Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Φοροδιαφυγή

Καταπολεμώντας τη φοροδιαφυγή

Το ΕΚ ψηφίζει την επόμενη εβδομάδα για τις προτάσεις της εξεταστικής επιτροπής του ΕΚ για το σκάνδαλο με τα έγγραφα του Παναμά.

Η ειδική επιτροπή συστάθηκε μετά τις αποκαλύψεις που ήρθαν στο φως με τη διαρροή των εγγράφων του Παναμά, με στόχο την αξιολόγηση της διαφάνειας της ΕΕ και των κρατών μελών της σε φορολογικά ζητήματα. Η ολομέλεια συζητά για τα ευρήματα της εξεταστικής επιτροπής την Τρίτη 12 Δεκεμβρίου, στις 10.00(ώρα Ελλάδος), ενώ τίθεται και σε ψηφοφορία η έκθεση της επιτροπής στην οποία παραθέτει προτάσεις για νομοθετικές μεταρρυθμίσεις.

Η επιτροπή έχει καταλήξει, μεταξύ άλλων, ότι οι χώρες της ΕΕ πρέπει να κάνουν περισσότερα για να καταπολεμήσουν τη φοροδιαφυγή, την φοροαποφυγή και το ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Ένας από τους εισηγητές της έκθεσης, ο Jeppe Kofod (Δανία, Σοσιαλιστές), λέει ότι «Ορισμένα κράτη μέλη είναι πολύ απρόθυμα και καθυστερούν τις νομοθετικές μεταρρυθμίσεις και αυτό αποτελεί μεγάλο πρόβλημα για την ΕΕ και ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα για την πλειοψηφία των χωρών που θέλουν να έχουν μια διαφορετική ατζέντα».

Επίσης, η επιτροπή επιμένει ότι η ΕΕ θα πρέπει να ηγηθεί της παγκόσμιας μάχης κατά της φοροδιαφυγής και του ξεπλύματος μαύρου χρήματος αλλά και ότι τα κ-μ θα πρέπει να ανταλλάσσουν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τους φορολογούμενους και τους ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων αλλά και ότι θα πρέπει να υπάρξει αύξηση των πόρων των φορολογικών αρχών.

Το ΕΚ έχει προϊστορία στη διερεύνηση αποκαλύψεων για αμφίβολα φορολογικά καθεστώτα, όπως τα LuxLeaks και θα συνεχίσει τον αγώνα για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

Ο Petr Ježek (Τσεχία, Φιλελεύθεροι), ένας από τους εισηγητές της έκθεσης είπε ότι «όταν κοιτάμε όλες τις διαρροές που έχουν γίνει μέχρι σήμερα, βλέπουμε ότι το σύστημα ή ο μηχανισμός που πραγματοποιείται η φοροδιαφυγή είναι λίγο πολύ ο ίδιος. Επομένως, οι νέες αποκαλύψει που γίνονται φέρνουν στο φως νέα πρόσωπα, ή εταιρείες, ωστόσο οι τεχνικές είναι οι ίδιες».

Riviera Banner

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.

HTML με περιορισμούς

  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.