Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Home design μακέτα

Άργος οικόπεδα

Κτηματολόγιο: Λάθη και αγνώστου ιδιοκτήτη ακίνητα βάζουν σε κίνδυνο περιουσίες στο Άργος

Αναγκαία η παράταση στην προθεσμία για τη διόρθωση σφαλμάτων. Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο Δημήτρης Κρίγγος.

Τις περιουσίες τους κινδυνεύουν να χάσουν αρκετοί ιδοκτήτες ακινήτων στον Δήμο Άργους - Μυκηνών. Στην κορυφή του χάρτη με τα «αγνώστου ιδιοκτήτη» ακίνητα βρίσκεται ποσοστιαία το Ελληνικό του Δήμου Άργους - Μυκηνών όπου το 27,24% των περιουσιών φαίνεται πως πάει πακέτο στο κράτος.

Μέχρι στιγμής, ο συνολικός αριθμός των ακινήτων «αγνώστου ιδιοκτήτη» ανέρχονται σε 312.330. Και αν αφαιρέσει κανείς τα 13.156 από τις 35 περιοχές που δεν δόθηκε παράταση (και περνούν στο Δημόσιο) μένουν 299.174. Από αυτά, τα 101.907 είναι ακίνητα για τα οποία απουσιάζει τουλάχιστον ένας από τους ιδιοκτήτες, δηλαδή χαρακτηρίζονται μερικώς «αγνώστου ιδιοκτήτη». Εδώ ανήκουν και ακίνητα που ανήκουν στο κράτος ή τους Δήμους, αλλά δεν δηλώθηκαν.

Την ίδια στιγμή πολλές ιδιοκτησίες στην ευρύτερη περιοχή του Άργους έχουν σφάλματα στις δηλώσεις τους κάτι που δυσχεραίνει την κατάσταση σε συνδυασμό με το γεγονός ότι δεν έχει ξεκαθαρίσει και ο χαρακτήρας πολλών εξ αυτών, καθόσον δεν έχει ολοκληρωθεί στο Νομό η διαδικασία κύρωσης των δασικών χαρτών.

Η παράταση στην προθεσμία διόρθωσης των αρχικών εσφαλμένων κτηματολογικών εγγραφών στο Εθνικό Κτηματολόγιο κρίνεται απαραίτητη και έχει ζητηθεί ήδη από αρκετούς φορείς. Η προθεσμία σε αρκετές περιοχές της χώρας, μεταξύ των οποίων και στον Δήμο Άργους - Μυκηνών λήγει στις 31 Δεκεμβρίου 2020.

Τον κίνδυνο που υπάρχει να χαθούν περιουσίες επισημαίνει ο αντιδήμαρχος καθαριότητας του Δήμου Άργους - Μυκηνών Δημήτρης Κρίγγος που επισημάινει πως από το δήμο μας και από το Δήμαρχο Δημήτρη Καμπόσο έχουν ήδη γίνει επαφές και θα ενταθούν οι ενέργειες για την επίτευξη του ανωτέρω σκοπού.

Αναλυτικά τα όσα αναφέρει ο αντιδήμαρχος:

«Αδιανόητο και όμως ενδεχόμενο. Διαβάστε για ποιο λόγο χωράφια, διαμερίσματα ή ακόμα και ένα ποσοστό σε μια αγροτική γεώτρηση που ανήκει σε κάποιον συμπολίτη μας μπορεί να βρεθεί στην ιδιοκτησία του Ελληνικού Δημοσίου ή με άλλον ιδιοκτήτη αν δεν έχουν διορθωθεί σφάλματα στο Κτηματολόγιο μέχρι την 31.12.2020 !!!

Αυτό θα συμβεί αν δεν δοθεί η απαραίτητη παράταση στη προθεσμία διόρθωσης των αρχικών εσφαλμένων κτηματολογικών εγγραφών στο Εθνικό Κτηματολόγιο η οποία λήγει στις 31 Δεκεμβρίου 2020 σε αρκετές περιοχές στη χώρα, μεταξύ αυτών και στο δήμο Άργους Μυκηνών.

Με το άρθρο 102 του Ν. 4623/2019 καθορίστηκε η 31.12.2020 ως ημερομηνία λήξης της προθεσμίας διόρθωσης των αρχικών εγγραφών στο Εθνικό Κτηματολόγιο, μετά από την οποία οι ιδιώτες χάνουν οριστικά κάθε αδήλωτο ιδιοκτησιακό δικαίωμά τους ή την δυνατότητα να προβούν στην διόρθωση άλλων σφαλμάτων που τυχόν έχουν εμφιλοχωρήσει! Πολλοί μάλιστα συμπολίτες μας αγνοούν την ως άνω καταληκτική προθεσμία και τις συνέπειες που μπορεί να έχει για την ακίνητη περιουσία τους.

Με τη λήξη της προθεσμίας αυτής πάρα πολλά ακίνητα με την ένδειξη «Αγνώστου ιδιοκτήτη» θα περιέλθουν στην κυριότητα του Ελληνικού Δημοσίου ενώ ακίνητα στα οποία έχουν αξιώσεις οι ιδιώτες και φέρονται στις αρχικές εγγραφές ως ιδιοκτησίας του Ελληνικού Δημοσίου θα  οριστικοποιηθεί η εγγραφή τους αυτή και το μόνο βέβαιο είναι ότι πολλοί συμπολίτες μας θα περιέλθουν σε αδιέξοδο. Ενδεικτικά, όσο και αν ακούγεται εξωπραγματικό, σε περιοχή που έχει «κλείσει» το Κτηματολόγιο διαμέρισμα που ήταν Αγνώστου ιδιοκτήτη έχει περιέλθει στο Ελληνικό Δημόσιο και ο ιδιοκτήτης του ζητάει δικαστικά να υποχρεωθεί το Δημόσιο να του το επιστρέψει!!! 

Δεδομένου ότι πάρα πολλές ιδιοκτησίες στην περιοχή μας έχουν σφάλματα ή είναι Αγνώστου ιδιοκτήτη και σε συνδυασμό με το γεγονός ότι δεν έχει ξεκαθαρίσει και ο χαρακτήρας πολλών εξ αυτών, καθόσον δεν έχει ολοκληρωθεί στο Νομό μας η διαδικασία κύρωσης των δασικών χαρτών, υπάρχει αδήριτη ανάγκη για την λήψη νομοθετικής πρωτοβουλίας για την παράταση της ως άνω προθεσμίας. Το lockdown που ήδη ισχύει, ο περιορισμός στη λειτουργία απαραίτητων για την τακτοποίηση των ακινήτων υπηρεσιών, όπως το Κτηματολόγιο, τα δικαστήρια κ.α., αλλά και τα γενικότερα μέτρα προφύλαξης που ο κάθε πολίτης, ιδιώτης ή επαγγελματίας (δικηγόροι, λογιστές, συμβολαιογράφοι) λαμβάνει κάνουν την ανάγκη αυτή ακόμα μεγαλύτερη και επιβαλλόμενη από την τρέχουσα κατάσταση .  

Κανείς βέβαια δεν μπορεί να μην αναγνωρίσει την ανάγκη ολοκλήρωσης της διαδικασίας της κτηματογράφησης και των δασικών χαρτών αλλά όχι όμως υπό συνθήκες, όπως αυτές που αναφέρθηκαν ανωτέρω και ζούμε, που παραβιάζουν τις συνταγματικές διατάξεις περί προστασίας της ιδιωτικής ακίνητης περιουσίας και μπορούν να οδηγήσουν ουσιαστικά σε απώλεια αυτής χωρίς δυνατότητα αντίδρασης από τους πολίτες.

Το Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος πρέπει να δει πολύ σοβαρά το θέμα παράτασης της προθεσμίας διόρθωσης των αρχικών εγγραφών στο Εθνικό Κτηματολόγιο προκειμένου οι συνδημότες μας να μπορέσουν με την άνεση που θα τους δώσει η παράταση αυτή, με ασφάλεια, να διεκπεραιώσουν τις υποθέσεις τους. Η ως άνω παράταση θα πρέπει να είναι τουλάχιστον ενός έτους και σε κάθε περίπτωση το Κτηματολόγιο θα πρέπει να λήγει μετά την ολοκλήρωση κύρωσης των δασικών χαρτών ενώ εφόσον υπάρχουν έγγραφα που αποδεικνύουν τα σφάλματα αυτά θα πρέπει η διόρθωση να γίνεται απευθείας απο το Ελληνικό Κτηματολόγιο χωρίς κανένα οικονομικό κόστος για τους συμπολίτες μας. Από το δήμο μας και από το Δήμαρχο Δημήτρη Καμπόσο έχουν ήδη γίνει επαφές και θα ενταθούν οι ενέργειες μας για την επίτευξη του ανωτέρω σκοπού».

 

 

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.

HTML με περιορισμούς

  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.