Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Banner Επιμελητήριο Αργολίδας

Εικόνα
Κιώτες - Ρομά 20 χρόνια πριν. Η ιστορία επαναλαμβάνεται

Κιώτες - Ρομά 20 χρόνια πριν. Η ιστορία επαναλαμβάνεται

Η πολιτεία και τότε έκανε τα στραβά μάτια. Ένα ξεχασμένο δημοσιεύμα από το 2000

Περίπου 20 χρόνια πέρασαν και η πολιτεία συνεχίζει να εθελοτυφλεί στο πρόβλημα. Οι διαφορές των Ρομά με τους Κιώτες δεν είναι κάτι καινούριο καθώς σοβαρά επεισόδια μεταξύ τους είχαν σημειωθεί και το 2000 λόγω της παραβατικής συμπεριφοράς μερίδας των Ρομά σε βάρος των κατοίκων του χωριού, που καθιστούσε δύσκολη την συμβίωσή τους.

Η οργή των ντόπιων ήταν τέτοια που μεταξύ άλλων είχαν βάλει φωτιά στην παράγκα ενός Ρομά. Οι 3.500 κάτοικοι της Νέας Κίου ξεσηκώθηκαν υπό τους ήχους των καμπανών και πήραν οι ίδιοι την κατάσταση στα χέρια τους. Η απόγνωσή τους τούς οδήγησε ακόμη και στο να «δυσκολέψουν» κάποια στιγμή την είσοδο των Τσιγγάνων στην πόλη, αλλά και να ιδρύσουν ομάδες περιφρούρησης που είχαν ως στόχο την πρόληψη επεισοδίων.

Κιώτες - Ρομά 20 χρόνια πριν. Η ιστορία επαναλαμβάνεται

Τότε η εξέλιξη των γεγονότων οδήγησε στη σύσταση μιας πολυμελούς επιτροπής, η οποία αποτελούταν από τον τότε νομάρχη Αργολίδας, πέντε δημάρχους της περιοχής, τρεις βουλευτές του νομού και τρεις Ρομά. Η επιτροπή αυτή έπρεπε μέσα σε 60 ημέρες να έχει καταλήξει σε ένα ξεκάθαρο σχέδιο δράσης που θα αποσκοπούσε στην ενσωμάτωση των Ρομά της περιοχής στην τοπική κοινωνία. Σχέδιο που όπως φαίνεται και από τη σημερινή κατάσταση δεν έφερε τελικά τα αναμενόμενα αποτελέσματα.

Δείτε τι έγραφαν «Τα Νέα» τον Ιούνιο του 2000:

Η φωτιά που εκδηλώθηκε το βράδυ της περασμένης Παρασκευής στην παράγκα ενός Τσιγγάνου στη Νέα Κίο φαίνεται, όπως αρκετοί πιστεύουν, ότι αποτέλεσε το τελευταίο δυσάρεστο περιστατικό στη διαμάχη που έχει ξεσπάσει τον τελευταίο καιρό ανάμεσα στους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής.

Ήδη, την περασμένη εβδομάδα η εξέλιξη των γεγονότων οδήγησε στη σύσταση μιας πολυμελούς επιτροπής, η οποία αποτελείται από τον νομάρχη Αργολίδας, πέντε δημάρχους της περιοχής, τρεις βουλευτές του νομού και τρεις Τσιγγάνους. Η επιτροπή αυτή θα πρέπει μέσα σε 60 ημέρες να έχει καταλήξει σε ένα ξεκάθαρο σχέδιο δράσης που θα αποσκοπεί στην ενσωμάτωση των Τσιγγάνων της περιοχής στην τοπική κοινωνία.

«Κατ' αρχάς, πρέπει να καταγράψουμε το σύνολο του πληθυσμού των Τσιγγάνων που ζουν γύρω από τους πέντε δήμους του νομού, δηλαδή το Ναύπλιο, το Άργος, τη Μιδέα, τη Νέα Κίο και την Τίρυνθα», λέει ο πρόεδρος της Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Αργολίδας Αλέξανδρος Τσιλογιάννης. « Και στη συνέχεια θα συζητήσουμε ώστε να βρούμε χώρους όπου μπορούν να τοποθετηθούν οικίσκοι διαμονής, να δούμε αν υπάρχουν προγράμματα που μπορούμε να αξιοποιήσουμε και, φυσικά, αν υπάρχει θέμα αλλαγής της νομοθεσίας, να ζητήσουμε τη βοήθεια των βουλευτών του νομού».

Αν εξαιρέσει κανείς το περιστατικό της περασμένης Παρασκευής και κάποιους πυροβολισμούς που ακούστηκαν σύμφωνα με την Αστυνομία από την πλευρά των Τσιγγάνων το βράδυ του Σαββάτου, η ζωή στη Νέα Κίο Αργολίδας κυλά ήσυχα. Η ατμόσφαιρα δεν θυμίζει την κατάσταση που είχε δημιουργηθεί στις 18 του περασμένου Μάη.

Ανακωχή

Τα δύο στρατόπεδα που αιφνιδίως σχηματίστηκαν εκείνη τη στιγμή, κήρυξαν προς το παρόν ανακωχή. Και κάτω από τις συνεχείς περιπολίες των αστυνομικών δυνάμεων καλούνται τώρα, με την ενεργοποίηση της Πολιτείας να βρουν μια λύση για τη μελλοντική τους συμβίωση.

Οι 3.500 κάτοικοι της Νέας Κίου στράφηκαν στο σύνολό τους εναντίον των Τσιγγάνων που διαμένουν κυρίως στις αγροτική έκταση των 50 στρεμμάτων βορείως της πόλης. Λένε ότι η συμπεριφορά των Τσιγγάνων ή κάποιων εξ αυτών κυρίως από τα Χριστούγεννα και μετά ήταν απαράδεκτη και έτσι ξεσηκώθηκαν υπό τους ήχους των καμπανών και πήραν οι ίδιοι την κατάσταση στα χέρια τους. Η απόγνωσή τους,
όπως υποστηρίζουν, τούς οδήγησε ακόμη και στο να «δυσκολέψουν» κάποια στιγμή την είσοδο των Τσιγγάνων στην πόλη, να ιδρύσουν ομάδες περιφρούρησης που έχουν στόχο την πρόληψη επεισοδίων.

Όλα αυτά προκάλεσαν την αντίδραση του Συνηγόρου του Πολίτη που πληροφορήθηκε την κατάσταση από τα ΜΜΕ και προειδοποίησε εγγράφως τη δημοτική αρχή ότι ορισμένες αποφάσεις που έλαβε το δημοτικό συμβούλιο «εύκολα θα μπορούσαν να εκληφθούν, κατά παρερμηνεία πιθανώς των αληθινών προθέσεων σας, ως χαρακτηριστικές εκδηλώσεις μισαλλόδοξου λόγου και κυρίως ως προτροπή άλλων ­ και συγκεκριμένα των δημοτών σας ­ σε φυλετικές διακρίσεις και πράξεις φυλετικού μίσους».

Καταγγελίες

Από την άλλη πάλι πλευρά, οι Τσιγγάνοι, που υπολογίζονται γύρω στους 500, δεν είχαν πάντοτε υποδειγματική συμπεριφορά απέναντι στους γείτονές τους. Η ίδια η Αστυνομία είχε γίνει στο πρόσφατο παρελθόν δέκτης αρκετών καταγγελιών από κατοίκους της Νέας Κίου.  

Ήταν καταγγελίες για κλοπές, ληστείες, επιθετική και προκλητική συμπεριφορά των Τσιγγάνων εναντίον τους. Ενδεικτικό άλλωστε είναι το γεγονός ότι η Νέα Κίος μέχρι πριν από λίγο καιρό υπαγόταν στη διοικητική ευθύνη της Αστυνομίας του Άργους αλλά πολύ πρόσφατα απέκτησε τον δικό της αστυνομικό σταθμό εξαιτίας των όσων συνέβαιναν. «Και σε αυτή όμως την περίπτωση, δεν μπορούμε όλοι εμείς να την πληρώνουμε για χάρη πέντε οικογενειών που προκαλούν όλες αυτές τις φασαρίες», διαμαρτύρονται οι περισσότεροι Τσιγγάνοι της περιοχής.  

Οι κάτοικοι της Νέας Κίου λένε ότι η συμβίωση με τους Τσιγγάνους άρχισε να γίνεται ανυπόφορη από τα Χριστούγεννα και ύστερα. Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου της Νέας Κίου κ. Γιώργος Μανινής λέει πως η συμπεριφορά μιας σημαντικής μερίδας Τσιγγάνων απέναντι στους κατοίκους της μικρής πόλης ήταν προκλητική. «Περνούσαν με τα αυτοκίνητά τους με μεγάλη ταχύτητα μέσα από την πόλη, λεηλατούσαν τους αγρούς όπου καλλιεργούνται διάφορα προϊόντα, ενώ είχαμε κρούσματα και ζωοκλοπών. Πολύ σοβαρότερο όμως ήταν και είναι ότι διακινούν ναρκωτικές ουσίες και πως σε κάποια σημεία, λίγο πιο μακριά από την πόλη, στον δρόμο που συνδέει την παραλιακή με την επαρχιακή οδό Άργους - Ναυπλίου στήνουν μπλόκα και σταματούν τα διερχόμενα αυτοκίνητα, κατακλέβοντας τους οδηγούς».

«Ενέδρες»  

Την κατάσταση αυτοί επιβεβαιώνουν και αξιωματικοί της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αργολίδας που εδρεύει στο Ναύπλιο. Ένας από αυτούς έλεγε πως οι κλοπές σε αγρούς αλλά και σε σπίτια ή ακόμη οι κλοπές μοτοσυκλετών ήταν ένα φαινόμενο που παρουσίαζε έξαρση το προηγούμενο χρονικό διάστημα.   

«Αυτό που λένε για τον συγκεκριμένο δρόμο, που είναι στη Νέα Τίρυνθα, είναι αλήθεια. Οι Τσιγγάνοι βάζουν τα μικρά τους παιδιά να κλείσουν τον δρόμο και τότε εσύ υποχρεωτικά σταματάς το αυτοκίνητό σου για να μην τα πατήσεις. Από τη στιγμή όμως που θα κάνεις το λάθος, γιατί περί λάθους πρόκειται, να σταματήσεις, τότε σε κλείνουν και από πίσω και σου επιτίθενται».

Ομάδα περιφρούρησης κάθε βράδυ στο σταυροδρόμι των «συνόρων»

Η συνέχεια εδώ...

https://www.tanea.gr/2000/06/13/greece/bimata-eirinis-ston-polemo-tis-neas-kioy/

Σήμερα πάνω από 200 Κιώτες έκλεισαν συμβολικά για μια ώρα την παραλιακή Ναυπλίου - Νέας Κίου, στο ύψος της γέφυρας της Πάνιτσας, διαμαρτυρόμενοι για τα αυξημένα κρούσματα παραβατικότητας εις βάρος τους και για την ελλιπή αστυνόμευση στο χωριό, που τους κάνει να αισθάνονται ανασφαλείς.

Τί πιστεύουν οι Κιώτες για τους Ρομά 

Τί πιστεύουν οι Ρομά για τους Κιώτες και ποιός θεωρούν ότι φταίει

 

 

Κοντός Banner

Αφίσα Μουσικού Σχολείου

 

Εικόνα

 

 

 

 

 

 

 

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.

HTML με περιορισμούς

  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.