Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Επιτέλους δημόσιος διάλογος για ένα νέο νοσοκομείο Ανδρέας Πουλάς

Μοναδική ευκαιρία τώρα για ένα νέο Γενικό Νοσοκομείο Αργολίδας

Γράφει ο βουλευτής Αργολίδας του ΚΙΝΑΛ Ανδρέας Πουλάς

Η πανδημία του κορωνοϊού μας εξανάγκασε όλους  να αναγνωρίσουμε  την αξία του αυτονόητου. Ότι το δικαίωμα στην προστασία της υγείας είναι ο πυρήνας των συνταγματικών μας δικαιωμάτων και  πρωταρχική ανθρώπινη αξία. Ότι η διασφάλιση της δημόσιας υγείας είναι κορυφαία υποχρέωση της Πολιτείας, μέσω της θωράκισης ενός ισχυρού Εθνικού Συστήματος Υγείας. Ότι δημόσια υγεία δεν μπορεί να υπάρχει χωρίς επαρκή αριθμό γιατρών, νοσηλευτών και παραϊατρικού προσωπικού, για τους οποίους πρέπει να εξασφαλίζονται αμοιβές ανάλογες με την προσφορά τους στην κοινωνία. Και ότι το προσωπικό αυτό δεν μπορεί να προσφέρει τα μέγιστα χωρίς  εξοπλισμένες, σύγχρονες, αξιοπρεπείς, νοσοκομειακές υποδομές.

Στο Νομό Αργολίδας από καιρό έχει διατυπωθεί η πρόταση της δημιουργίας μίας νέας, υπερσύγχρονης νοσοκομειακής μονάδας σε διαθέσιμο οικόπεδο 100 στρεμμάτων στην περιοχή της Δαλαμανάρας. Την πρόταση αυτή υποστήριξα σθεναρά κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου στο δημόσιο διάλογο και εξακολουθώ να στηρίζω για την πραγματική και ουσιαστική  αναβάθμιση των υγειονομικών υπηρεσιών στο Νομό. Δεν αξίζει στους πολίτες του Νομού μας η λογική των μπαλωμάτων και των προσωρινών λύσεων, που σύντομα αποδεικνύονται πεπερασμένες και ανεπαρκείς.

Με ιδιαίτερη ικανοποίηση διαπίστωσα ότι πρόσφατα ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ.Παναγιώτης Νίκας δημόσια υπερθεμάτισε να αποκτήσει η Αργολίδα ένα νέο νοσοκομείο, ανάλογο των απαιτήσεων της εποχής. Η λύση αυτή , που επιβάλλεται από τις δυσκολίες που έχουν διαπιστωθεί από την παράλληλη λειτουργία των υφιστάμενων νοσοκομείων, επιταχύνεται από την πανδημία του κορωνοϊού, που ήρθε για να μείνει, μέχρι η έρευνα και η επιστήμη να βρουν θεραπεία και εμβόλιο.Ένα νέο σύγχρονο κτίριο μπορεί να ανταποκριθεί στις αναγκαιότητες ποιοτικής νοσηλείας, αξιοποίησης όλων των επιστημονικών δυνατοτήτων για την αποτελεσματικότερη θεραπεία, ακόμα και της καινοτομίας και της  έρευνας.

Ως γιατρός και άνθρωπος που έχω υπηρετήσει την Τοπική Αυτοδιοίκηση, πιστεύω ακράδαντα ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου πρέπει να μπει μπροστά στην διεκδίκηση και υλοποίηση αυτού του κορυφαίου έργου για τη δημόσια υγεία της Αργολίδας. Ο Περιφερειάρχης κ.Νίκαςπρέπει να μπει μπροστάρης, ώστε να κινητοποιηθούν οι τοπικοί παράγοντες, να  ληφθεί άμεσα  απόφαση και να δρομολογηθεί τάχιστα η υλοποίηση της, χωρίς πισωγυρίσματα και χωρίς αμφιβολίες. Σήμερα υπάρχουν χρηματοδοτικά εργαλεία που μπορούν -εάν το αποφασίσουμε- να στηρίξουν την κατασκευή μίας νέας, ενιαίας και σύγχρονης νοσοκομειακής υποδομής, μέσα σε συγκεκριμένο και αυστηρό χρονοδιάγραμμα: το ΕΣΠΑ, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, δωρεές (που ήδη χτίζουν νοσοκομεία σε ακριτικές περιοχές της Χώρας), ευρωπαϊκά προγράμματα, ακόμα και κεφάλαια που διαθέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση για την αντιμετώπιση της πανδημίας, μπορούν να αξιοποιηθούν στην κατεύθυνση αυτή. Για ζητήματα λειτουργικά, εξοπλισμού και στελέχωσης μπορούν να βρεθούν λύσεις στην πορεία,όπως η αξιοποίηση όλων των δυνατοτήτων που ήδη διαθέτουν οι υπάρχουσες νοσοκομειακές δομές(πχ. με συγχώνευση του προσωπικού και των υποδομών-κλινικών, εξοπλισμού και μηχανημάτων- των δύο υφιστάμενων Γ.Ν. Άργους και Ναυπλίου),  δωρεές, ακόμα και  η εισαγωγή ψηφιοποιημένων υπηρεσιών σε ένα νέο σύγχρονο και καινοτόμο περιβάλλον.

Οι ασθένειες δεν γνωρίζουν κοινωνικές και οικονομικές διακρίσεις, ούτε ηλικίες και φύλο. Η έξαρση των υγειονομικών κινδύνων αποδεικνύει ότι η προστασία της υγείας μας πρέπει να είναι η προτεραιότητά μας. Δεν υπάρχει χρόνος για αγκυλώσεις, ιδεοληψίες, συμφέροντα και τοπικιστικά σύνδρομα. Σήμερα, μετά την δημόσια τοποθέτηση του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, έχουμε την χρυσή ευκαιρία να δημιουργήσουμε όλοι μαζί , χωρίς κομματικές παρωπίδες, ένα έργο ζωής για την Αργολίδα, που θα μείνει προς όφελος όλης της κοινωνίας. Περιμένω την τοποθέτηση όλων των φορέων και εκπροσώπων κομμάτων του Νομού πάνω στο ζήτημα αυτό και ελπίζω να στοιχηθούμε όλοι , αυτήν την ιδανική χρονική στιγμή που η κυβέρνηση είναι πρόθυμη να ακούσει, πίσω από την Τοπική Αυτοδιοίκηση στην συγκεκριμένη διεκδίκηση.

Είναι μοναδική ευκαιρία τώρα και η Αργολίδα δεν πρέπει να την χάσει!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

Home design

 

Σχόλια

Ευάγγελος Αλεξανδρής (χωρίς επαλήθευση) Σάββατο 11/04/2020 - 00:33

K.ε βουλευτά κι αξιότιμε γιατρέ, έχεις τον κυρίαρχο λόγο στο θέμα αυτό γιατί είσαι εκλεγμένος να υπηρετείς τα συμφέροντα της Αργολίδας γνωρίζοντας τις τοπικές επαγγελματικές ιδιαιτερότητες στον τομέα της υγείας και πολύ σωστά προτείνεις τη δημιουργία μιας νέας εξοπλισμένης, σύγχρονης νοσοκομειακής υποδομής σε στρατηγικό σημείο του νομού που να εξυπηρετεί όχι μόνο τους Αργολιδείς αλλά και όλη την Πελοπόννησο, σε ορισμένες ειδικότητες τουλάχιστον.
Με το υπό συζήτηση ευρωπαϊκό εργαλείο αντιμετώπισης της κρίσης MES και άλλων οικονομικών μέτρων στήριξης της Ε.Ε. των 27 μελών, υπολογίζονται σε 1040 δις Ευρώ η άμεση βοήθεια στις χώρες που έχουν πληγεί από την πανδημία Κοροναϊού. Αναμένονται ακόμα νέα έκτακτα επενδυτικά μέτρα σε ορίζοντα πενταετίας. Εκεί πρέπει να στραφεί η διεκδίκηση χρηματοδότησης της νέας νοσοκομειακής υποδομής ξεφεύγοντας εντελώς από στείρες αντιπαραθέσεις ανάμεσα σε γειτονικούς Δήμους και συντεχνιακές διεκδικήσεις, άγονους τοπικισμούς παλαιοκομματικών πολιτικάντηδων, νέων κοτζαμπάσηδων που δυστυχώς συνεχίζουν να μαστίζουν με φιλάρεσκη αυταρχικότητα και άκρατη έως γελοία δημαγωγία τον τόπο.
Με όραμα για το μέλλον μιας ανοιχτής ελληνικής κοινωνίας με κέντρο αναφοράς τον άνθρωπο σε μια δημοκρατική ισχυρή Ευρώπη της ανθρώπινης αλληλεγγύης, προχωράμε στη σύγκλιση που είναι πρωταρχικά υπόθεση νοοτροπίας, παιδείας, συνεργασίας, δημιουργίας.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.

HTML με περιορισμούς

  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.