Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ελιές

Μειώθηκε το ενδιαφέρον για την ελαιοκαλλιέργεια στην Πελοπόννησο

Η κακή περυσινή χρονιά φρέναρε τις φιλοδοξίες των αγροτών

Φρένο πάτησαν οι αγρότες στην ελαιοκαλλιέργεια μετά την κακή περυσινή χρονιά που ανέτρεψε τους προγραμματισμούς και μείωσε σημαντικά τα εισοδήματά τους. Σε πολλές περιπτώσεις το περυσινό λάδι παραμένει αδιάθετο και όσο διατίθεται, πωλείται σε χαμηλή τιμή.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Φυτωριούχων Ελλάδας, ο Σωτήρης Σαλλής από το Ξυλόκαστρο Κορινθίας, σε δηλώσεις του στην "Ύπαιθρο Χώρα" σημειώνει ότι «αυτή τη στιγμή, σε όλες τις χώρες που πληρούν τις κλιματολογικές συνθήκες υπάρχει ζήτηση ελαιόδεντρων. Για την καλλιέργεια ψάχνονται μέχρι και στην Κένυα και όπου μπορεί να σταθεί. Στην Πελοπόννησο όμως, η μείωση της ζήτησης έχει φθάσει στο 50%, αφού η περασμένη τουλάχιστον χρονιά δεν πήγε καλά».

Τις αιτίες αυτής της κατάστασης ο Σωτήρης Σαλλής τις εντοπίζει σε πολλά σημεία καθώς όπως λέει «λειτουργούμε παρορμητικά λόγω έλλειψης στρατηγικής από το κράτος. Ο ιδιώτης μέχρι τώρα αδυνατεί να προχωρήσει στις απαιτούμενες συνέργειες ώστε να μπορέσει να μπει στις αγορές κάτω από άλλες προϋποθέσεις. Κανονικά στην Ελλάδα δεν έπρεπε να μένει ούτε σταγόνα λάδι με βάση τα δεδομένα που υπάρχουν, αλλά ο ερασιτεχνικός τρόπος λειτουργίας και η έλλειψη υποδομών μάς δημιουργεί τα σημερινά προβλήματα».

Τέλος, ο πρόεδρος των φυτωριούχων Ελλάδος, στις δηλώσεις του στην "Ύπαιθρο Χώρα" επισημαίνει την ανάγκη δημιουργίας νέων σχημάτων για την προώθηση του ελαιόλαδου λέγοντας χαρακτηριστικά πώς «η Πελοπόννησος μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στη νέα εποχή. Πρέπει όμως να σταματήσει το λάδι να φεύγει χύμα και να δημιουργηθούν σχήματα που θα υποστηρίξουν την τυποποίηση και την εμπορία».

Riviera Banner

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.

HTML με περιορισμούς

  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.