Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ακόμα περιμένουν αποζημιώσεις οι πλημμυροπαθείς του Άργους!

Καλαμάτα: Βάζουν μπρος για αντιπλημμυρικά προϋπολογισμού 79 εκατ. ευρώ

Ανατέθηκαν στον "Μορέα" με με ενεργοποίηση άρθρου της σύμβασης παραχώρησης, σύμφωνα με απόφαση του Υπουργείου Υποδομών

Βάζουν μπρος για την αντιπλημμυρική θωράκιση του δήμου Καλαμάτας στο Υπουργείο Υποδομών, αφού ενεργοποιήθηκε το αντίστοιχο άρθρο της σύμβασης παραχώρησης, το οποίο προβλέπει την εκτέλεση έργων ύψους 79 εκατ. ευρώ. 

Συγκεκριμένα τα έργα, που στόχος της κυβέρνησης είναι να ξεκινήσουν την άνοιξη, μεταξύ άλλων προβλέπουν για τον Νέδοντα εκβάθυνση της κοίτης, νέα γέφυρα στην Ιατροπούλου, απομάκρυνση των υποστυλωμάτων του σκεπασμένου τμήματος μεταξύ 23ης Μαρτίου και Κιλκίς, καθώς και σήραγγα 800 μέτρων που θα μαζεύει τα νερά πάνω από τον περιφερειακό αυτοκινητόδρομο.

Η απόφαση του υπουργού Υποδομών Κώστα Καραμανλή για την υλοποίηση των αντιπλημμυρικών μέσω της σύμβασης παραχώρησης του "Μορέα" δημοσιεύτηκε χθες στη "Διαύγεια", μία μόλις ημέρα μετά την ανάρτηση αντίστοιχων αποφάσεων για αντιπλημμυρικά έργα στον Αυτοκινητόδροµο Κεντρικής Ελλάδας (Ε65), προϋπολογισμού 70 εκ. ευρώ, και στην Ιόνια Οδό, προϋπολογισμού 105 εκ. ευρώ.

Οπως φαίνεται, το υπουργείο επέλεξε να υλοποιήσει τα μεγάλα αντιπλημμυρικά με ενεργοποίηση των συμβάσεων παραχώρησης και με προφανή στόχο την αποφυγή των μακροχρόνιων διαγωνιστικών διαδικασιών. Γι’ αυτό, τόσο η διαβούλευση όσο και η Απόφαση Εγκρισης Περιβαλλοντικών Ορων (ΑΕΠΟ) θα ολοκληρωθούν με διαδικασίες εξπρές.

Σύμφωνα μάλιστα με την απόφαση του κ. Καραμανλή, "το χρονοδιάγραμμα εκτέλεσης των έργων θα κυμαίνεται από 12 έως 18 μήνες από της εγκρίσεως των ΑΕΠΟ και της συντέλεσης των απαλλοτριώσεων".

Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης, η αντιπλημμυρική θωράκιση είναι αναγκαία καθώς αυξάνονται τα πλημμυρικά φαινόμενα εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής:

"Λόγω των πλημμυρικών φαινομένων που έλαβαν χώρα το Φθινόπωρο του 2016 στην Μεσσηνία, το Φθινόπωρο του 2017 στην Αττική (περιοχή Μάνδρας και Ελευσίνας), το φθινόπωρο του 2018 (Μεσογειακός Κυκλώνας «Ζορμπάς» που έπληξε τις περιοχές Αττικής, Πελοποννήσου, ∆υτικής Ελλάδας, Στερεάς Ελλάδας), το 2019 στην Κρήτη και πρόσφατα στην Εύβοια, είναι πρόδηλο ότι η Κλιματική Αλλαγή απαιτεί άμεσα μετρά για την αντιπλημμυρική θωράκιση των περιοχών αυτών, με δεδομένη και τη μείωση των Περιόδων Επαναφοράς των πλημμυρικών φαινομένων που έχει σαν αποτέλεσμα την συχνότατη κήρυξη περιοχών σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας".

Σε άλλο απόσπασμα της απόφασης τονίζεται ότι "για λόγους Εθνικής Σημασίας και δημοσίου συμφέροντος, κρίνεται αναγκαία η υλοποίηση των ως άνω εργασιών προκειμένου να αποτραπούν πλημμυρικά φαινόμενα από τα οποία υφίσταται κίνδυνος να προκληθούν, όχι μονό σοβαρές υλικές και περιβαλλοντικές ζημιές, άλλα και να υπάρξουν ανθρώπινα θύματα".

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με την απόφαση, ο αυτοκινητόδρομος Α7 δεν αύξησε τον κίνδυνο πλημμύρας. Συγκεκριμένα η απόφαση αναφέρει:

"Οπως προκύπτει από τις εγκεκριμένες υδραυλικές μελέτες που εκπονήθηκαν στα πλαίσια της κατασκευής του αυτοκινητοδρόμου Τσάκωνα – Καλαμάτα και Περιμετρικής Οδού Καλαμάτας, οι τυχόν επιπτώσεις από πλημμύρες εντός οικισμών και περιοχών εκατέρωθεν του αυτοκινητοδρόμου που δεν έχουν σχέση με το έργο και οφείλονται στη ανυπαρξία δικτύων απορροής όμβριων (στην πλημμελή αντιπλημμυρική θωράκιση) των οικισμών ή σε καταπατήσεις ρεμάτων, δεν ήταν, ούτε μπορούσε να είναι, αντικείμενο του Εργου Παραχώρησης. Αυτές οι καταστάσεις έπρεπε βέβαια να αντιμετωπιστούν, αλλά στα πλαίσια μιας συνολικής μελέτης διαχείρισης των πλημμυρικών απορροών της περιοχής των λεκανών απορροής. Σε κάθε περίπτωση, η κατασκευή του αυτοκινητοδρόμου δεν αύξησε τους κίνδυνους πλημμυρών περισσότερο από την προϋφιστάμενη κατάσταση".

Αξίζει τέλος να σημειωθεί πως σύμφωνα με πληροφορίες τα 79 εκ. ευρώ είναι η πρώτη δόση του έργου και ότι θα ακολουθήσει και δεύτερη δόση για να ολοκληρωθεί. Οσο για τη διαδικασία, είχε ξεκινήσει με υπουργό Υποδομών τον Χρήστο Σπίρτζη και συνεχίστηκε και ολοκληρώνεται από τον Κώστα Αχ. Καραμανλή.

Home design

Riviera Banner

 

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.

HTML με περιορισμούς

  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.