Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Banner Επιμελητήριο Αργολίδας

Εικόνα
Μάζεψαν τα τασάκια σε Ναύπλιο και Άργος

Μάζεψαν τα τασάκια σε Ναύπλιο και Άργος

Πηγαδάκια από καπνιστές στα πεζοδρόμια

Η απειλή ελέγχων για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου άρχισε να εξαφανίζει τα σταχτοδοχεία από τα καφέ, τα μπάρ και τις ταβέρνες στο Ναύπλιο και το Άργος. 

Πολλοί ιδιοκτήτες δεν ρισκάρουν πλέον την επιβολή προστίμου και απαγορεύουν στους πελάτες τους να καπνίζουν. Πολλοί ήδη ξεκίνησαν να τοποθετούν στήλες με σταχτοδοχεία στα πεζοδρόμια έξω από τα καταστήματα τους. Εκεί γίνονται πηγαδάκια με τους θαμώνες που κρατώντας στο ένα χέρι το ποτό και στο άλλο το τσιγάρο περνούν μεγάλο μέρος της βραδιάς τους.

Πιο τυχεροί είναι όσοι διαθέτουν αίθριο με τραπεζάκια και σόμπες εξωτερικού χώρου, οπότε οι καπνιστές πελάτες τους δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα απαγόρευσης.

Η εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου παίρνει πια το δρόμο της και στην Ελλάδα μετά από πολλά χρόνια, όπως άλλωστε γίνεται και σε όλες τις πολιτισμένες χώρες.

Ήδη σε πολλές πόλεις έχουν ξεκινήσει αυστηροί έλεγχοι και όπου να ναι έρχονται και στην περιοχή. Συγκεκριμένα, ελέγχους συμμόρφωσης με τις κείμενες διατάξεις περί προστασίας από προϊόντα καπνού σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Λάρισα πραγματοποίησαν το βράδυ του Σαββάτου και τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής, οι επιθεωρητές-ελεγκτές της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας (ΕΑΔ) σε συνεργασία με στελέχη της ΕΛΑΣ.

Σε σχετική ανακοίνωση σημειώνεται: «Οι κοινές δράσεις της ΕΑΔ και της ΕΛΑΣ αποσκοπούν στην ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση όλων των εμπλεκομένων μερών για τα οφέλη στο σύνολο της κοινωνίας και της οικονομίας από τον σεβασμό των αντικαπνιστικών διατάξεων, καταγράφοντας παράλληλα τους προβληματισμούς και τις αγωνίες των επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στους τομείς που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής των σχετικών διατάξεων».

Επισημαίνεται επίσης ότι η συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρηματιών-εκπροσώπων καταστημάτων που ελέγχθηκαν ήταν συνεργάσιμοι και επέδειξαν επαγγελματισμό και κατανόηση της σημασίας της τήρησης του θεσμικού πλαισίου για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας και το σεβασμό όσων δεν καπνίζουν.

Στην ίδια ανακοίνωση παρατίθενται παραδείγματα συνδρομής και συστάσεων περί μέτρων πρόληψης & αποτροπής, όπως:

  1. Ζητείται από τον υπεύθυνο/εκπρόσωπο του καταστήματος να απευθυνθεί προς τους καπνίζοντες σχετικά με την απαγόρευση καπνίσματος, οι οποίοι συμμορφώθηκαν άμεσα.
  2. Ζητείται να αυξηθούν οι σημάνσεις περί απαγόρευσης του καπνίσματος σε όλους του χώρους και να είναι μεγαλύτερες, περισσότερες και πιο ευδιάκριτες.
  3.  Ζητείται να απομακρυνθούν τα τασάκια από τα τραπέζια
  4. Ενημερώνεται ο υπεύθυνος/εκπρόσωπος σχετικά με την ακριβή έννοια του «εσωτερικού χώρου»
  5. Καταγραφή προβληματισμών υπεύθυνου/εκπροσώπου καταστήματος σχετικά με όρους που χρησιμοποιούνται στις σχετικές διατάξεις.

Σημειώνεται ότι η εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου έχει προκαλέσει αντιδράσεις από τους επαγγελματίες του κλάδου της εστίασης, οι οποίοι είναι αποφασισμένοι να βγουν στο «αντάρτικο» κατά του αντικαπνιστικού νόμου, μέσω ομαδικής προσφυγής στο ΣτΕ.

 

 

Κοντός Banner

Αφίσα Μουσικού Σχολείου

 

Εικόνα

 

 

 

 

 

 

 

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.

HTML με περιορισμούς

  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.