Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Δέσποινα Κουτσούμπα

Κόλαφος η πρόεδρος Αρχαιολόγων για Μυκήνες: Mόνο η επικοινωνία μετράει για την κ. Μενδώνη

Αιχμές για τους χειρισμούς του Υπουργείου Πολιτισμού από την Δέσποινα Κουτσούμπα. Γιατί δεν υπήρχε πυροσβεστικό δίπλα στον αρχαιολογικό χώρο; Εικονική πραγματικότητα οι φωτογραφίες με τις πρασινάδες, ρίχνουν λάδι στην πραγματική φωτιά. Τα βασικά κτήρια του αρχαιολογικού χώρου δεν έχουν υποστεί ανεπανόρθωτη βλάβη. Ποιοί αντιμετωπίζουν τα μνημεία εργαλειακά.

Αιχμές για τους χειρισμούς του υπουργείου Πολιτισμού αφήνει η πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, Δέσποινα Κουτσούμπα, η οποία επίσης αναφέρει πως τα βασικά κτίρια του αρχαιολογικού χώρου των Μυκηνών δεν έχουν υποστεί ανεπανόρθωτη βλάβη.

Η αρχαιολόγος τοποθετήθηκε μέσω του προωπικού της λογαριασμού στο Facebook για το ζήτημα της φωτιάς στις Μυκήνες, λίγο μετά την πρώτη αυτοψία της Λίνας Μενδώνη στον αρχαιολογικό χώρο.

Αναφορικά με το μαύρισμα των μνημείων που προέρχεται από τη φωτιά ή από φυσική φθορά, η κυρία Κουτσούμπα διευκρινίζει ότι: «είναι άλλο πράγμα η αιθάλη που μαυρίζει τις πέτρες αλλά αποκαθίσταται από τους συντηρητές κι άλλο πράγμα εκείνη η θερμική δύναμη που έχει τη δύναμη να προκαλέσει ανεπανόρθωτη ζημιά στους λίθους».

Τονίζει ωστόσο πως τον πρώτο λόγο για ενδεχόμενες ζημιές στις Μυκήνες έχουν οι ειδικοί, οι αρχαιολόγοι, οι συντηρητές και οι μηχανικοί, ύστερα από ενδελεχή καταγραφή.

Η κυρία Κουτσούμπα αναρρωτιέται γιατί δεν υπήρχε δίπλα στις Μυκήνες, έναν τόσο σημαντικό χώρο, ένα πυροσβεστικό όχημα που να επέμβει αμέσως. Αναφέρεται επίσης στο θέμα των αποψιλώσεων και στις προτεραιότητες του ΥΠΠΟΑ. 

Τέλος η πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων κατακρίνει την επικοινωνιακή πολιτική του ΥΠΠΟΑ, με αφορμή και τη δήλωση της Υπουργού ότι «λίγο μαύρο θα βλέπουν οι τουρίστες».

Όπως χαρακτηριστικά γράφει η αρχαιολόγος: «Ας πει κάποιος στην "επικοινωνιακή σύμβουλο" (μεγάλη επιτυχία!) ότι οι φωτογραφίες με πρασινάδες στην επικοινωνιακή φωτιά είναι σαν να ρίχνεις λάδι στην πραγματική φωτιά. Δηλαδή: μπουρλότο!»

Η ανάρτηση της Δέσποινας Κουτσούμπα

«Για τις Μυκήνες ξανά

1. Τα μνημεία εμείς τα πονάμε και τα αγαπάμε αληθινά, δεν τα χρησιμοποιούμε εργαλειακά και γι' αυτό είναι σημαντικό για όλους μας να μην έχει συμβεί καμία ανεπανόρθωτη βλάβη σε κανένα μνημείο στον αρχαιολογικό χώρο των Μυκηνών. (Και σε κανένα γενικώς). Με αυτή την έννοια, αν υπάρχει κάποια ανεπανόρθωτη βλάβη, πρώτοι εμείς δεν θα μπορούμε να κοιμηθούμε το βράδυ, είτε φταίμε είτε δεν φταίμε. Δυστυχώς πολλοί από αυτούς που κραυγάζουν "δεν έγινε τίποτα" ή "καταστράφηκαν οι Μυκήνες" όντως αντιμετωπίζουν τα μνημεία εργαλειακά.

2. Είναι άλλο πράγμα η αιθάλη που μαυρίζει τις πέτρες αλλά αποκαθίσταται από τους συντηρητές κι άλλο πράγμα εκείνη η θερμική δύναμη που έχει τη δύναμη να προκαλέσει ανεπανόρθωτη ζημιά στους λίθους -και καλό είναι να μη μπερδεύονται μεταξύ τους. Σε γενικές γραμμές δεν είναι εύκολο να το ξεχωρίσει κανείς αυτό από τις φωτογραφίες, παρεκτός αν είναι πολύ έμπειρος στο θέμα ή ξέρει απέξω τον αρχαιολογικό χώρο. Δεν κάνει κακό καμιά φορά να περιμένουμε τις απόψεις των ειδικών, των αρχαιολόγων, των συντηρητών και των μηχανικών για να πούμε την αποψάρα μας. Και η εικόνα αυτή θα έρθει μετά την ενδελεχή καταγραφή που θα γίνει. Για την ώρα οι πληροφορίες λένε ότι τα βασικά κτίρια του χώρου δεν έχουν υποστεί ανεπανόρθωτη βλάβη -ΘΕΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΤΣΙ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ.

3. Η φωτιά ξεκίνησε έξω από το χώρο και είναι ζήτημα της πυροσβεστικής και του γενικότερου κυβερνητικού σχεδιασμού που δεν υπήρχε δίπλα στις Μυκήνες, έναν τόσο σημαντικό χώρο, ένα πυροσβεστικό όχημα που να επέμβει αμέσως, ώστε να μην προλάβει να επεκταθεί στον αρχαιολογικό χώρο. Το συμβάν θέτει επί τάπητος το θέμα των αποψιλώσεων (που ευτυχώς εκεί είχαν γίνει, αλλά τα χρήματα για τις αποψιλώσεις πάλι φέτος έφτασαν πολύ αργά στις υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ) και του σύγχρονου συστήματος πυρόσβεσης που πρέπει να υπάρχει σε κάθε χώρο. Να σχεδιαστεί, να υπάρχει και να συντηρείται τακτικά. Κι εδώ τίθεται επί τάπητος το ζήτημα των προτεραιοτήτων του ΥΠΠΟΑ, γιατί όπως ξέρετε το σύστημα πυρόσβεσης είναι έργο υποδομής, και όχι έργο από αυτά που σου ζητάνε οι βουλευτές του τοπικού νομού, ούτε έργο με φανταχτερά εγκαίνια.

4. Όλα τα παραπάνω είναι μια ψύχραιμη τοποθέτηση, που όμως πάει περίπατο όταν ακούω την Υπουργό να λέει ότι "λίγο μαύρο θα βλέπουν οι τουρίστες" (!!!) ή όταν βλέπω το Γραφείο Τύπου του ΥΠΠΟΑ να ανεβάζει φωτογραφίες με πράσινο παντού (!!!), λες και δεν υπήρξε καμία φωτιά σε χώρο UNESCO, λες και δε συνέβη τίποτα, λες και δεν έκαναν τον γύρο του κόσμου -προκαλώντας ανησυχία παντού και δυσφημίζοντας τη χώρα- οι εικόνες της φωτιάς στις Μυκήνες! Λες και ζούμε σε εικονική πραγματικότητα! Ντροπή δεν είναι να συμβεί κάτι απρόβλεπτο. Ντροπή είναι να το αντιμετωπίζεις τόσο ελαφρά ως πολιτική ηγεσία, Ντροπή είναι να αντιμετωπίζεις τα μνημεία ως καύσιμη ύλη για την πολιτική σου καριέρα, ντροπή είναι μια πυρκαγιά σε χώρο UNESCO να μην σε κάνει να προβληματιστείς για το πώς θα βελτιώσεις στην πυρόσβεση των χώρων για να γλιτώνεις πραγματικές πυρκαγιές, για το πόσα κονδύλια έχεις διαθέσει, αλλά για το πως θα γλιτώσεις την επικοινωνιακή πυρκαγιά. Γιατί πια μόνο η επικοινωνία μετράει σε αυτό το Υπουργείο για την κ. Μενδώνη, τίποτε άλλο.

Στο μεταξύ, ας πει κάποιος στην "επικοινωνιακή σύμβουλο" (μεγάλη επιτυχία!) ότι οι φωτογραφίες με πρασινάδες στην επικοινωνιακή φωτιά είναι σαν να ρίχνεις λάδι στην πραγματική φωτιά. Δηλαδη: μπουρλότο!»

Black friday home design

 

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.

HTML με περιορισμούς

  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.