Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Μονεμβασιά

Μονεμβασιά: Το Γιβραλτάρ της Ανατολής με την φημισμένη μεσαιωνική καστροπολιτεία

Σμιλεμένη στον βράχο σαν γλυπτό, ενέπνευσε ποιητές, έργα ζωγραφικής και ατελείωτους μύθους για το χτες και το σήμερα αυτού του μαγικού τόπου.

Στις ανατολικές ακτές της Λακωνίας, 87 χιλιόμετρα από την Σπάρτη δεσπόζει ένας μεγάλος βράχος. Είναι η «μόνη έμβαση» προς τη στεριά μέσω μιας στενής λωρίδας γης. Ο γνωστός σε όλους βράχος της Μονεμβασιάς, την πατρίδα του ποιητή Γιάννη Ρίτσου, που περιγράφει τη γενέτειρά του ως ένα «πέτρινο καράβι» έτοιμο να σαλπάρει.

Το όνομά της προκύπτει ακριβώς από την φυσιολογία της ίδιας της φύσης, την μόνη έμβαση προς τη στεριά, που την έκανε να επιβιώσει από πλήθος επιθέσεων πειρατών και κατακτητών. Την έχουν πει Μονεμβάσια, Μονεμβασιά, Μονεμβασία ενώ οι Φράγκοι την αποκαλούσαν Malvazia. Η κοινή συνισταμένη όμως για όλους όσοι πέρασαν από κει, είναι η απαράμιλλη ομορφιά που είδαν μπροστά τους.

Μονεμβασιά

 

Ο βράχος της Μονεμβασιάς παρουσιάζει πολλές εξωτερικές ομοιότητες με τον βράχο του Γιβραλτάρ στην πύλη της Μεσογείου γι’ άυτό πολλοί την χαρακτηρίζουν ως μικρό Γιβραλτάρ ή Γιβραλτάρ της Ανατολής.

Μονεμβασιά

 

Μονεμβασιά

 

Ο βράχος περιλαμβάνει δύο ξεχωριστούς «κόσμους»

Στη νοτιοανατολική πλευρά του βράχου απλώνεται η τειχισμένη Κάτω Πόλη με τα στενά της καλντερίμια και τις αψίδες, τα κτίσματα ενετικού ρυθμού και τον κόσμο που πάει κι έρχεται περιπλανώμενος σε μέρη που περπατούσαν Βυζαντινοί, Ενετοί, Τούρκοι, Φράγκοι και είχαν μείνει βυζαντινοί αυτοκράτορες.

Η Άνω Πόλη, με λίγα σωζόμενα κτήρια, στην κορυφή του βράχου επιφυλάσσει στον επισκέπτη μια ονειρεμένη θέα σε όλο το Μυρτώο Πέλαγος.

Το κάστρο της Μονεμβασιάς από ψηλά, από την fab drone:

 

Μια θέα που ενέπνευσε ποιητές, έργα ζωγραφικής και ατελείωτους μύθους για το χτες και το σήμερα αυτού του μαγικού τόπου.

Μονεμβασιά

 

Μονεμβασιά

 

Ανάμεσα στις 40 βυζαντινές εκκλησίες, αξίζει να δει κανείς αυτή του Ελκόμενου Χριστού στην πλατεία της Κάτω Πόλης και της Παναγίας της Χρυσαφίτισσας με τον μεγάλο περίβολο λίγο παραπέρα, ενώ στην Άνω Πόλη δεσπόζει η εκκλησία της Αγίας Σοφίας.

Μονεμβασιά

 

Μονεμβασιά

 

Μονεμβασιά

 

Στον οικισμό της Γέφυρας απέναντι από το βράχο βρίσκει κανείς ήσυχα ταβερνάκια και καφετέριες με υπέροχη θέα. Μια από τις ωραιότερες εμπειρίες είναι να κάνεις μία βουτιά στη σκιά του βράχου στην τοποθεσία Πορτέλο.

Σε κάθε περίπτωση ότι και να επιλέξεις από την Μονεμβάσια θα σε αποζημιώσει και με το παραπάνω.

Μονεμβασιά

 

Μονεμβασιά

 

Μονεμβασιά

 

Μονεμβασιά φάρος

 

Μονεμβασιά

 

Μονεμβασιά

 

Μονεμβασιά

 

Μονεμβασιά

 

Μονεμβασιά

 

Μονεμβασιά

 

Home design

Riviera Banner

 

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.

HTML με περιορισμούς

  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.