home design 1170x320 (banner)
home design 1170x320 (banner)
ΚοινωνίαΑρχείο

Καιρός: Μετά τις 14 Ιανουαρίου έρχονται τα χιόνια!

Το πρώτο μισό του χειμώνα που έχει ήδη παρέλθει, οπωσδήποτε δεν είναι το αναμενόμενο. Ήπιες καιρικές συνθήκες που παραπέμπουν περισσότερο στην άνοιξη παρά στην καρδιά του χειμώνα, ενώ σήμερα, Κυριακή 10 Ιανουαρίου, σε αρκετές περιοχές οι θερμοκρασίες θυμίζουν καλοκαίρι, αφού σε τοπικό επίπεδο ίσως να αγγίξουν και τους 27 βαθμούς κελσίου κι η οποία θα συνδυαστεί ταυτόχρονα με μια σημαντική μεταφορά αφρικανικής σκόνης σε όλη σχεδόν τη χώρα λόγω των ισχυρών νοτιάδων.

Η αλήθεια είναι ότι θερμοκρασία από τις αρχές του Δεκεμβρίου μέχρι τώρα έχει κυμανθεί σε αρκετές περιοχές της χώρας πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα, ενώ οι ατμοσφαιρικές διαταραχές που επηρέασαν κυρίως την δυτική Ελλάδα με αξιόλογα φαινόμενα, περιόρισαν τις χιονοπτώσεις στα πολύ ορεινά τμήματα της Ηπειρωτικής Ελλάδας, εξαιτίας της επιμονής του νοτίου ρεύματος που δεν άφησε τα περιθώρια να έχουμε θερμοκρασίες που να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις ώστε τα χιόνια να κατέβουν σε χαμηλότερα υψόμετρα, με αποτέλεσμα μέχρι στιγμής να έχει καλυφθεί από χιόνι μόλις το 1,3% της επικράτειας σύμφωνα με το Αστεροσκοπείο Αθηνών.

Η τάση ωστόσο του καιρού σύμφωνα με τα δεδομένα δείχνει να ευνοούνται έστω και καθυστερημένα ψυχρές αέριες μάζες από την κεντροανατολική Ευρώπη προς τη χώρα μας κυρίως από τα μέσα της επόμενης εβδομάδας και μετά, που ενδεχομένως να συνδυαστούν και με ένα ισχυρό βαρομετρικό σύστημα που θα προκαλέσει χιονοπτώσεις ακόμα και σε πεδινές περιοχές του ηπειρωτικού κορμού της χώρας, λόγω της απότομης πτώσης της θερμοκρασίας και της αλλαγής των ανέμων σε βόρειους μετά από την υποχώρηση του υποτροπικού αντικυκλώνα. Ωστόσο δεν μπορεί σε καμία περίπτωση από τώρα να “κλειδώσει” αυτό το σενάριο, δεδομένου ότι θα υπάρξουν σίγουρα σημαντικές αλλαγές. Απέχουμε πολύ χρονικά ώστε να πούμε με βεβαιότητα ότι έρχεται μια ψυχρή εισβολή στη χώρα που θα δημιουργήσει συνθήκες πραγματικού χειμώνα. 

Κακοκαιρία πρόγνωση

Αν παρά ταύτα, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στο meteo24news.gr η Μαρία Φραγκούλη, χρησιμοποιήσουμε τον τρίτο νόμο του Νεύτωνα που λέει ότι για κάθε δράση υπάρχει μια ίση ή αντίθετη αντίδραση, μπορούμε να χαρακτηρίσουμε την θερμή εισβολή από την Αφρική ως δράση και την ψυχρή εισβολή από την Κεντροανατολική Ευρώπη ως αντίδραση. Το σενάριο που δεν θέλουμε να επικρατήσει είναι η ίση αντίδραση καθώς αυτό θα συνεπάγεται ότι θα διατηρηθούν οι ήπιες καιρικές συνθήκες στη χώρα μας. Επομένως το παρακολουθούμε και την επόμενη εβδομάδα θα είναι πιο ξεκάθαρο το τοπίο γύρω από αυτήν την ψυχρή εισβολή στη χώρα μας που φαίνεται να μας επηρεάζει μετά τις 15 Ιανουαρίου.

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google News
Κάνε εγγραφή στο Newsletter

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter

Οι τελευταίες Ειδήσεις του anagnostis.org από την Πελοπόννησο.
Τι συμβαίνει στην Αργολίδα. Τα νέα σε Άργος, Ναύπλιο, Επίδαυρο, Ερμιονίδα

Διαβάστε ακόμα

Back to top button