Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Λακωνία: Πράσινο φως για τις αρχιτεκτονικές μελέτες που αλλάζουν Σπάρτη και Σκάλα

Ποιές παρεμβάσεις προβλέπονται στο κέντρο της Λακωνικής πρωτεύουσας και στην Πλατεία της Σκάλας του Δήμου Ευρώτα.

Δύο έργα τα οποία φιλοδοξούν να αλλάξουν την όψη της Σπάρτης και της Σκάλας του Δήμου Ευρώτα στη Λακωνία εγκρίθηκαν αυτήν την εβδομάδα από το Κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής (ΚΕΣΑ).

Συγκεκριμένα σε συνεδρίαση, υπό την προεδρία του Γενικού Γραμματέα Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος, Ευθύμιου Μπακογιάννη, εγκρίθηκε μια σειρά έργων που αφορούν σε οικιστικές αναπλάσεις δήμων καθώς και σε τουριστικές επενδύσεις.

Μία από αυτές είναι η ανάπλαση του Κέντρου της Σπάρτης και των κοινόχρηστων χώρων ανοικτού κέντρου εμπορίου της πόλης η οποία στοχεύει στο να εξασφαλίσει μια πόλη φιλική για τους πολίτες της. Η αρχιτεκτονική μελέτη που εγκρίθηκε, έχει ως στόχο τη δημιουργία χώρων περιπάτου και αναψυχής αλλά και την ανάπτυξη του εμπορίου και της επιχειρηματικότητας. Στη μελέτη -μεταξύ άλλων – προβλέπει παρεμβάσεις σε 4 οδούς.  Στόχος είναι η ανασχεδίαση του αστικού πυρήνα της πόλης έτσι ώστε:

  • να εξασφαλίζει ένα δροσερό µε έντονη βλάστηση τοπίο δύο διασταυρούµενων «βουλεβάρτων», δηλαδή των λεωφόρων Κ. Παλαιολόγου και Λυκούργου, για τον περίπατο και την αναψυχή των πολιτών,
  • να δημιουργεί άνεση κινήσεων στα µέτωπα των καταστηµάτων, για την ανάπτυξη του εµπορίου και της επιχειρηµατικότητας,
  • να εξασφαλίζει τη δημιουργία πεζόδροµων σε διασύνδεση µε το υφιστάµενο δίκτυο πεζόδροµων και πλατειών αλλά  και ποδηλατόδροµων για την κίνηση των πολιτών µε ιδιωτικά και µε δηµοτικά ενοικιαζόµενα ποδήλατα.

Επίσης προβλέπεται συντριβάνι, με εφέ φωτισµού. Ο αστικός εξοπλισµός περιλαµβάνει παγκάκια µε παροχή wi-fi, καλάθια απορριµµάτων, βυθιζόµενους κάδους απορριµµάτων, στηρίγµατα σταθµεύσεως ποδηλάτων, τα υφιστάµενα περίπτερα ανακαινισµένα σε παραπλήσιες προς τις σηµερινές θέσεις τους. Σημαντικές παρεμβάσεις προβλέπονται και για τον φωτισµό. Επίσης, θα καταργηθούν τα εναέρια καλώδια ηλεκτρισµού, οι στύλοι και οι πυλώνες της ΔΕΗ και όλο το σύστημα θα υπογειοποιηθεί.

Άλλη μία αρχιτεκτονική μελέτη που πέρασε από το ΚΕΣΑ είναι αυτή της ανάπλασης της πλατείας Σκάλας του Δήμου Ευρώτα.

Σε αυτή την περίπτωση προβλέπεται η δημιουργία ενός κοινόχρηστου χώρου, κυρίως για νεαρές ηλικίες καθώς θα φέρει κατασκευές και όργανα για τη σωματική άσκηση αλλά και την ψυχαγωγία. Θα διαμορφωθεί σε γεωτεμάχιο 1.240 τ.μ., το οποίο σήμερα είναι αδιαμόρφωτο και έχει χαμηλή βλάστηση.

Home design

Riviera Banner

 

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.

HTML με περιορισμούς

  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.