Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ηλιοβασίλεμα

Κορωνοϊός: Ποια είναι η βιταμίνη που η έλλειψή της μας κάνει ευάλωτους απέναντι στον ιό!

Η προστατευτική δράση μιας πολύ γνωστής και βιταμίνης, έναντι της νόσου Covid-19 αποτυπώνεται σε μια ακόμη μελέτη στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο και επιβεβαιώνει ότι τα αποτελέσματα προηγούμενων ερευνών - Γιατί χαρακτηρίζεται ως "Βιταμίνη του Ήλιου"

Συσχέτιση μεταξύ της ανεπάρκειας βιταμίνης D στον οργανισμό και της αυξημένης πιθανότητας προσβολής από COVID-19 διαπιστώνει αναδρομική μελέτη του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου του Σικάγο που δημοσιεύεται στο JAMA Network Open.

Η βιταμίνη D είναι σημαντική για τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και έχει ήδη αποδειχθεί στο παρελθόν ότι τα συμπληρώματα της συγκεκριμένης βιταμίνης μειώνουν τον κίνδυνο λοιμώξεων του αναπνευστικού, επισημαίνει ο επικεφαλής της μελέτης Δρ David Melzer.

Η στατιστική ανάλυση καταδεικνύει ότι το ίδιο μπορεί να ισχύει και για τη λοίμωξη από τον ιό SARS-CoV-2, προσθέτει ο Δρ Meltzer, διευθυντής Νοσοκομειακής Ιατρικής στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Σικάγο.

Τα ευρήματα βασίστηκαν σε 489 ασθενείς του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου του Σικάγο που υποβλήθηκαν σε τεστ για τον ιό SARS-CoV-2 και των οποίων τα επίπεδα βιταμίνης D είχαν μετρηθεί μέσα σε χρονικό διάστημα ενός έτους πριν ελεγχθούν για την νόσο COVID-19.

Όσοι είχαν ανεπάρκεια βιταμίνης D (<20ng/ml) χωρίς να έχουν λάβει κάποιο συμπλήρωμα για να την επαναφέρουν σε φυσιολογικές τιμές είχαν σχεδόν διπλάσιες πιθανότητες να βγουν θετικοί στην COVID-19 σε σύγκριση με ασθενείς που είχαν επαρκή επίπεδα βιταμίνης D.

«Η κατανόηση του κατά πόσο η αντιμετώπιση της ανεπάρκειας της βιταμίνης D τροποποιεί τον κίνδυνο για την COVID-19 θα μπορούσε να έχει μεγάλη σημασία σε τοπικό, εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο» αναφέρει ο David Meltzer, σημειώνοντας πως «η βιταμίνη D είναι φθηνή, γενικά πολύ ασφαλής στη λήψη, η οποία και μπορεί να κλιμακωθεί ευρέως».

Ο ίδιος και η ερευνητική ομάδα του υπογράμμισαν τη σημασία διεξαγωγής περαιτέρω μελετών ώστε να προσδιοριστεί εάν η λήψη συμπληρώματος βιταμίνης D μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο και πιθανώς τη βαρύτητα της COVID-19. Τονίζουν, επίσης, την ανάγκη για μελέτες σχετικά με το ποιες στρατηγικές μπορεί να είναι πιο κατάλληλες σε συγκεκριμένους πληθυσμούς.

Ήδη έχουν ξεκινήσει αρκετές κλινικές δοκιμές στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Σικάγο και τοπικών συνεργατών.

Η βιταμίνη του Ήλιου

Η κύρια πηγή βιταμίνης D για τους ανθρώπους είναι η βιταμίνη D3 σε ποσοστό 90%, η οποία συντίθεται στο δέρμα με την δράση της υπεριώδους ακτινοβολίας.

Άλλη πηγή βιταμίνης D είναι οι τροφές. Λίγες τροφές όμως περιέχουν βιταμίνης D.Ορισμένα είδη ψαριών όπως ο σολομός, το σκουμπρί, και η σαρδέλα, ο κρόκος του αυγού, καθώς και κάποιες τροφές που έχουν εμπλουτιστεί με βιταμίνη D όπως η μαργαρίνη. Αυτές οι τροφές όμως δεν είναι τόσο ελκυστικές για τα παιδιά.

Η έκθεση στον ήλιο του προσώπου και των χεριών για 10 -15 λεπτά την ημέρα είναι επαρκής για την σύνθεση των ημερησίων αναγκών σε βιταμίνη D. Η σύνθεση της βιταμίνης D στο δέρμα έχει περιοριστεί λόγω σύγχρονων συνθηκών διαβίωσης (καθιστική ζωή, νέφος, χρήση αντιηλιακών και γυαλιών ηλίου). Η χρήση αντιηλιακού με αυξημένο δείκτη προστασίας (πάνω από 30) μειώνει κατά 95% την σύνθεση βιταμίνης D. Είναι σημαντικό όμως να αποφεύγουμε την έκθεση στον ήλιο μεταξύ 11πμ και 4μμ τους καλοκαιρινούς μήνες, λόγω κινδύνου ηλιακού εγκαύματος και καρκίνου του δέρματος.

Home design

 

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.

HTML με περιορισμούς

  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.