Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

remax

Κάνουν τα στραβά μάτια για τον τάφο του Ατρέα

Δεν βλέπει το πρόβλημα η Υπουργός Πολιτισμού: «Οι μέλισσες και οι νυκτερίδες είναι προστατευόμενα είδη»
Profile picture for user admin
από anagnostis team
ΔημοσιεύτηκεΤετ. 15 Μάιος. 2019
κανέναΣΧΟΛΙΟ

«Τόσο οι μέλισσες, όσο και οι νυκτερίδες αποτελούν προστατευόμενα είδη, τα οποία βεβαίως δεν μπορούν να εξοντωθούν ως κοινά ενοχλητικά έντομα», αναφέρει μεταξύ άλλων η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Μυρσίνη Ζορμπά, στην απάντησή της προς τον βουλευτή Αργολίδας Γιάννη Ανδριανό, ο οποίος της είχε υποβάλλει ερώτηση σχετικά με δημοσίευμα το οποίο ανέφερε την άσχημη εμπειρία γνωστής δημοσιογράφου κατά την επίσκεψή της στον Αρχαιολογικό χώρο των Μυκηνών πριν από περίπου ένα μήνα.

Η εμπειρία της δημοσιογράφου αμφισβητείται και αξιολογείται ως υπερβολική από την ΕΦΑ Αργολίδος, ενώ οι υπάλληλοι του χώρου αναφέρουν πως «από τους πολυπληθείς επισκέπτες (περί τα 500.000 άτομα ετησίως) δεν έχει υπάρξει ποτέ διαμαρτυρία με αυτό το περιεχόμενο, ούτε έχει αναφερθεί συμβάν επίθεσης των εντόμων με δυσάρεστες για το κοινό συνέπειες».

Κι' όμως το πρόβλημα δεν είναι καινούριο, καθώς τον Απρίλιο του 2015 η ξεναγός Σμαράγδα Διζέ έφερνε στο επίκεντρο και πάλι την εγκατάλειψη του θολωτού τάφου των Μηκυνών που είναι γνωστός ως θησαυρός του Ατρέα, με ένα άρθρο της που είχε ως τίτλο «Οι Μέλισσες του Ατρέα». Συγκεκριμένα γίνόταν λόγος για την βρώμα και τη δυσωδία που εκπέμπεται από το εσωτερικό του τάφου, καθώς και για τα διάφορα πετούμενα που καταλαμβάνουν τον χώρο τους καλοκαιρινούς μήνες, όπως οι μέλισσες και οι νυχτερίδες, με αποτέλεσμα οι τουρίστες να φοβούνται να εισέλθουν εντός του μνημείου. Τα ίδια ακριβώς που κατήγγειλε πριν λίγες εβδομάδες και η δημοσιογράφος Μάγδα Παπαγιάννη!

Οι αρμόδιοι πάντως έχουν διαφορετική άποψη, δεν βλέπουν κανένα πρόβλημα και προτιμούν να «προστατεύσουν» τις νυχτερίδες και τις μέλισσες...

Η απάντηση Ζορμπά σε Ανδριανό:

«Α. Λαμπρό ταφικό μνημείο του μυκηναϊκού πολιτισμού, είναι ο λεγόμενος«Θησαυρός του Ατρέως», ο τεράστιος θολωτός τάφος που κατασκευάστηκε στο απόγειοτης ανακτορικής ακμής, το 1250 π.Χ., στο λόφο της Παναγίας, πολύ κοντά στην πυκνοκατοικημένη τότε περιοχή, δυτικά του κεντρικού δρόμου που οδηγούσε στηνακρόπολη. Το περίφημο ταφικό μνημείο είχε κατασκευασθεί για να είναι υπόγειο. Μετά τηναποκάλυψή του παρέμεινε ανοικτό κατά τη μία πλευρά, αυτήν της εισόδου και τουεπιμήκους δρόμου, το μεγαλύτερο όμως τμήμα του, ο ταφικός θάλαμος βρίσκεται κάτω από την επίχωση του τάφου, με αποτέλεσμα να μην φωτίζεται, ούτε να αερίζεται επαρκώς. Οισυνθήκες αυτές δημιουργούν ιδιαίτερη ατμόσφαιρα, η οποία εντείνεται κατά τους χειμερινούς μήνες λόγω των βροχοπτώσεων και της μικρής διάρκειας της ηλιοφάνειας. Το ιδιαίτερο αυτό μικροκλίμα προσελκύει μικρά πτηνά σε όλη τη διάρκεια του έτους,αγριομέλισσες κατά τους μήνες Απρίλιο-Ιούνιο και σποραδικά ορισμένα χειρόπτερα θηλαστικά (νυκτερίδες). Αυτά τα τελευταία είναι νυκτόβια και δεν δραστηριοποιούνται τους χειμερινούς μήνες, εφόσον πέφτουν σε χειμέρια νάρκη.

Η Ερώτηση του Βουλευτή κ. Ανδριανού ακολούθησε δημοσίευμα στο διαδίκτυο η αξιοπιστία του οποίου αμφισβητείται από την αρμόδια ΕΦΑ Αργολίδας και το περιεχόμενό του αξιολογείται ως υπερβολικό.Τούτο δε συνάγεται τόσο από την προσωπική αίσθηση των υπαλλήλων που υπηρετούν καθημερινά στο χώρο όσο και από το γεγονός ότι από τους πολυπληθείς επισκέπτες(περί τα 500.000 άτομα ετησίως) δεν έχει υπάρξει ποτέ διαμαρτυρία με αυτό το περιεχόμενο, ούτε έχει αναφερθεί συμβάν επίθεσης των εντόμων με δυσάρεστες για το κοινό συνέπειες.

Επισημαίνεται ότι τόσο οι μέλισσες, όσο και οι νυκτερίδες αποτελούν προστατευόμενα είδη, τα οποία βεβαίως δεν μπορούν να εξοντωθούν ως κοινά ενοχλητικά έντομα.

H ΕΦΑ Αργολίδας έχει στην αρμοδιότητά της το Νομό Αργολίδας ο οποίος διαθέτειπλήθος αρχαιολογικών χώρων και μνημείων 190 εκ των οποίων είναι κηρυγμένα (131βυζαντινά και μεταβυζαντινά και 59 προϊστορικά και κλασικά). Ορισμένα εξ αυτών είναι ιδιαίτερα σημαντικά ως προς την σπουδαιότητα, την έκταση και την επισκεψιμότητα.

Σημειώνεται ότι τρεις αρχαιολογικοί χώροι (Μυκήνες, Τίρυνθα, Επίδαυρος) έχουν ενταχθείστον κατάλογο των μνημείων της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, ενώτο Φρούριο Παλαμηδίου στο Ναύπλιο αποτελεί έναν από τους δημοφιλέστερουςπροορισμούς επισκεπτών στην περιοχή.

Ενδεικτικά σε σχέση με την επισκεψιμότητα σημειώνουμε ότι οι επισκέπτεςπροσεγγίζουν τα 1.000.000 άτομα κατ ́ έτος, αποφέροντας στο ΤΑΠΑ έσοδα της τάξεωςτων 5.000.000 έως 6.000.000 ευρώ περίπου.

Οργανωμένοι και επισκέψιμοι χώροι με εισιτήριο είναι οι Μυκήνες, η Επίδαυρος, ηΤίρυνθα, η Λέρνα και το Φρούριο Παλαμηδίου, ενώ περιφραγμένοι - φυλασσόμενοι χωρίςεισιτήριο είναι το Ηραίο Άργους, η Μιδέα και τα Δενδρά, το αρχαίο θέατρο και η ΑγοράΆργους και η Ασίνη. Επίσης υπάρχουν τέσσερα (4) αρχαιολογικά Μουσεία: Μυκηνών,Επιδαύρου, Άργους και Ναυπλίου, ενώ λειτουργούν αρχαιολογικές συλλογές (Τίρυνθα,Επιγραφική Συλλογή Ασκληπιείου Επιδαύρου) και αποθήκες αρχαιολογικού υλικού (Άργος,Λυγουριό, Π. Επίδαυρος, Πόρτο – Χέλι). Σ’ αυτά προστέθηκε από το έτος 2017 τοΒυζαντινό Μουσείο Αργολίδας στο Άργος.

[..]

Ως προς την πλήρωση κενών οργανικών θέσεων μόνιμου φυλακτικού προσωπικού εκδόθηκε η αριθμ. 8Κ/2018 (19/ΑΣΕΠ/20.7.18) προκήρυξη από τον ΑΣΕΠ όπου καιαναμένονται τα αποτελέσματα για την πλήρωση, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 18του Ν. 2190/94, όπως ισχύει, εκατόν τριάντα επτά (137) κενών οργανικών θέσεων τουΚλάδου ΔΕ Φύλαξης - Πληροφόρησης ειδικότητας ΔΕ Ημερησίων Φυλάκων Αρχαιοτήτωνκαι σαράντα εννέα(49) μόνιμων κενών οργανικών θέσεων του κλάδου ΔΕ Φύλαξης -Πληροφόρησης, ειδικότητας ΔΕ Νυχτοφυλάκων Αρχαιοτήτων του ΥΠΠΟΑ, κατόπιν της αριθμ ΔΙΠΑΑΔ/Φ.ΕΓΚΡ./92/25641/6.7.17 Απόφαση της Επιτροπής του άρθρου 2 παρ. 1της αριθμ. 33/06 Π.Υ.Σ. Οι θέσεις που έχουν κατανεμηθεί στην ΕΦΑ Αργολίδας είναι στοΜουσείο και χώρο Μυκηνών δύο (2) θέσεις ΔΕ Φύλαξης - Πληροφόρησης ειδικότητας ΔΕ Νυκτοφυλάκων Αρχαιοτήτων και στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ναυπλίου μία. (1) θέση ΔΕΦύλαξης - Πληροφόρησης ειδικότητας ΔΕ Νυκτοφυλάκων Αρχαιοτήτων.

Επίσης, σύμφωνα με το αριθμ. 54808/907/11.12.17 έγγραφο του ΥπουργείουΕργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης καθορίστηκε αριθμόςθέσεων δεκατεσσάρων (14) εκ των ανωτέρω εγκριθέντων και συγκεκριμένα δέκα (10)θέσεων του Κλάδου ΔΕ Φύλαξης - Πληροφόρησης ειδικότητας ΔΕ Ημερησίων ΦυλάκωνΑρχαιοτήτων και τεσσάρων (4) θέσεων του κλάδου ΔΕ Φύλαξης - Πληροφόρησης,ειδικότητας ΔΕ Νυχτοφυλάκων που πρόκειται να πληρωθούν από άτομα πουπροστατεύονται από το Ν. 2643/1998 κατόπιν τουαριθμ.ΥΠ.ΠΟ.Α/ΓΔΔΥΗΔ/ΔΔΑΑΔ/ΤΔΑΔΤΠ/482572/38371/36361/28726/16.11.17 εγγράφουτου ΥΠΠΟΑ. και για την ΕΦΑ Αργολίδας έχει κατανεμηθεί στο Βυζαντινό Μουσείο Άργουςμία (1) θέση ΔΕ Φύλαξης - Πληροφόρησης ειδικότητας ΔΕ Νυκτοφυλάκων Αρχαιοτήτων Αναφορικά με πρόσληψη φυλακτικού προσωπικού ορισμένου χρόνου σας γνωρίζουμε τα εξής:

Με την υπ ́ αριθμ. ΥΠΠΟΑ/ΓΔΔΥΗΔ/ΔΔΑΔ/78020/8637/8411/15.2.19 (ΑΔΑ:Ω05Σ4653Π4-8Β5) Υπουργική Απόφαση του ΥΠΠΟΑ, εγκρίθηκε η κίνηση για τηνδιαδικασία πρόσληψης χιλίων τριακοσίων δεκατεσσάρων (1.314) ατόμων διαφόρωνειδικοτήτων (ΔΕ Φύλαξης - Πληροφόρησης Ημερησίων Φυλάκων Αρχαιοτήτων ΔΕ Φύλαξης - Πληροφόρησης Νυκτοφυλάκων Αρχαιοτήτων, ΤΕ Διοικητικού, ΥΕ ΒοηθητικούΠροσωπικού - Καθαριότητας και ΥΕ Βοηθητικού Προσωπικού - Εργατών) με σχέσηεργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου για διάστημα οκτώ (8) μηνών σε Μουσεία καιΑρχαιολογικούς Χώρους, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 21 του Ν. 2190/94. Για τηνΕΦΑ Αργολίδας έχουν κατανεμηθεί τριάντα μία (31) θέσεις ΔΕ Φύλαξης – ΠληροφόρησηςΗμερησίων Φυλάκων Αρχαιοτήτων, τρεις (3) θέσεις ΔΕ Φύλαξης – Πληροφόρησης Νυκτοφυλάκων Αρχαιοτήτων και τρεις (3) θέσεις ΥΕ Βοηθητικού ΠροσωπικούΚαθαριότητας. Η κατανομή του ως άνω προσωπικού στους επί μέρους ΑρχαιολογικούςΧώρους και Μουσεία, που αναφέρονται καθορίζεται από τον Προϊστάμενο της εκάστοτεΥπηρεσίας.

Tέλος στο πλαίσιο της διαδικασίας που αφορά στον Στρατηγικό ΠρογραμματισμόΠροσλήψεων Προσωπικού σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 4590/2019 (ΦΕΚ Α ́ 17) και της αριθμ. ΔΙΠΑΑΔ/Φ.2.9/οικ.9816/28.2.2019 εγκυκλίου του Υπουργείου ΔιοικητικήςΑνασυγκρότησης «Στρατηγικός Προγραμματισμός Προσλήψεων Προσωπικού», με τοαριθμ. ΥΠΠΟΑ/ΓΔΔΥΗΔ/ΔΔΑΔ/ΤΔΜΠ/105715/10847/10570/5126/9.4.19 έγγραφο έχειαποσταλεί αίτημα του Υπουργείου μας, για τετραετή Προγραμματισμό ΠροσλήψεωνΠροσωπικού ετών 2020-2023 του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού – ΤομέαςΠολιτισμού (Κεντρική Υπηρεσία, Περιφερειακές και Ειδικές Περιφερειακές Υπηρεσίες).

Στο εν λόγω αίτημα με τον τετραετή προγραμματισμό προσλήψεωνσυμπεριλαμβάνονται εκτιμώμενες ανάγκες για πρόσληψη προσωπικού διαφόρων κλάδωνμεταξύ των οποίων για το έτος 2020, τριακόσιες (300) για τον κλάδο ΔΕ ΦύλαξηςΠληροφόρησης ειδικότητας Ημερήσιων Φυλάκων Αρχαιοτήτων και εβδομήντα (70) για τονκλάδο ΔΕ Φύλαξης Πληροφόρησης, ειδικότητας Νυκτοφυλάκων Αρχαιοτήτων.

Γ. Η ΕΦΑ Αργολίδας έχει συμπεριλάβει στο πρόγραμμα δράσης της για το τρέχονέτος 2019, 95 δράσεις με συνολικό προϋπολογισμό 3.473.676,79€. Η ΕφορείαΑρχαιοτήτων Αργολίδας χρηματοδοτήθηκε από τον Τακτικό Προϋπολογισμό με το ποσότων 529.850,00 € συνολικά μέχρι σήμερα.

Με το ΥΠΠΟΑ/ΓΔΑΠΚ/ΥΠΠΟΑ/ΓΔΑΠΚ/ΕΦΑΑΡΓ/46797/31922/933/30.01.2019έγγραφο ζητήθηκε αρχική χρηματοδότηση για τις επείγουσες καταχωρημένες δράσειςύψους 577.500€. Δεδομένου όμως του γεγονότος ότι το ΠΔΕ τελεί εντός του πρώτου τετραμήνου υπό καθεστώς προκαταβολών αφενός, και αφετέρου λόγω της προσπάθειαςτου ΥΠΠΟΑ να καλύψει τις ανάγκες όλων των Υπηρεσιών της Επικράτειας, μέχρι τέλοςΑπριλίου, με την με αρ. πρωτ. ΥΠΠΟΑ / ΓΔΟΥ / ΔΠΟΔΤΠ / ΤΚΠ / 133420 / 8982 / 5846 /456/10.04.2019, ΑΔΑ:Ω71Ρ4653Π4-ΡΦΟ (ορθή επανάληψη 22.04.2019) κατανομή,διατέθηκε στην ΕΦΑ Αργολίδας το ποσό των 240.000,00€.

Δ. Για τη λειτουργία αναψυκτηρίου σε υπάρχον κτίσμα εντός του ΑρχαιολογικούΧώρου Μυκηνών εκπονείται μελέτη από το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων καιΑπαλλοτριώσεωνΤα πωλητήρια της Επιδαύρου και των Μυκηνών είναι στελεχωμένα με 5Συμβασιούχους Ορισμένου Χρόνου έκαστο και λειτουργούν υπό την εποπτεία μονίμουυπαλλήλου της ΕΦΑ Αργολίδας. Στο πλαίσιο των Αποφάσεων του Διοικητικού Συμβουλίουγια την αυτοψία σε πωλητήρια του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεωνανά την επικράτεια με σκοπό της αναδιαμόρφωση της εικόνας τους και την οργάνωση έκθεσης των πωλητέων ειδών μετέβη σχετικό κλιμάκιο στο πωλητήριο των Μυκηνών την 7ηΜαΐου 2019».

Άνοδος φροντιστήριο Άργος

 

Μαθήματα Μπριτζ στην Αργολίδα

 

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.

HTML με περιορισμούς

  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.