Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Banner Επιμελητήριο Αργολίδας

Εικόνα
ΤΟΜΥ Άργους κουνούπια

Μάθημα για κουνούπια στα παιδιά του Άργους και της Ν. Κίου

Δράσεις από την ΤΟΜΥ Άργους

Την Πέμπτη 18/07/2019 και την Τετάρτη 31/7/2019 η 1η ΤΟΜΥ Άργους στο πλαίσιο της ανάπτυξης και υλοποίησης σειράς δράσεων πρόληψης και αγωγής υγείας με ωφελούμενους τους μαθητές του Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ) «Νοτίου Άργους», του (ΚΔΑΠ) «Παιδική Πολιτεία» και του (ΚΔΑΠ) της Νέας Κίου του δήμου Άργους – Μυκηνών πραγματοποίησε σειρά δράσεων με θέμα «Τα κουνούπια και η αντιμετώπισή τους».

Σκοπός των δράσεων ήταν οι μαθητές να αποκτήσουν βασικές γνώσεις σχετικά με τις μεγάλες φυσικές εστίες ανάπτυξης κουνουπιών αλλά και εστίες ανάπτυξης στο αστικό περιβάλλον, αν υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης ασθενειών, πώς μεταδίδεται η λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού Νείλου και μέτρα προστασίας από τα τσιμπήματα κουνουπιών.

ΤΟΜΥ Άργους κουνούπια

Τα τσιμπήματα των κουνουπιών είναι πολύ ενοχλητικά και αποτελούν συχνό πρόβλημα στη χώρα μας, ιδιαίτερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Στο σημείο του τσιμπήματος, συνήθως, εμφανίζεται ερυθρότητα και φαγούρα που μπορεί να διαρκέσει μερικές μέρες. Σε ορισμένα ευαίσθητα άτομα το τσίμπημα ενός κουνουπιού μπορεί να προκαλέσει έντονο κνησμό και ένα μικρό κόκκινο εξόγκωμα που οφείλεται σε τοπικό πρήξιμο λόγω της φυσιολογικής αντίδρασης του οργανισμού. Ορισμένες φορές μπορεί στο σημείο τσιμπήματος να παρουσιαστούν σημεία τοπικής μόλυνσης. Το τσίμπημα από μολυσμένο κουνούπι μπορεί να μεταδώσει κάποια δυνητικά σοβαρή ασθένεια, όπως λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού Νείλου ή ελονοσία.

Ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται κυρίως μέσω του τσιμπήματος μολυσμένων «κοινών» κουνουπιών. Η βασική δεξαμενή του ιού στη φύση είναι κυρίως τα άγρια πτηνά, από όπου μολύνονται τα κουνούπια, ενώ οι άνθρωποι δεν μεταδίδουν περαιτέρω τον ιό σε άλλα κουνούπια. Η πλειονότητα των ανθρώπων που μολύνονται με τον ιό είναι ασυμπτωματικοί, περίπου 20% εμφανίζουν ήπια συμπτώματα ιογενούς συνδρομής και λιγότεροι από 1% παρουσιάζουν σοβαρότερες εκδηλώσεις από το κεντρικό νευρικό σύστημα, κυρίως εγκεφαλίτιδα, μηνιγγίτιδα, οξεία χαλαρή παράλυση. Οι πιο σοβαρές εκδηλώσεις εμφανίζονται συνήθως σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς και γενικά άτομα με χρόνια υποκείμενα νοσήματα.

ΤΟΜΥ Άργους κουνούπια

Η επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου, η έγκαιρη εφαρμογή κατάλληλων ολοκληρωμένων προγραμμάτων καταπολέμησης κουνουπιών και η λήψη μέτρων ατομικής προστασίας από τα κουνούπια αποτελούν διεθνώς τα σημαντικότερα μέτρα για την πρόληψη της νόσου.

Η παρουσίαση πραγματοποιήθηκε από τη διεπιστημονική ομάδα της 1ης ΤΟΜΥ Άργους, αποτελούμενη από την ΠΕ Κοινωνική Λειτουργό κ. Βασιλική Γιαννακοπούλου και την ΤΕ Επισκέπτρια Υγείας κ. Βασιλική Στεφανοπούλου, στους μαθητές των ΚΔΑΠ με τη μεθοδολογία της άτυπης εκπαίδευσης, προσαρμοσμένη για μαθητικό πληθυσμό.

ΤΟΜΥ Άργους κουνούπια

Για την επιτυχή έκβαση της δράσης η 1η ΤΟΜΥ Άργους ευχαριστεί ιδιαιτέρως τον πρόεδρο της Κ.Ε.Δ.Α.-Μ. κ. Διολίτση, τη διευθύντρια του (ΚΔΑΠ) Νοτίου Άργους κ. Λαλουκιώτη, του (ΚΔΑΠ) Άργους «Παιδική Πολιτεία» κ. Κούλη και του (ΚΔΑΠ) της Νέα Κίου κ. Δαρειώτη, καθώς και τους εργαζόμενους των ΚΔΑΠ για την αποτελεσματική συμβολή τους.

 

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

Κοντός Banner

Αφίσα Μουσικού Σχολείου

 

Εικόνα

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.

HTML με περιορισμούς

  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.