Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Banner Επιμελητήριο Αργολίδας

Εικόνα
Μάζεμα ελιάς

Μπαμπούλας για τους ελαιοπαραγωγούς της Αργολίδας!

Τι πρέπει να προσέξουν για να μην προσβληθούν από δάκο, αλλά και για να μην βρεθούν μπλεγμένοι.

Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Αργολίδας ενημερώνει ότι για τη δακική περίοδο 2019 ολοκληρώθηκε ο τελευταίος ψεκασμός στις περιοχές που είχαν ενταχθεί στο φετινό Πρόγραμμα Συλλογικής Καταπολέμησης του Δάκου της Ελιάς.

Για τις επιτρεπόμενες ημερομηνίες συγκομιδής προκειμένου να μην υπάρξουν υπολείμματα από τα εντομοκτόνα που εφαρμόστηκαν στο Πρόγραμμα, έχουν ενημερωθεί οι ελαιοπαραγωγοί με ανακοινώσεις και οι ελαιοτριβείς με έγγραφα της Υπηρεσίας.

Όμως, οι κλιματολογικές συνθήκες (θερμοκρασία, σχετική υγρασία) είναι πολύ ευνοϊκές για την ανάπτυξη και εξέλιξη δακοπροσβολών, ιδιαίτερα σε περιοχές που το μικροκλίμα πληροί τις παραπάνω προϋποθέσεις.

Συνιστάται, όπου θα καθυστερήσει η συλλογή, οι παραγωγοί να παρακολουθούν τους ελαιώνες τους και όπου διαπιστώσουν δακοπροσβολή σε ποσοστό πάνω από 5% να επέμβουν ατομικά με δική τους φροντίδα.

Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να χρησιμοποιούνται εγκεκριμένα σκευάσματα, επιτρεπόμενα για τη χρήση αυτή, τηρώντας πιστά την αναγραφόμενη δοσολογία και τις υπόλοιπες οδηγίες της ετικέτας του σκευάσματος. Επισημαίνεται ιδιαίτερα, ότι προκειμένου να μη βρεθούν υπολείμματα του εντομοκτόνου στο λάδι, θα πρέπει να τηρηθεί το χρονικό όριο αναμονής (ημέρες) που αναγράφεται στην ετικέτα από την εφαρμογή του εντομοκτόνου μέχρι τη συγκομιδή. Η παραπάνω οδηγία ισχύει και για την περίπτωση που ελαιοπαραγωγοί ψέκασαν τους ελαιώνες τους με μυκητοκτόνο για την αντιμετώπιση του γλοιοσπορίου.

Όπως κάθε χρόνο η Υπηρεσία της Π.Ε. Αργολίδας δηλώνει πως θα διενεργήσει δειγματοληψίες ελαιολάδου σε ελαιοτριβεία για έλεγχο ύπαρξης υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων. Ανάλογες δειγματοληψίες θα πρέπει να πραγματοποιούνται και από τις επιχειρήσεις έκθλιψης, διακίνησης και τυποποίησης ελαιολάδου.

Σκοπός όλων των εμπλεκόμενων στην παραγωγή και διακίνηση ελαιολάδου θα πρέπει να είναι η παραγωγή ποιοτικού ελαιόλαδου που θα εξασφαλίσει το εισόδημα του παραγωγού και τη φήμη στην αγορά του σημαντικού αυτού προϊόντος για την Αργολίδα και την Ελλάδα.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

Κοντός Banner

 

Εικόνα

 

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.

HTML με περιορισμούς

  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.