Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Το Μπούρτζι των ...φτωχών

ΔημοσιεύτηκεΣάβ. 13 Αυγ. 2016
από admin

Στο όνομα «Μπούρτζι» αυτό που μας έρχεται πρώτα στο μυαλό είναι η καστρονησίδα του Ναυπλίου. Ωστόσο υπάρχουν άλλα 7 «Μπούρτζι» ανά την Ελλάδα, λιγότερο γνωστά από αυτό της Αργολικής πρωτεύουσας.

Ένα από αυτά συναντήσαμε και απαθανατίσαμε στην περιοχή της Αγίας Μαρίνας στη Λέρο. Τη σημασία του νησιού στη ναυσιπλοΐα επισημαίνει ο Πλούταρχος όταν αναφέρεται στην αιχμαλωσία του Ιούλιου Καίσαρα στο νησί Φαρμάκος. Άλλωστε η Λέρος αποτελεί το μεγαλύτερο φυσικό λιμάνι της Μεσογείου.
 


Στη νότια είσοδο του κόλπου της Αγίας Μαρίνας δεσπόζει το Μπούρτζι (ή Μπρούτζι όπως το αποκαλούν οι ντόπιοι), το οποίο σε αντίθεση με του Ναυπλίου αποτελεί επιθαλάσσιο οχυρό, αρκετά υπερυψωμένο, το οποίο βρέχεται από τη θάλασσα και δεν είναι χτισμένο πάνω σε νησί. 

Πρόκειται πιθανότατα για ρωμαϊκό φρούριο, καθώς υπάρχουν κάποια ψηφιδωτά με ωραίες χρωματικές συνθέσεις και σχέδια, όπως επίσης τοξοειδείς κατασκευές και λείψανα υδραγωγείου, όλα χαρακτηριστικά δείγματα της ρωμαϊκής τεχνοτροπίας. Πιθανότατα το κάστρο χρησιμοποιήθηκε και κατά τους Βυζαντινούς χρόνους.

Σε αντίθεση με αυτό του Ναυπλίου, το Μπούρτζι της Λέρου είναι δύσκολα προσβάσιμο και δεν έχει αξιοποιηθεί, ούτε και προβληθεί σε βαθμό τέτοιο ώστε να αποτελεί τουριστική ατραξιόν. Ελάχιστοι γνωρίζουν την ιστορία του και ακόμα πιο ελάχιστοι το επισκέπτονται, αφού η Αγία Μαρίνα είναι περισσότερο γνωστή ως το κέντρο της νυχτερινής ζωής της Λέρου με αρκετά «ελληνάδικα» και πολλά άλλα μπαράκια που ειναι ανοικτά μέχρι τα χαράματα.
 


Η λέξη «Μπούρτζι» προέρχεται από την αραβική γλώσσα και σημαίνει το φρούριο που είναι ενσωματωμένο σε νησί...

Τα υπόλοιπα 6 Μπούρτζι ανά την Ελλάδα βρίσκονται σε Μεθώνη, Πόρο, Κάρυστο, Χίο, Σκιάθο και Αυλίδα. Επίσης υπήρχαν τα Μπούρτζι της Αίγινας και της Χαλκίδας τα οποία χάθηκαν στη νεότερη Ελλάδα.
 

Ετικέτες

Μπούρτζι Λέρος Ναύπλιο Αγία Μαρίνα Μπρούτζι Ιστορικά

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.

HTML με περιορισμούς

  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.