Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Home design μακέτα

Καταιγίδα: Μήνυμα sms στους κατοίκους της Αργολίδας. Μην μετακινείστε. Ασφαλίστε τα σπίτια σας

Το μήνυμα της Πολιτικής Προστασίας που έφτασε το μεσημέρι του Σαββάτου στα κινητά τηλέφωνα όσων βρίσκονται σε περιοχές της Αργολίδας. Έκκληση Μαλτέζου: "Καμία κρατική φροντίδα δεν επαρκεί αν δεν υπάρχει ατομική υπευθυνότητα".

Μήνυμα sms από το 112 έφτασε στα κινητά τηλέφωνα στις 13.45 το μεσημέρι του Σαββάτου σε όσους βρίσκονται σε περιοχές της Αργολίδας που αναμένεται να χτυπήσει η κακοκαιρία.

Αναφέρει το μήνυμα που έφτασε στα κινητά τηλέφωνα:

Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας
Αναμένονται έντονα καιρικά φαινόμενα στην περιοχή σας. Μην μετακινείστε. Ασφαλίστε τα σπίτια σας. Αν βρίσκεστε σε κτήριο κατά τη διάρκεια της πλημμύρας, μετακινηθείτε σε ασφαλές υψηλό σημείο.

ΜΥΝΗΜΑ ΑΠΟ ΤΟ 112 ΣΤΟΥΣ ΚΑΤΟΠΙΚΟΥΣ ΤΗΣ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 19/09/2020

Σύμφωνα με τις προβλέψεις των μετεωρολόγων επιδείνωση του καιρού αναμένεται τις μεσημεριανές ώρες του Σαββάτου στην Ανατολική Πελοπόννησο. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται σε Κόρινθο, Άργος, Σπάρτη, αλλά και τα Κύθηρα, αφού οι προβλέψεις δείχνουν να δέχονται αυτές οι περιοχές μεγάλο όγκο νερού. Τα φαινόμενα θα επιμείνουν στην Πελοπόννησο και τη νύχτα και πιθανόν να υπάρξουν και πλημμυρικά φαινόμενα.

Συναγερμός στην Περιφέρεια

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται η Περιφερειακή Ενότητα Αργολίδας. Αμέσως μετά την ειδοποίηση του 112, ο αντιπεριφερειάρχης Γιάννης Μαλτέζος δήλωσε:
«Από την ενημέρωση που έχουμε από την Πολιτική Προστασία και την Πυροσβεστική Υπηρεσία, τα καιρικά φαινόμενα θα ενταθούν πολύ στην Αργολίδα τις αμέσως επόμενες ώρες και μέχρι το βράδυ. Παρακαλώ μείνετε  σπίτι εσείς και η οικογένειά σας, περιορίζοντας στο ελάχιστο τις μετακινήσεις. Αποφύγετε να μένετε κοντά στη θάλασσα ή σε ρέματα. Μην κοιμάστε σε υπόγεια και μην παραμένετε κάτω από ψηλά δέντρα. Καμία κρατική φροντίδα δεν επαρκεί αν δεν υπάρχει ατομική υπευθυνότητα».

Ο «Ιανός» ξεγέλασε το Ναύπλιο (Pics, Video)

Χαρδαλιάς

«Το φαινόμενο δείχνει να εξασθενεί από την περιοχή της Αττικής αλλά πρέπει να παραμείνουμε σε εγρήγορση στην περιοχή της Αρκαδίας, στο Λεωνίδιο ειδικά, στην Αργολίδα και στα Κύθηρα», επισήμανε μεταξύ άλλων ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, έπειτα από συνεχείς συσκέψεις που είχε για την εξέλιξη της κακοκαιρίας.

Ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε ότι το φαινόμενο δείχνει να κατευθύνεται το βράδυ προς την Κρήτη ωστόσο αυτό είναι κάτι που θα αξιολογηθεί μέσα στις επόμενες ώρες για να υπάρξουν ασφαλέστερα συμπεράσματα ενώ τόνισε ότι οι κάτοικοι της Αργολίδας της Λακωνίας των Κυθήρων θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί τις επόμενες ώρες. «Οι κάτοικοι πρέπει να μείνουν σπίτια τους, να αποφεύγουν τις μετακινήσεις κι αν υπάρχουν πλημμυρικά φαινόμενα, να πάνε στο υψηλότερο σημείο του σπιτιού», σημείωσε ο κ. Χαρδαλιάς.

«Γίνεται μια προσπάθεια που ναι μεν είναι δύσκολη αλλά δείχνει να ολοκληρώνεται μέσα στις επόμενες ώρες. Παραμένουμε σε εγρήγορση, παραμένουμε σε ετοιμότητα, παραμένουμε σε επιφυλακή. Η πολιτική προστασία και όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς ξέρουμε να δίνουμε τον αγώνα μας και παραμένουμε παρόντες», υπογράμμισε ο κ. Χαρδαλιάς.

Ερωτηθείς για τα προβλήματα στο οδικό δίκτυο και στην ηλεκτροδότηση εξαιτίας της κακοκαιρίας ο κ. Χαρδαλιάς είπε: «Από το πρωί ήδη τρέξαμε τρεις διαφορετικές συσκέψεις. Φεύγουν κλιμάκια κυβερνητικά στις περιοχές αυτές, ήδη δίνουμε μεγάλο αγώνα για να αποκατασταθούν οι ηλεκτροδοτήσεις ειδικά στα νησιά και ταυτόχρονα κάποιες περιοχές που είναι αποκομμένες να εξασφαλίσουμε όλα όσα χρειάζονται μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες αποκατάστασης».

Οι οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΤΕΙΤΕ. Αν κατοικείτε σε περιοχή που κατά το παρελθόν είχε προβλήματα με πλημμύρες. Σε περίπτωση που ενημερωθείτε για την εκδήλωση έντονης βροχόπτωσης στην περιοχή σας:
Βεβαιωθείτε ότι τα φρεάτια έξω από το σπίτι σας δεν είναι φραγμένα και οι υδρορροές λειτουργούν κανονικά.
Περιορίστε τις μετακινήσεις σας και αποφύγετε την εργασία και την παραμονή σε υπόγειους χώρους.

ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΜΜΥΡΑΣ Αν είστε μέσα σε κτίριο:
Εγκαταλείψτε υπόγειους χώρους και μετακινηθείτε σε ασφαλές υψηλό σημείο.
Αν βρίσκεστε σε ανοικτό χώρο: Μην διασχίσετε χείμαρρο πεζή ή με αυτοκίνητο.

Μείνετε μακριά από ηλεκτροφόρα καλώδια.
Εγκαταλείψτε το αυτοκίνητό σας αν έχει ακινητοποιηθεί καθώς ενδέχεται να παρασυρθεί ή να πλημμυρίσει.
Μην πλησιάζετε σε περιοχές όπου έχουν σημειωθεί κατολισθήσεις.
 
ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΛΗΜΜΥΡΑ
Αν βρίσκεστε σε ανοικτό χώρο: Μείνετε μακριά από περιοχές που έχουν πλημμυρίσει ή είναι επικίνδυνες να ξαναπλημμυρίσουν τις επόμενες ώρες.

 -  η πλημμύρα ενδέχεται να έχει μεταβάλει τα χαρακτηριστικά γνώριμων περιοχών και τα νερά να έχουν παρασύρει μέρη του δρόμου, των πεζοδρομίων κλπ.

 -  εγκυμονούν κίνδυνοι από σπασμένα οδοστρώματα, περιοχές με επικίνδυνη κλίση, λασποροές κλπ.

 -  τα νερά ενδέχεται να είναι μολυσμένα αν έχουν παρασύρει μαζί τους απορρίμματα, αντικείμενα και νεκρά ζώα.
Προσέξτε να μην εμποδίζετε τα συνεργεία διάσωσης.

Μην πλησιάζετε σε περιοχές που έχουν σημειωθεί κατολισθήσεις και πτώσεις βράχων.

Ελέγξτε αν το σπίτι ή ο χώρος εργασίας σας κινδυνεύει από πτώση βράχων.
Αν πρέπει οπωσδήποτε να βαδίσετε ή να οδηγήσετε σε περιοχές που έχουν πλημμυρίσει

Προσπαθήστε να βρείτε σταθερό έδαφος.
Αποφύγετε νερά που ρέουν.

Αν βρεθείτε μπροστά σε δρόμο που έχει πλημμυρίσει σταματήστε και αλλάξτε κατεύθυνση.
Αποφύγετε τα λιμνάζοντα νερά. Ενδέχεται να αποτελέσουν καλούς αγωγούς ηλεκτρικού ρεύματος καθώς κρύβουν υπόγεια καλώδια ή διαρροές από εγκαταστάσεις.

Ακολουθείστε πιστά τις οδηγίες των αρμόδιων Αρχών.
 
ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΖΗΜΙΩΝ
Πριν αρχίσετε τις διαδικασίες αποκατάστασης
Θυμηθείτε ότι οι κίνδυνοι από την πλημμύρα δεν υποχωρούν αμέσως μετά την απόσυρση των υδάτων.

Βεβαιωθείτε από τις Αρχές ότι η περιοχή που βρίσκεται το σπίτι ή ο χώρος εργασίας σας είναι πλέον ασφαλής και κατόπιν επιστρέψτε σε αυτήν ειδικά αν έχει προηγηθεί εκκένωση.

Κλείστε την τροφοδοσία του ηλεκτρικού ρεύματος, ακόμα και αν στην περιοχή σας έχει διακοπεί το ηλεκτρικό ρεύμα.

Κλείστε την παροχή νερού, για το ενδεχόμενο βλάβης στο δίκτυο ύδρευσης.

Για να εξετάσετε ένα κτίριο που έχει πλημμυρίσει
Φορέστε κλειστά παπούτσια ώστε να αποφύγετε τραυματισμούς από αντικείμενα ή ανωμαλίες στο έδαφος που κρύβουν τα νερά.

Εξετάστε τους τοίχους, τις πόρτες, τις σκάλες και τα παράθυρα.
Εξετάστε τα δίκτυα του ηλεκτρικού ρεύματος, ύδρευσης και αποχέτευσης.
 

 

 

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.

HTML με περιορισμούς

  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.