Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Μείωση του αριθμού των εδρών του ΕΚ μετά το Brexit

Μείωση του αριθμού των εδρών του ΕΚ μετά το Brexit

Ο αριθμός των ευρωβουλευτών πρέπει να μειωθεί από 751 σε 705 όταν το Ηνωμένο Βασίλειο αποχωρήσει από την ΕΕ.

Μείωση του αριθμού των ευρωβουλευτών από 751 σε 705 μετά το Brexit
46 από τις 73 θέσεις του Ηνωμένου Βασιλείου θα μπουν σε αποθεματικό για ενδεχόμενη μελλοντική τους χρήση από νέες χώρες που θα ενταχθούν στην ΕΕ
Οι υπόλοιπες 27 θα διανεμηθούν μεταξύ των 14 χωρών της ΕΕ που επί του παρόντος υπο-εκπροσωπούνται (η Ελλάδα και η Κύπρος δεν θα λάβουν επιπλέον έδρες)
Ο αριθμός των ευρωβουλευτών πρέπει να μειωθεί από 751 σε 705 όταν το Ηνωμένο Βασίλειο αποχωρήσει από την ΕΕ.

Πέρα από τη μείωση των εκλεγμένων ευρωβουλευτών από 751 σε 705, η προτεινόμενη ανακατανομή των εδρών, η οποία εγκρίθηκε από το ΕΚ την Τετάρτη, θα θέσει 46 από τις 73 έδρες του Ηνωμένου Βασιλείου σε αποθεματικό.

Κάποιες ή όλες οι 46 έδρες του αποθεματικού θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο μέλλον από νέες χώρες που θα ενταχθούν στην ΕΕ.
27 έδρες θα διανεμηθούν μεταξύ 14 κρατών μελών
Οι υπόλοιπες 27 έδρες (από τις 73 που κατέχει σήμερα το Ηνωμένο Βασίλειο) θα διανεμηθούν μεταξύ των 14 χωρών της ΕΕ που επί του παρόντος υπο-εκπροσωπούνται (η Ελλάδα και η Κύπρος δεν θα λάβουν επιπλέον έδρες).
Πίνακας με την προτεινόμενη διανομή των 27 εδρών
Οι ευρωβουλευτές υπογραμμίζουν ότι η κατανομή αυτή θα εφαρμοστεί μόνο εάν το Ηνωμένο Βασίλειο αποχωρήσει από την ΕΕ. Σε διαφορετική περίπτωση θα συνεχίσουν να ισχύουν οι τρέχουσες ρυθμίσεις.
Η πρόταση για απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου εγκρίθηκε με 431 ψήφους υπέρ, 182 κατά και 61 αποχές.
Η ολομέλεια καταψήφισε την πρόταση της επιτροπής Συνταγματικών Υποθέσεων του ΕΚ για την εκλογή ορισμένου αριθμού ευρωβουλευτών από μία πανευρωπαϊκή εκλογική περιφέρεια (εφαρμογή πανευρωπαϊκών ψηφοδελτίων) .

Η εισηγήτρια Danuta Hübner (ΕΛΚ, Πολωνία) δήλωσε τα εξής: «Σε εποχές όπου τίθεται υπό αμφισβήτηση το δημοκρατικό μας σύστημα, είναι καθήκον μας να τονώσουμε το πάθος των πολιτών μας για δημοκρατία. Ελπίζω να μπορέσουμε να κάνουμε ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση εγκρίνοντας μία κατανομή των εδρών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που είναι δίκαιη, ακολουθεί αντικειμενικές αρχές και σέβεται τη Συνθήκη της ΕΕ.»

Ο εισηγητής Pedro Silva Pereira (Σοσιαλιστές, Πορτογαλία) δήλωσε τα εξής: «Η σημερινή ψηφοφορία αποτελεί σημαντικό βήμα προόδου για την ευρωπαϊκή δημοκρατία. Η νέα κατανομή των εδρών σημαίνει ότι θα μειώσουμε τον συνολικό αριθμό των ευρωβουλευτών από 751 σε 705, ενώ παράλληλα θα εξασφαλίσουμε ότι κανένα κράτος μέλος δεν θα χάσει καμία έδρα. Οι σημερινά υπο-εκπροσωπούμενες χώρες θα έχουν στη διάθεσή τους 27 από τις 73 έδρες του Ηνωμένου Βασιλείου μετά την αποχώρησή του από την ΕΕ. Αυτό θα βελτιώσει την δημοκρατική εκπροσώπηση των πολιτών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο».

Τώρα που η νομοθετική αυτή πρωτοβουλία εγκρίθηκε από την ολομέλεια, θα υποβληθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ) το οποίο θα πρέπει να λάβει ομόφωνη απόφαση. Στη συνέχεια θα επιστραφεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την τελική ψήφο έγκρισης.

 Η σύνθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την περίοδο 2019-2024 είναι ένα από τα θέματα που αναμένεται να συζητήσουν οι ηγέτες της ΕΕ κατά τη διάρκεια της άτυπης συνόδου κορυφής που θα πραγματοποιηθεί αργότερα τον Φεβρουάριο.

Το άρθρο 14 (παράγραφος 2) της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση αναφέρει τα εξής: «το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απαρτίζεται από αντιπροσώπους των πολιτών της Ένωσης. Ο αριθμός τους δεν υπερβαίνει τους επτακόσιους πενήντα συν τον πρόεδρο. Η εκπροσώπηση των πολιτών είναι αναλογική κατά φθίνουσα τάξη, με ελάχιστο όριο έξι μελών ανά κράτος μέλος. Κανένα κράτος μέλος δεν λαμβάνει περισσότερες από ενενήντα έξι έδρες.»

Home design

 

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.

HTML με περιορισμούς

  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.