Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Το κάστρο του Άργους παίρνει τη μορφή που του αξίζει

ΔημοσιεύτηκεΤρί. 3 Ιουν. 2014
από admin

Το Κάστρο Λάρισα του Άργους αποκαθίσταται και αναδεικνύεται με την επίβλεψη της 25ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων.

Το έργο που έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ με προϋπολογισμό 945.000 ευρώ, προβλέπει επεμβάσεις που θα γίνουν κατόπιν μελέτης και που στοχεύουν στην προσωρινή λειτουργία του ως ανοιχτού και επισκέψιμου αρχαιολογικού χώρου, με όλες τις βασικές προϋποθέσεις ασφάλειας και οργάνωσης, μέχρις ότου ολοκληρωθεί η οριστική στερέωση και αποκατάστασή του.

Το κάστρο οικοδομήθηκε κατά τους προϊστορικούς χρόνους. Η βάση του σε ορισμένα σημεία έχει ογκόλιθους, που μας θυμίζουν τα κυκλώπεια τείχη. Τον 5ο και 6ο αι. π.Χ. οι Αργείοι επισκεύασαν και συμπλήρωσαν το τείχος, ακολουθώντας τα παλαιότερα ίχνη. Οι πρώτοι που εποίκισαν το Άργος ήταν οι Πελασγοί και οι ονομασίες είναι πελασγικές. «Άργος» σημαίνει κάμπος και «Λάρισα» σημαίνει ακρόπολη. Βρίσκεται σε ύψος 287 μέτρων, στα δυτικά της πόλης και είναι κηρυγμένο βυζαντινό μνημείο από το 1922.

Παρατημένο και αφημένο στην τύχη του για αρκετά χρόνια, βρίσκεται σήμερα σε άσχημη κατάσταση, και χάρη στις προσπάθειες του δημάρχου Άργους - Μυκηνών Δημήτρη Καμπόσου και του Υφυπουργού Πολιτισμού & Αθλητισμού Γιάννη Ανδριανού, αναδιοργανώνεται και αξιοποιείται όπως του αρμόζει.
 

Oι εργασίες αποκατάστασης:

Μεταξύ των εργασιών που προβλέπονται και που έχουν ήδη ξεκινήσει, είναι η αποχωμάτωση -μέσω ανασκαφικής μεθόδου- σε όλες τις εκτάσεις που σταδιακά 'μπαζώθηκαν' κατά τη διάρκεια των παλιών ανασκαφών. Πρόκειται για τμήματα που βρίσκονται εξωτερικά της ακρόπολης, εκεί όπου σήμερα έχουν σχηματιστεί 'λόφοι'.

Παράλληλα, μετά από πλήρη αποτύπωση και καταγραφή, θα γίνει επιχωμάτωση των τμημάτων του εσωτερικού περιβόλου, όπου η στάθμη του εδάφους είναι πολύ χαμηλότερη, ως αποτέλεσμα των προγενέστερων ανασκαφικών ερευνών. Με αυτό τον τρόπο θα προστατευτούν τα κατώτερα τμήματα και η θεμελίωση της λιθοδομής, ενώ ταυτόχρονα δεν θα εμποδίζεται η περιήγηση.

Κύρια μέριμνα θα ληφθεί για την προστασία των επισκεπτών. Όπου υπάρχει κίνδυνος κατάρρευσης ή εμφανίζονται ρηγματώσεις και διακοπές του αρχικού περιγράμματος της τειχογραμμής, θα πραγματοποιηθούν τοπικές επεμβάσεις. Επίσης, θα καθαριστούν οι όψεις και η στέψη των τειχών από χώματα, βλάστηση και σαθρά κονιάματα, ενώ για τη συγκράτηση του πυρήνα θα συμπληρωθούν οι λιθοδομές στα εξωτερικά τμήματα που έχουν καταρρεύσει.

Ο περίπατος στο Κάστρο θα περιλαμβάνει μια βασική διαδρομή περιήγησης, που θα διευθετηθεί με βάση τη σχετική ιστορική και αρχιτεκτονική τεκμηρίωση, ενώ τα μονοπάτια που ήδη υπάρχουν στο εσωτερικό του θα τροποποιηθούν και θα συμπληρωθούν όπου είναι αναγκαίο. Η κεντρική είσοδος στον αρχαιολογικό χώρο θα μεταφερθεί στο νότιο τμήμα του εσωτερικού περιβόλου, στη θέση του προμαχώνα, ενώ η πρόσβαση -που σήμερα είναι πολύ δύσκολη- θα διαμορφωθεί με λιθόστρωτο μονοπάτι.

Επιπλέον, θα δημιουργηθούν χώροι στάσης με καθιστικά και ενημερωτικές πινακίδες για το μνημείο και την πολιτιστική τοπογραφία της ευρύτερης περιοχής -το Κάστρο προσφέρει μοναδική πανοραμική θέα της Αργολίδας-, ενώ ο χώρος στάθμευσης οχημάτων που ήδη υπάρχει θα διαπλατυνθεί και θα διαστρωθεί με χαλίκι.

Ετικέτες

Κάστρο Άργους Κάστρο Λάρισας Ειδήσεις και τοπικά νέα από το Άργος Αποκατάσταση ΕΣΠΑ Ανάδειξη Εργασίες

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.

HTML με περιορισμούς

  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.