Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Home Design

Αθανάσιος Διάκος Άνω Μουσουνίτσα

Μια εκδρομή σε ένα πετρόχτιστο ορεινό χωριό που μέχρι το 1959 λεγόταν Άνω Μουσουνίτσα (Βίντεο)

Από ποιον ήρωα του 1821 πήρε το σημερινό του όνομα τι είναι αυτό που δημιουργεί μια «αλπική» εικόνα στον επισκέπτη.

Μέσα σε ένα πυκνό δάσος από έλατα, πλατάνια, καστανιές και βελανιδιές, υπάρχει ένα μικρό πετρόχτιστο χωριό που οφείλει τη σημερινή του ονομασία σε έναν πολύ σπουδαίο ήρωα της Επανάστασης του 1821, τον Αθανάσιο Διάκο, ο οποίος καταγόταν από εκεί. Η αρχική ονομασία του χωριού ήταν Άνω Μουσουνίτσα και μετονομάστηκε το 1959 σε «Αθανάσιος Διάκος» σύμφωνα με φύλλο της εφημερίδας της κυβέρνησης της εποχής.

Ο Αθανάσιος Διάκος βρίσκεται χτισμένος σε υψόμετρο 1.050 μέτρων στις ανατολικές πλαγιές των Βαρδουσίων, στην καρδιά της Ρούμελης, και ατενίζει την αντίπερα Γκιώνα και την Οίτη, ενώ αποτελεί ορμητήριο για πολλές ορεινές μαγευτικές διαδρομές μέσα σε μια «αλπική» εικόνα με τα έλατα να φύονται μέχρι εκεί που φτάνει ανθρώπου μάτι. Διασχίζεται από το διεθνές μονοπάτι Ε4, που ξεκινάει από τη Φλώρινα και καταλήγει στους Δελφούς, μέσα από μια διαδρομή με υπέροχα τοπία και πηγές με κρυστάλλινα νερά, ποτάμια, λιβάδια και πυκνή βλάστηση. 

Η μεγάλη πλακόστρωτη πλατεία του, φιλοξενεί όλη τη ζωή του χωριού. Οι ταβέρνες με τα τραπεζάκια και τις καρέκλες μπροστά στον ανδριάντα του ήρωα που εγκαταστάθηκε εκεί από τον Πλαστήρα το 1922 προς τιμήν της επετείου των 100 χρόνων από την Επανάσταση, η εκκλησία της Μεταμόρφωσης του Σωτήρα χτισμένη το 1872, αλλά και τα δύο αιωνόβια πλατάνια της πλατείας, δημιουργούν έναν επίγειο παράδεισο που δύσκολα θα θέλεις να φύγεις από την αγκάλη του.

Τα 600 περίπου σπίτια του πάνω και του κάτω μαχαλά γεμίζουν ζωή κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες, με τα τρεχούμενα νερά να καλωσορίζουν όλους ανεξαιρέτως τους επισκέπτες και να υπόσχονται ηρεμία, αγαλλίαση ψυχής και κυρίως ξεκούραση, μακριά από την πολυκοσμία και τους έντονους ρυθμούς της πόλης. 

Μάλιστα, στο τελευταίο Σαββατοκύριακο του Ιουλίου διοργανώνονται διήμερες εκδηλώσεις που περιλαμβάνουν διαλέξεις, αγώνες ορεινού τρεξίματος, ποδηλασίας και διάφορα πολιτιστικά δρώμενα στην πλατεία του χωριού, ενώ κατά παράδοση την Κυριακή διοργανώνεται και τοπικό πανηγύρι.

Όσο για τους χειμερινούς μήνες, το λευκό χιόνι απλώνει τον υπέροχο μανδύα του, καλύπτοντας τη φύση με τη μαγεία της απλότητας του, που ταυτίζεται απόλυτα με τους λίγους για την εποχή μα απλούς και καλοσυνάτους ντόπιους που θα συναντήσεις εκεί.

Χαρακτηριστικό είναι το παρακάτω βίντεο που δημιούργησε ο Μαρίνος Χαραλαμπόπουλος (Travel Inspiration):

 

 

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.

HTML με περιορισμούς

  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.