του αρχαϊκού ναού στην κορυφή του λόφου, η άνω δυτική κλιτύς της Ακρόπολης, η ΝΔ Συνοικία και η περιοχή του Θρησκευτικού Κέντρου των Μυκηνών. Όταν ολοκληρωθεί η επιχείρηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και κατασβηστεί το μέτωπο που βρίσκεται σε εξέλιξη στην περιοχή των όμορων λόφων Προφήτη Ηλία και Σάρας και πάντα σύμφωνα με τις οδηγίες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, κλιμάκιο της Εφορείας Αρχαιοτήτων θα προβεί σε ακριβή εκτίμηση των συνεπειών της σημερινής πυρκαγιάς.

Από την πυρκαγιά δεν επλήγησαν το Αρχαιολογικό Μουσείο Μυκηνών, η κεντρική είσοδος στον αρχαιολογικό χώρο (εκδοτήρια), η κεντρική είσοδος στην Ακρόπολη των Μυκηνών (Πύλη Λεόντων), ο Ταφικός Κύκλος Α, τα μνημεία στην βόρεια κλιτύ της Ακρόπολης, καθώς και τα κυκλώπεια τείχη.

Επισημαίνεται ότι βρίσκονται σε πλήρη και ασφαλή λειτουργία τα συστήματα ασφαλείας, ο ηλεκτροφωτισμός και η υδροδότηση σε όλη την έκσταση του αρχαιολογικού χώρου. Επίσης, υπάρχουν πλήρεις ύδατος δεξαμενές πυρόσβεσης με τον απαραίτητο εξοπλισμό.

Ο αρχαιολογικός χώρος και το μουσείο Μυκηνών θα φυλάσσονται με μέριμνα της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αργολίδας και με τη σύμφωνη γνώμη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, προκειμένου να αντιμετωπιστεί περίπτωση αναζωπύρωσης της πυρκαγιάς.

Από νωρίς βρίσκεται στις Μυκήνες ο Γενικός Γραμματέας Πολιτισμού κ. Γ. Διδασκάλου. Ο Αρχαιολογικός χώρος και το Μουσείο Μυκηνών θα παραμείνουν προσωρινά κλειστοί για λόγους ασφαλείας.

Η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λίνα Μενδώνη ευχαριστεί τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας κ. Νίκο Χαρδαλιά, με τον οποίον ήταν σε επαφή, για τον συντονισμό της όλης επιχείρησης, το προσωπικό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, καθώς και το προσωπικό της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αργολίδας".

 

 

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.

HTML με περιορισμούς

  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.