Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Mπρα ντε φερ Αργους - Ναυπλίου για λόγους παιδείας

Mπρα ντε φερ Αργους - Ναυπλίου για λόγους παιδείας

Τώρα πανηγυρίζουν οι Αργείοι καθώς είναι βέβαιοι ότι για το τμήμα Αγροτικής Οικονομίας θα καταφθάσουν τον Σεπτέμβριο περί τους 100 φοιτητές να εγκατασταθούν στα δυάρια της περιοχής και να καταναλώνουν τα σουβλάκια της πόλης.

Η διεύρυνση της ελληνικής τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, που ξεκίνησε από τα μέσα της δεκαετίας του ’90, είχε αφήσει με ένα μεγάλο παράπονο την πόλη του Αργους. Οι Αργείτες βρίσκονται πάντα σε ένα άτυπο μπρα ντε φερ (χειροπάλη) με τους γείτονες Ναυπλιώτες. Οι μεν έχουν να διαφημίσουν την καταγωγή τους από τη γενιά των Ατρειδών –«βασιλείς των Μυκηνών και του Αργους» ήταν–, η οποία υμνήθηκε από τους αρχαίους τραγικούς. Το Ναύπλιο παρότι αρχαιολογικά ευρήματα αποδεικνύουν την ύπαρξη της πόλης από τα μυκηναϊκά χρόνια, έχει συνδέσει το όνομά του με την ιστορία του σύγχρονου ελληνικού κράτους, ως η πρώτη έδρα της ελληνικής κυβέρνησης. Από την άλλη, οι μεν έχουν να διαφημίσουν τα καλά τους προϊόντα (πεπόνια, πορτοκάλια), οι δε τα φυσικά κάλλη της πόλης αλλά –γιατί να το κρύψουμε;– και τα μπαρ, όπου ξεδίνουν οι λυκειόπαιδες τα σαββατόβραδα.

Η απόφαση για την ίδρυση, το 2003, του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Παν. Πελοποννήσου στο Ναύπλιο, πόνεσε πολύ τους τότε πολιτευτάδες του Αργους, αφού οι ίδιοι έμειναν με άδεια χέρια στη σπορά πανεπιστημιακών τμημάτων. Βέβαια, το Ναύπλιο είναι η πρωτεύουσα του νομού, αλλά και πάλι πικρό το ποτήρι για τους Αργείους.

Ετσι, έφτασε ο νυν υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου να ικανοποιήσει το αίτημα του Αργους ιδρύοντας εκεί τμήμα Αγροτικής Οικονομίας, «το οποίο θα έχει ως σκοπό την παραγωγή επιστημονικού δυναμικού που θα έχει άμεση σχέση με τις παραγωγικές δραστηριότητες του νομού».

Δεν έχει σημασία που οι Αργείτες 18χρονοι και οι γονείς τους, καταγόμενοι από πλούσια περιοχή, είχαν πάντα όνειρο να γίνουν γιατροί, δικηγόροι, αρχιτέκτονες, πολιτικοί μηχανικοί (ουδείς μιλάει για δημοσιογράφους!). Τώρα, πανηγυρίζουν οι Αργείοι καθώς είναι βέβαιοι ότι για το τμήμα Αγροτικής Οικονομίας θα καταφθάσουν τον Σεπτέμβριο περί τους 100 φοιτητές να εγκατασταθούν στα δυάρια της περιοχής και να καταναλώνουν τα σουβλάκια της πόλης. Τμήμα να ’ναι και ό,τι να ’ναι!

Και μετά σου λένε φταίει ο εκάστοτε Γαβρόγλου για τις πελατειακές πρακτικές του. Το έδαφος τρέφεται από την πολιτική ανωριμότητα μιας κοινωνίας εθισμένης στις μικροπολιτικές παροχές και τα τοπικιστικά συμφέροντα.

kathimerini.gr (Απόστολος Λακασάς)

Riviera Banner

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.

HTML με περιορισμούς

  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.