Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Home design μακέτα

Νίκος Χαρδαλιάς

Κορωνοϊός: Δύο νέα περιοριστικά μέτρα τίθενται σε ισχύ

Ποια είναι και από πότε θα ισχύσουν.

Η κυβέρνηση ενεργοποιεί δύο επιπλέον μέτρα, από τη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου, στις 6 το πρωί, με στόχο τον περιορισμό της πανδημίας, ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.

Παράλληλα, ο Νίκος Χαρδαλιάς ξεκαθάρισε πως σε περίπτωση περιοχών που τα μέτρα δεν φέρουν αποτέλεσμα, η λήψη αυστηρότερων μέτρων αποτελεί μονόδρομο.

Όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, από τη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου τίθενται σε ισχύ δύο νέα μέτρα:

1. Όσοι ανιχνεύονται θετικά στους ελέγχους που γίνονται στα χερσαία σύνορα της χώρας, δεν θα τους επιτρέπεται η είσοδος στη χώρα για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας.

2. Δεν επιτρέπονται πλέον επισκέψεις όσοι δεν εγκαταβιώνουν μόνιμα στις μονές του Αγίου Όρους.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά, η απόφαση για συνέχιση των περιοριστικών μέτρων έως τουλάχιστον τις 14 Δεκεμβρίου βασίστηκε αποκλειστικά και μόνο στο υψηλό επιδημιολογικό φορτίο, καθώς τα ενεργά κρούσματα, που δεν έχουν ακόμα ολοκληρώσει πλήρως την καραντίνα, είναι τώρα 16.617 πανελλαδικά. Το 42,3% είναι στην Κεντρική Μακεδονία, το 19,7% στην Αττική, το 10,7% στη Θεσσαλία, το 9,6% στην Ανατολική Μακεδονία-Θράκη και το 3,8% στη Δυτική Μακεδονία.

Από τη στιγμή που σε όλη τη χώρα ισχύουν τα ίδια μέτρα, η διαφοροποίηση των περιοχών αυτών δείχνει πως εκεί δεν τηρούνται πιστά τα υγειονομικά μέτρα, διαπίστωσε ο υφυπουργός, προαναγγέλοντας επιπλέον μέτρα στις συγκεκριμένες περιφέρειες αν συνεχιστεί αυτή η εικόνα τους.

Ο κ. Χαρδαλιάς αναφέρθηκε ονομαστικά σε έξι περιοχές, Ξάνθη, Δράμα, Πιερία, Φλώρινα, Πιερία και Ημαθία, οι οποίες τις τελευταίες επτά ημέρες το ιικό φορτίο δεν υποχωρεί, αντιθέτως εμφανίζουν σταθερό αριθμό ενεργών κρουσμάτων: 

- Στην Πιερία τα ενεργά κρούσματα είναι 587, νοσηλεύονται τώρα 80.

- Στην Πέλλα τα ενεργά κρούσματα είναι 548, νοσηλεύονται τώρα 84.

- Στην Ημαθία τα ενεργά κρούσματα είναι 486, νοσηλεύονται τώρα 103.

- Στη Δράμα τα ενεργά κρούσματα είναι 454, νοσηλεύονται τώρα 83.

- Στην Ξάνθη τα ενεργά κρούσματα είναι 376, νοσηλεύονται τώρα 38.

- Στη Φλώρινα τα ενεργά κρούσματα είναι 172, νοσηλεύονται τώρα 26.

Στις περιοχές αυτές παρατηρείται μετατόπιση του ιού από τις πόλεις προς τα χωριά, σημείωσε ο υφυπουργός, απευθύνοντας έκκλησ για πιστή τήρηση των μέτρων κι αποφυγή κάθε περιτής μετακίνησης. Όπως τόνισε, τα επόμενα 24ωρα θα είναι καθοριστικά στις συγκεκριμένες περιοχές, για την αποτροπή περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού και την επιβολή πρόσθετων περιοριστικών μέτρων.

Ο κ. Χαρδαλιάς ονομάτισε και άλλες περιοχές, και συγκεκριμένα Θεσσαλονίκη (4.375/1.297), Γρεβενά (123/42), Λάρισα (873/111), Μαγνησία (402/36), Χαλκιδική, Κιλκίς, Καρδίτσα (253/44), Σέρρες (572/152), Τρίκαλα (249/39) και Καβάλα (338/52), απαριθμώντας τα αυξημένα ενεργά κρούσματα και τον αριθμό των νοσηλευομένων ασθενών (σε παρένθεση, αντίστοιχα). Όπως είπε, και αυτές οι περιοχές είναι σε υψηλό κίνδυνο, παρά τη μικρή επιπέδωση της καμπύλης-υποχώρηση κρουσμάτων που εμφανίζουν τώρα.

Ο υφυπουργός ενημέρωσε πως από τις 7 Νοεμβρίου οι έλεγχοι για την εφαρμογή των υγειονομικών μέτρων ανά τη χώρα φθάνουν σε 1.783.429 και οι βεβαιωμένες παραβάσεις τις 46.383. Τα πρόστιμα στο διάστημα αυτό είναι 9.485.677 και οι διοικητικές κυρώσεις φθάνουν σε αναστολή λειτουργίας επιχειρήσεων για συνολικά 1.426 ημέρες. 

Ο κ. Χαρδαλιάς ξεκαθάρισε πως οι έλεγχοι θα ενταθούν περαιτέρω, με ιδιαίτερη έμφαση στις επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές. 

Ζήτησε εκ νέου επιμονή, υπομονή και προσήλωση στα μέτρα, όπως στην πρώτη φάση της πανδημιας, επισημαίνοντας πως θα είναι μονόδρομος η λήψη επιπλέον περιορισμών στις περιπτώσεις περιοχών όπου δεν φέρνουν αποτέλεσμα. 

 

 

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.

HTML με περιορισμούς

  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.