Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
Άργος Πλατεία Δημοκρατίας

Κινδυνεύει το Άργος να απορροφηθεί από το Ναύπλιο

Δουλειά δεν είχε ο διάολος...Τα πάρκινγκ «φταίνε» στον εμπορικό κόσμο του Άργους

Ο Κίνδυνος να αφανιστεί το Άργος και η μεταφορά του εμπορίου που σήμερα κρατά ακόμα σε ζωή την προ 10ετία ακμάζουσα πόλη του νομού είναι εμφανής παρά ποτέ. Η πόλη του Ναυπλίου με την δυναμική της ανάπτυξη, πρώτα με την επέκταση του σχεδίου πόλης , το οποίο οδήγησε πολλούς Αργείτες που ήθελαν να επενδύσουν σε ακίνητα να κατοικίσουν το Ναύπλιο και στην συνέχεια η ανεπηρέαστη λόγω τουρισμού από την κρίση εμπορική ζωή της πόλης επέβαλε την μεταφορά εμπορικών καταστημάτων από το Άργος σ αυτήν. Σήμερα το Άργος βρίσκεται προ ενός επενδυτικού αδιεξόδου με την οικονομία του να καταρρέει. Αυτό όμως δεν ήρθε σε μια μέρα. Μπορεί να το επιτάχυνε η οικονομική κρίση είναι όμως προϊόν άστοχων ενεργειών τόσο των δημοτικών Αρχών, όσο και του Επιμελητηρίου Αργολίδας.

Ανάλυση του Άκη Ντάνου

Άκης Ντάνος

Όταν  μια  πόλη,  καθυστερεί  να κάνει επέκταση σχεδίου πόλης στις  αρχές  του  90,  «εμποδίζεται»  από  παράκεντρα  εξουσίας  να  μην επεκταθεί, δημιουργεί νησίδες βιομηχανικές προς το μοναδικό σημείο επέκτασής της  προς  τον  Νότο,  δεν  αντιλαμβάνεται έγκαιρα  τις  επιπτώσεις  του  αυτοκινητοδρόμου  στην  εμπορικότητά  της,  αφήνει άνευ όρων να χαθεί το τραίνο, αδιαφορεί για τους αρχαιολογικούς της χώρους, δεν δίνει δεκάρα στην ανάπτυξη της γειτονιάς, δεν δημιουργεί- διανοίγει νέους δρόμους κυκλοφορίας, δεν συνδέεται με τον δρόμο αρχαιοτήτων, δεν αντιλαμβάνεται τα οφέλη από τον χειμερινό τουρισμό των ορεινών περιοχών της, συνεχίζει στην λογική τζατζίκι, συρτάκι και σουβλάκι σε αρχαιολογικούς χώρους όπως οι Μυκήνες, δεν καταφέρνει να πείσει το υπουργείο πολιτισμού να ολοκληρωθεί η αποκατάσταση των  χτενιών  του  Κάστρου  του  Άργους, δεν αναπτύσσει τον υγρότοπο του Βάλτου (προστασία-  εκπαίδευση-  άθληση),  δεν αξιοποιεί  ως  χώρο  αναψυχής  και  άθλησης τον λόφο της Ασπίδας, δεν εκμεταλλεύεται εμπορικά το Νοσοκομείο της, δεν προσελκύει επιχειρήσεις γιατί δεν έχει βιομηχανική και κτηνοτροφική ζώνη κ.λπ. τότε σίγουρα δεν της φταίει το πάρκινγκ και οι έμποροι που παρκάρουν έξω από το μαγαζί τους. Είναι  εντελώς  επιφανειακό  αυτό  που ισχυρίζεται ο εμπορικός σύλλογος Άργους μέσω του προέδρου του κ. Αντώνης Καλοθέου:

«Μπορεί να γίνομαι γραφικός κάθε φορά που επισκεπτόμαστε σαν εμπορικός σύλλογος τον Δήμαρχο Άργους κ. Δημήτρη Καμπόσο και αυτό γιατί ένα από τα βασικά  θέματα  που  του  ζητάμε  είναι  να φτιάξει  2  δημοτικά  πάρκινγκ  με  οποιοδήποτε  κόστος  στις  εισόδους  της  πόλης, στην  Κορίνθου  και  Β.  Σοφίας,  γιατί  από την άλλη πλευρά της πόλης υπάρχει. Πιστεύω ότι αυτό θα είχε θετικό αποτέλεσμα για την επαναφορά των καταναλωτών  στο  Άργος  από  τα  γύρω  χωριά  και φυσικά το όφελος εκτός από τις εμπορικές επιχειρήσεις θα το είχαν τα καταστήματα εστίασης, η λαϊκή και άλλοι επαγγελματίες, όπως γιατροί , δικηγόροι κ.λπ. Βέβαια  ώσπου  να  γίνει  κάτι  με  τα  πάρκινγκ θα πρέπει όλοι εμείς (έμποροι και επαγγελματίες κ.λπ.) να μην παρκάρουμε στις θέσεις ελεγχόμενης στάθμευσης και μάλιστα  κάποιοι  με  2  και  3  αυτοκίνητα καθ ́ όλη την διάρκεια της εργασίας μας . Κάποιοι "έξυπνοι" μάλιστα όταν περνούν οι  υπάλληλοι  ελεγκτές,  είτε  τους  "κλείνουν" το μάτι, είτε κάνουν πως το παίρνουν προσωρινά και το επαναφέρουν. Πιστεύουν  ότι  κορόιδεψαν  τους  υπαλλήλους  και  δεν  καταλαβαίνουν  ότι  στην πραγματικότητα έχουν διώξει τον πελάτη τους και τον πελάτη του συναδέλφου τους και κάθε επαγγελματία. Ο  επισκέπτης  της  πόλης  μας  γενικότερα αν δεν βρει πάρκινγκ μια δύο φορές εκνευρίζεται, δεν επανέρχεται και φυσικά πηγαίνει σε άλλη πόλη και από αυτό χάνουμε όλοι. Από  νωρίς  το  πρωί  είναι  κατειλημμένες θέσεις ελεγχόμενης στάθμευσης από μόνιμα  αυτοκίνητα  και  όχι  προσωρινής στάθμευσης. Αν δεν θέλουμε να μαραζώσει τελείως το Άργος δώστε προτεραιότητα στους περαστικούς επισκέπτες στην πόλη».

Η αλήθεια βρίσκεται στους πιο πάνω λόγους που αναφέραμε αλλά και σε έναν ακόμα. Το Άργος στηρίζεται μέχρι τώρα στην δικιά του οικονομική δύναμη. Στους ίδιους τους κατοίκους του. Τι όμως απολαμβάνουν αυτοί ως καταναλωτές; Τιμές Ναυπλίου, όπου τα καταστήματα έχουν πενταπλάσια ενοικιοστάσια και ο χώρος της παλιάς πόλης και η θάλασσα αποτελούν ένα πρόσθετο στοιχείο να πληρώσεις το κάτι παραπάνω. Στο Άργος όμως τι σου προσφέρουν;

Αν θέλει κανείς να μιλήσει σοβαρά για το πρόβλημα της απανάπτυξης πλέον του Άργους, θα πρέπει να αναθέσει δύο μελέτες. Η πρώτη θα αναλύει τα αίτια που οδήγησαν την πόλη και τον Δήμο πλέον σε απανάπτυξη και η δεύτερη θα υποδεικνύει λύσεις για την οικονομική κατεύθυνση που θα πρέπει να πάρει το Άργος. Όλα τα άλλα είναι κουβέντες καφενείου και κομμωτηρίου, αφού καμία θέση και κανένα πόστο δεν κάνει τους ανθρώπους να αποκτούν εξειδικευμένες γνώσεις και να υποδεικνύουν λύσεις.

Αν δεν βρει οικονομικούς στόχους το Άργος, θα αφομοιωθεί από το Ναύπλιο.

Κινδυνεύει το Άργος να απορροφηθεί από το Ναύπλιο

 

Μαρία Καρανικόλα

 

Σχόλια

Evangelos Alexandris (χωρίς επαλήθευση) Δευτέρα 29/07/2019 - 13:12

Οι οικονομικοί στόχοι είναι απλώς η ορθολογική επιβεβαίωση των κοινωνικών επιλογών και των πολιτικών διακυβέρνησης.
Το Άργος του Καμπόσου χαρακτηρίζεται από άκρατο λαϊκισμό, η πόλη κυβερνάται από την αυταρέσκεια της πλήρους άγνοιας, επιστημονικής, ιστορικής, περιβαλλοντικής, οικολογικής... Ο ηγέτης της οχλοκρατίας κατάφερε να αποσπάσει την προσοχή από τα σοβαρά ζωτικά προβλήματα του Δήμου καβαλώντας το καλάμι της αυταρχικότητας. Παρασύρει την τοπική κοινότητα στην απραξία, νωθρότητα, διάρρηξη του κοινωνικού ιστού, αποπροσανατολίζει την κοινή γνώμη με σλόγκαν εθνικισμού, σοβινισμού, φυλετικής υπεροχής με επεκτατικές ιμπεριαλιστικές φαντασιώσεις αρχαιοκαπηλίας, αγνοώντας σκόπιμα την αρβανίτικη ταυτότητα του ιδίου και του Δήμου, με τα σαθρά επιχειρήματα ενός γυμναστή διά βίου συνδικαλιζόμενου συντεχνιακά.
Κάθε ανθρώπινη κοινότητα καλείται κάποια στιγμή να εξαργυρώσει το τίμημα των επιλογών της και η αιδώς των Αργείων καλείται στην αυτογνωσία της.

Βιολέτα (χωρίς επαλήθευση) Σάββατο 03/08/2019 - 00:42

Λυπάμαι αφάνταστα που βλέπω εδώ και χρόνια να καταστρέφει το Άργος ένας ας πούμε άνθρωπος που απλά είναι ένας απάνθρωπος κλέφτης κομπογιαννίτης έκανε τρελή περιουσία από όλους εμάς τους κατοίκους και συν της άλλης πλουτίζει και κάποια ακόμα ρεμαλι που τον γλείφουν και τον περιτριγυρίζουν ΜΑ ΑΝ ΔΕΝ ΞΥΠΝΉΣΟΥΝ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΟΤΙ ΚΑΙ ΝΑ ΛΕΜΕ ΟΤΙ ΚΑΙ ΜΑ ΓΡΆΦΟΥΜΕ ΣΤΟ ΒΡΟΝΤΟ ΠΑΝ ΟΛΑ !!!

Πρώην Αργείτης (χωρίς επαλήθευση) Σάββατο 10/08/2019 - 14:09

Κοιμηθείτε τον ύπνο του δικαίου εκεί στο Άργος.
Καμαρώστε που ο δήμαρχος σας είναι πρώτη μούρη στις λαοσυνάξεις για τη "Μακεδονία μας".
Καμαρώστε που έκανε τον Μέγα Αλέξανδρο Αργείτη.
Καμαρώστε που σε μία αίθουσα τέχνης και πολιτισμού, κατά παγκόσμια πρωτοτυπία, έδωσε το όνομα ενός στρατηλάτη. Και να πεις ότι το Άργος στερείται κορυφαίων καλλιτεχνών και ανθρώπων του πνεύματος; Κάθε άλλο. Έχει πλειάδα αρχαίων, αλλά και πιο σύγχρονων μεγάλων προσωπικοτήτων.
Καμαρώστε για τον "τσαμπουκά, τη μαγκιά και τη βαρβατίλα" του. Δεν βλέπετε ότι μαζί του γελάνε και οι πέτρες.
Καμαρώστε γιατί όταν με το νόμο 1337/1983 του οραματιστή Τρίτση, το κράτος μοίραζε πολεοδομικές μελέτες, εσείς κρατούσατε ομπρέλα.
Καμαρώστε γιατί όταν ένας κορυφαίος Έλληνας πολεοδόμος παρουσίαζε τη δεκαετία του ‘80 μια αξιοπρεπή πολεοδομική μελέτη για το Άργος, στο Μπουσουλοπούλειο, φυγαδεύτηκε από το παράθυρο για να μην τον λιντσάρετε εσείς και τα ακροδεξιά αστέρια σας. Ήμουν εκεί. Πιτσιρικάς. Και ήταν η πρώτη φορά που ντράπηκα επειδή ήμουν Αργείτης.
Καμαρώστε γιατί την ίδια εποχή, που είχατε την τελευταία σας ευκαιρία, να φτιαχτεί η πόλη σας, η βλαχοαστική ακροδεξιά τάξη της πόλης σας και από κοντά όλοι οι βλαχοδήμαρχοι της εποχής, έλεγαν "κάτω τα χέρια από τα χωράφια μας" και "δεν θα αφήσουμε τους κομουνιστές του ΠΑΣΟΚ να πάρουν τις ιδιοκτησίες μας". Όπου "ιδιοκτησίες" σας ήταν κάτι θλιβερά χωράφια στις παρυφές της πόλης, που θα έμπαιναν στο σχέδιο πόλης, προκειμένου να απεγκλωβιστείτε, και στην ουσία θα δεκαπλασιαζόταν η αξία τους.
Καμαρώστε που ο δήμαρχος σας θριαμβολογώντας και κάνοντας τις γνωστές μαγκίστικες και τσαμπουκαλεμένες, λαϊκίστικες δηλώσεις του περί «περιουσίων του λαού του Άργους», κατάφερε να μεταθέσει το δίκτυο του φυσικού αερίου μακριά από την πόλη σας.
Καμαρώστε κάθε φορά που ο δήμαρχος σας κάνει δηλώσεις του τύπου «κάτω τα χέρια από…» και αναφέρεται πάντα σε κάτι που αφορά εσάς. Μόνο για τον Μπουτάρη κρυφά (όπως νόμιζε) έλεγε «πάνω τα χέρια και κοπανάτε τον…»
Καμαρώστε που ο δήμαρχος σας κάθε φορά που αναφέρεται στο Ναύπλιο (ναι έχει όνομα αυτή η πόλη) λέει «η γειτονική πόλη».
Καμαρώστε που οι (κατά τα άλλα θλιβεροί) δήμαρχοι του Ναυπλίου, έχουν κάνει απανωτές επεκτάσεις του σχεδίου πόλης τους, με αποτέλεσμα οι πλουσιότεροι από εσάς να αγοράζετε πανάκριβα οικόπεδα σε ουσιαστικά υποβαθμισμένες περιοχές που ήταν και είναι ακόμα βάλτοι, όπως η «Γλυκειά» η περιοχή «Κούρτη» κλπ.
Καμαρώστε για το δήμαρχο σας, που για ύποπτους και γνωστούς λόγους αναθέτει όλες τις μελέτες που αφορούν την πόλη σας σε μη Αργείους, που δεν ξέρουν τίποτα για το Άργος. Θυμάστε το «Καζινό» στο πάρκο. Ήταν σημείο αναφοράς της πόλης σας. Πιστεύετε ότι υπάρχει Αργείτης μελετητής που θα το κατεδάφιζε;
Καμαρώστε που ο δήμαρχος σας αν και πρωταγωνιστής σκανδάλου χρηματισμού υπαλλήλου του δήμου Αργους (ξέρετε όλοι το παρασκήνιο και την πραγματική ιστορία), επανεκλέχτηκε πανηγυρικά από εσάς.
Καμαρώστε διότι η μοναδική φορά που αντιδράσατε μαζικά, δυναμικά και βίαια ήταν όταν θίχτηκε και αδικήθηκε η ομάδα μας. Ο Παναργειακός. Τη δεκαετία του ’80 και αυτό.
Καμαρώστε διότι ποτέ δεν σταθήκατε πλάι και δεν στηρίξατε κάποιους σύγχρονους πνευματικούς ανθρώπους της πόλης σας. Και ευτυχώς η πόλη σας είχε και έχει πολλούς τέτοιους. Αλλά για τους περισσότερους από εσάς είναι κάποιοι «γραφικοί κουλτουριάρηδες».
Καμαρώστε διότι γεμίζετε τα σκυλάδικα και κωλάδικα της περιοχής σας (χρήσιμα βεβαίως και αυτά), αλλά δεν ξέρετε ότι η πόλη σας έχει ένα καταπληκτικό βυζαντινό μουσείο (Ναυπλιώτες το έστησαν και το έτρεξαν πάντως), δεν έχετε επισκεφθεί ποτέ το Αρχαιολογικό μουσείο της πόλης σας, δεν ξέρετε κατά που πέφτει το Αρχαίο Ηραίο, την «Ασπίδα» την ξέρετε μόνο όσοι είχατε πάει στην εκεί λειτουργούσα ταβέρνα και δεν ξέρετε ότι στην πόλη σας υπάρχουν εναλλακτικές ομάδες που το παλεύουν και παράγουν πολιτισμό, πολιτική και αμφισβήτηση.
Εν κατακλείδι.
ΕΙΣΑΣΤΕ ΑΞΙΟΙ ΤΗΣ ΜΟΙΡΑΣ ΣΑΣ ΚΑΙ ΜΗΝ ΚΑΛΨΟΥΡΙΖΕΤΕ.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.

HTML με περιορισμούς

  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.