Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Home Design

Εργάτες γης Λακωνία κορωνοϊός

Κορωνοϊός: Αναμενόμενο το κρούσμα σε εργάτη γης στην Αργολίδα

Συνδικάτο Γάλακτος Τροφίμων και Ποτών Αργολίδας: Είναι γνωστές οι τραγικές και άθλιες συνθήκες διαβίωσής τους.

Το κρούσμα κορωνοιού σε μετανάστη, εργάτη γης στην Αργολίδα, δεν αποτελεί ένα απρόσμενο γεγονός καθώς είναι γνωστές οι τραγικές και άθλιες συνθήκες διαβίωσης στις οποίες διαμένουν.

Αυτό επισημαίνει μεταξύ άλλων το Συνδικάτο Γάλακτος Τροφίμων και Ποτών Αργολίδας σε ανακοίνωσή του, με αφορμή το πρόσφατο περιστατικό στο Αργολικό, το οποίο πιθανότατα δεν θα είναι το μόνο.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Συνδικάτου:

«Το κρούσμα κορωνοιού σε μετανάστη, εργάτη γης στην Αργολίδα, δεν αποτελεί ένα απρόσμενο γεγονός. Στην ευρύτερη περιοχή διαμένουν, εργάζονται και κυκλοφορούν εργάτες γης.

Είναι γνωστές οι τραγικές και άθλιες συνθήκες διαβίωσης των μεταναστών εργατών γης οι οποίοι ζουν και διαμένουν στην κυριολεξία ο ένας πάνω στον άλλον, σε υποβαθμισμένα σπίτια- τρώγλες, αποθήκες, χωρίς τα στοιχειώδη μέτρα υγιεινής.

Αυτοί οι άνθρωποι καλούνται κάθε χρόνο να δουλέψουν σε σκληρές συνθήκες εργασίας για λίγους μήνες το χρόνο, στοιβάζονται και εκτίθενται χωρίς να μπορούν να αντιδράσουν. Όσο και αν το θέλουν και όσο και αν τους επιβληθεί, δεν είναι δυνατόν στις συνθήκες που ζουν, να τηρήσουν τους κανόνες ατομικής υγιεινής, καθαριότητας και πάνω απ' όλα αποστάσεων και απολύμανσης.

Η κυβέρνηση και διάφοροι τοπικοί παράγοντες προκλητικά επιχειρούν να κρύψουν τις ευθύνες της πολιτικής τους, μιλώντας για «ατομική ευθύνη» ή ότι «είχαν επισημάνει τους κινδύνους». Όμως, η απαραίτητη αυτοπροστασία και προσωπική υπευθυνότητα του κάθε εργάτη και εργάτριας, δεν μπορεί να συγκαλύψει την κυβερνητική ανευθυνότητα και μια βάρβαρη πολιτική στήριξης της ανταγωνιστικότητας και κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων, που εκδηλώνεται με τα πετσοκομμένα μεροκάματα, τις απάνθρωπες συνθήκες εργασίας και τα εξαντλητικά ωράρια, τις τεράστιες ελλείψεις στο δημόσιο σύστημα Υγείας.

Καταγγέλλουμε την Κυβέρνηση, την Περιφερειακή και Δημοτικές αρχές, γιατί δεν πήραν κανένα από τα απαιτούμενα μέτρα για την προστασία των εργατών γης αλλά και για την προστασία των κατοίκων της περιοχής.

Απαιτούμε ουσιαστικά μέτρα εδώ και τώρα:

 • Μαζικά δωρεάν τεστ με ευθύνη του κράτους σε όλους τους εργάτες γης και στους εργαζόμενους σε μαζικούς χώρους δουλειάς.
 • Εξασφάλιση επαρκών και υγιεινών χώρων διαμονής και τακτικό έλεγχό τους από υγειονομική επιτροπή.
 • Αναρρωτική άδεια σε όσους νοσούν με πλήρεις αποδοχές.
 • Πλήρη ιατροφαρμακευτική και ασφαλιστική κάλυψη για όλους.
 • Διασφάλιση υγιεινών συνθηκών εργασίας σε όλα τα εργοστάσια του κλάδου, με κάλυψη όλων των αναγκαίων ατομικών μέσων προστασίας.
 • Να υπογραφούν συμβάσεις εργασίας, αυξήσεις στα μεροκάματα ψίχουλα, οι ώρες εργασίας να μην ξεπερνούν τις 8 ώρες τη μέρα, που θα πρέπει να μειώνονται σε περίπτωση ακραίων καιρικών συνθηκών.
 • Πλήρης ενίσχυση των δημοσίων δομών Υγείας της ευρύτερης περιοχής, με διορισμούς μόνιμου προσωπικού, λειτουργία όλων των ειδικοτήτων για δωρεάν κάλυψη των υγειονομικών αναγκών. Να δημιουργηθούν ιατρεία, εξοπλισμένα και στελεχωμένα με το απαιτούμενο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό στην περιοχή της Αργολίδας.
 • Επίταξη του ιδιωτικού τομέα υγείας λόγω της εκρηκτικής κατάστασης της πανδημίας

Καλούμε όλους τους συναδέλφους και τις λαϊκές οικογένειες όλης της Αργολίδας, να σταθούν αλληλέγγυοι στους μετανάστες εργάτες και όλοι μαζί να παλέψουμε για την υπεράσπιση της υγείας μας και των δικαιωμάτων μας.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους για οποιαδήποτε ζήτημα προκύπτει και αφορά τα δικαιώματα και την υγεία μας, χωρίς κανένα δισταγμό να επικοινωνήσετε με το Σωματείο μας.

 

 

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.

HTML με περιορισμούς

 • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
 • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
 • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.