Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Απάντηση Μηταράκη για την δομή μεταναστών στο Πορτοχέλι

Μηταράκης για «Γαλαξία»: Δεν έχει αναφερθεί θέμα ακαταλληλότητας της δομής

Κλέισιμο της δομής μεταναστών στην Ερμιονίδα προαναγγέλει ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, ωστόσο δεν αποκλείει την έλευση άλλων μεταναστών στο νόμο με τον συνολικό αριθμό να μπορεί να φθάσει ακόμα και τους 1000.

Δεν έχει αναφερθεί θέμα ακαταλληλότητας της δομής μεταναστών της Ερμιονίδας, όπως διαμηνύεται από κάποιους, αναφέρει ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης, δίνοντας αποστομωτική απάντηση σε όσους επιχείρησαν να αποδώσουν στον ίδιο τα λεχθέντα περί ακαταλληλότητας της δομής.

Ωστόσο ο Υπουργός προαναγγέλει το κλείσιμο της δομής μέσα στο 2020 στα πλαίσια ενός γενικότερου σχεδίου διαχείρισης του προσφυγικού, το οποίο θα οδηγήσει στο κλείσιμο τουλάχιστον 55 υφιστάμενων δομών σε όλη την επικράτεια.

Ο ίδιος πάντως δεν αποκλείει το ενδεχόμενο μελλοντικής εγκατάστασης και άλλων προσφύγων και μεταναστών στο νομό Αργολίδας, οι οποίοι θα μπορούσαν να είναι διπλάσιοι απ' όσους διαμένουν αυτή την στιγμή στο ξενοδοχείο «Γαλαξίας». Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει: «Στόχος της Κυβέρνησης είναι η δίκαιη κατανομή των αιτούντων άσυλο σε όλη την Επικράτεια, χωρίς να υπερβαίνει το 1% ανά Περιφερειακή Ενότητα. Ως προς την Αργολίδα σήμερα οι διαμένοντες αντιστοιχούν στο 0,5% του συνολικού πληθυσμού».

Video με τους μετανάστες να φωνάζουν συνθήματα στο κέντρο του Κρανιδίου

Δείτε παρακάτω τι απαντά, μεταξύ άλλων, ο Νότης Μηταράκης σε ερώτηση που του είχε υποβάλλει ο βουλευτής Αργολίδας της ΝΔ Γιάννης Ανδριανός με θέμα δομή φιλοξενίας στο Πορτοχέλι:

«Το ξενοδοχείο “Galaxy”, στο Πόρτο Χέλι, λειτουργεί στο πλαίσιο του προγράμματος FILOXENIA, το οποίο χρηματοδοτείται από την Γενική Διεύθυνση Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (DG HOME).

Το πρόγραμμα FILOXENIA προσφέρει προσωρινή στέγαση, καθώς και βασικές υπηρεσίες βοήθειας και προστασίας σε ξενοδοχεία στην ηπειρωτική χώρα, ως μέρος του συνολικού σχεδίου έκτακτης ανάγκη της Κυβέρνησης για την αποσυμφόρηση των εγκαταστάσεων υποδοχής στα νησιά.

Το ξενοδοχείο “Galaxy” άνοιξε στις 10/11/2018 και έκλεισε, ως μέρος του σχεδίου εξόδου όπως είχε σχεδιαστεί εκείνη την περίοδο , στις 30/06/2019. Λόγω της έκτακτης ανάγκης ενεργοποιήθηκε εκ νέου στις 25/10/2019 και λειτουργεί μέχρι και σήμερα. Την μίσθωση και την διαχείριση της Δομής έχει ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ). Δεν έχει αναφερθεί θέμα ακαταλληλότητας της δομής.

Σήμερα η Δομή φιλοξενεί 465 Αιτούντες Άσυλο (άδεια ΕΟΤ για 496 άτομα).

Πρόσφατα στην δομή, μετά από έλεγχο που πραγματοποιήθηκε βρέθηκαν διαμένοντες θετικοί στον κορωνοίο COVID-19. Σε συνέχεια, το Υπουργείο μας σε συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία, τον ΕΟΔΥ και την Πολιτική Προστασία προχώρησε σε ειδικότερα μέτρα περιορισμού κυκλοφορίας στη δομή του Κρανιδίου Αργολίδας, με την υπ’ αρ. Αριθμ. Δ1Α/ΓΠ.οικ. 26340/22-4-2020 (Β’ 1548) KYA η οποία παρατάθηκε αντίστοιχα με την με Αριθμ. Δ1Α/ΓΠ.οικ. 28050/4-5-2020 (Β’ 1697), έως και τις 12-5-2020.

Τη Δευτέρα 25 Μαΐου πραγματοποιήθηκαν εκ νέου δειγματοληπτικοί έλεγχοι σε 125 διαμένοντες.

Καθώς βρέθηκαν 3 θετικά δείγματα, η δομή τέθηκε εκ νέου σε αυστηρά περιοριστικά μέτρα (ΥΕΚ Β’ 2019/26-5-2020) για διάστημα 15 ημερών.

Στόχος του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου είναι η διακοπή του προγράμματος φιλοξενίας σε ξενοδοχεία εντός του 2020, ενέργεια η οποία θα οδηγήσει στο κλείσιμο τουλάχιστον 55 υφιστάμενων δομών σε όλη την επικράτεια, συμπεριλαμβανομένης και της δομής στο ξενοδοχείο “Galaxy”.

Τέλος, τονίζεται ότι στόχος της Κυβέρνησης είναι η δίκαιη κατανομή των αιτούντων άσυλο σε όλη την Επικράτεια, χωρίς να υπερβαίνει το 1% ανά Περιφερειακή Ενότητα. Ως προς την Αργολίδα σήμερα οι διαμένοντες αντιστοιχούν στο 0,5% του συνολικού πληθυσμού».

- Πορεία μεταναστών στην Ερμιονίδα. Βγήκαν από τη δομή που έχει τεθεί σε αυστηρό περιορισμό

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.

HTML με περιορισμούς

  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.